donderdag 15 oktober 2020

Handhaven, mijn hemel, hoe doe je dat?


Zagen jullie ook die beelden op het Plein in Den Haag met die uitzinnig hossende menigte? Ik bekeek zonet filmpjes die de BBC gemaakt hebben. Zo gaan wij dus de wereld over. Het land wat nu meer corona uitbraak heeft dan de USA en India. 

Ik bekeek gisteren een deel van het debat van de tweede kamer, hoor dat ze om 23.00 uur stopten. Vanmorgen op de radio beluister ik dat premie Rutte erkent dat hij te toegeeflijk is geweest. 

Toen ik dinsdag Rutte´s 8 punten actieplan hoorde kwam er een herinnering bij mij boven. Ik werkte bij het Arbeidsbureau en we werden CWI. Min of meer van de ene op de andere dag veranderde ons werk compleet. Motiveren en informeren was mijn werk. Nu moesten we dossiers samenstellen voor de Sociale Dienst. Ik hoorde voor het eerst het woord handhaven en dat ik dat moest gaan doen. Ik liep mee met iemand van de Sociale Dienst en hoorde waar ik op moest letten. En, men verwachtte van mij dat ik kennisgevingen zou sturen wanneer iemand niet meewerkte. Motiveren, informeren, ik kan het. Handhaven bleek niet zo mijn cup of tea

Speelt dit bij Rutte ook? Hij, de motivator, de bijeenbrenger, de organisator? Handhaven, niet zo zijn ding? Ik vraag me af hoe hij zich nu voelt. Kan hij groeien in de rol van handhaver? Ik mag het hopen. 

Ik volg op twitter twitter.comwappiehoekje. Een verzameling van ideeën van mensen die tegen de  corona maatregelen zijn, Wappies genoemd.  Zo zie ik filmpjes van Carla. Een vrouw van mijn leeftijd, leuke kleren, behoorlijk wat make-up, aantrekkelijk, vast een hippie in haar jonge jaren. Ze is  vanuit Rotterdam al tweemaal gaan demonstreren in Den Haag. Mopperend loopt ze door het beeld. In ieder geval, zegt ze kan niemand haar verwijten dat ze er niets aan gedaan heeft. Een filmpje bij haar thuis toont haar de woorden sprekend: "Goed mensen, we leven nu dus in een totalitair regime". 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015