dinsdag 22 februari 2022

Hemingway's Paris, a moveable feast.


"Als je het geluk hebt om als jongeman in Parijs te hebben gewoond, dan blijft het de rest van je leven bij je, want Parijs is een beweeglijk feest", zegt Ernest Hemingway over zijn tijd in de Franse hoofdstad tijdens de jaren 1920. - -------. Hemingway schreef pas aan het eind van de jaren vijftig over zijn leven in Parijs in de jaren twintig.

Voor mijn boekenproject 2022 las ik opnieuw een e-book via de bibliotheek. "Parijs is een feest" van Ernest Hemingway. Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben met de mogelijkheid, maar dat ik het niet fijn lezen vind. Ik wil een boek zo graag vasthouden. Ik vind het leuk om over deze periode in de geschiedenis van Parijs te lezen en over de mensen die er toen woonden. Voor en achter in het boek bevindt zich een uitleg. En die is misschien wel net zo leuk als het boek zelf.
 
Hemingway komt als jonge man met zijn vrouw Hadley naar Parijs om daar te gaan schrijven. Hij huurt naast de etage waar ze wonen een werkruimte op 4 hoog. Hij verdient wat geld met correspondentschap voor een Canadese krant. Maar zijn doel is, een boek schrijven. 

Gedurende zijn leven zal hij meerdere malen teugkeren naar Parijs. In 1956 was hij weer in Parijs aan het lunchen in het Ritz Hotel toen de hotelmanager hem benaderde om te vragen of hij wist dat er nog een hutkoffer van hem in de kelder van het hotel lag. Ernest wist het niet meer.  In de koffer bevonden zich stapels notitieboekjes waarvan hij dacht dat ze allang verloren waren, met zijn handgeschreven aantekeningen over de gebeurtenissen, plaatsen en mensen die hij toen in Parijs kende. Hij probeerde er een boek van te maken, maar dat lukte niet. Hij besloot dat niemand het ooit mocht lezen. Nu hij zo op zijn leven terug kijkt krijgt hij bedenkingen bij sommige van zijn handelingen en sommige van zijn beschrijvingen. Na zijn dood besluit de uitgever het boek toch uit te geven. 

Hemingway en Hadley

Het boek is een aaneenschakeling van jeugdig plezier. Hadley en hij hebben het goed samen. Na korte tijd komt er ook een baby, een zoontje, Bumby. Ze zijn harstikke arm en dit alles beschrijft hij met liefde. Ze gaan af en toe naar de paarden rennen. Wanneer ze daar wat verdienen volgt er een gang naar een goed restaurant. Ze maken lange wandelingen door Parijs. Ze gaan ook op ski vakantie. Is nog voor de tijd van de kabelbanen, ze moeten met hun skies op hun rug naar boven klauteren. 

Gertrude Stein en Bumby

Hij beschrijft de mensen die hij ontmoet. Gertrude Stein. Ik heb altijd begrepen dat zij als een mentor voor hem fungeerde. Dit komt niet zo in het boek naar voren. Gertrude verkondigt een paar vreemde ideeën. Goeie ideeën die ze heeft gaan bij hem het ene oor in een het andere uit. 

Scott en Zelda Fitzgerald

Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda. Scott is dronken en Zelda ook en zij is bovendien jaloers op zijn werk. Scott doet domme dingen en Hemingway de verstandige. Het lukt Hemingway niet erg gemakkelijk om een boek te schrijven. Wanneer hij ontdekt dat Fitzgerald het boek The Great Gatsby heeft geschreven, krijgt hij respect voor Scott. 

Sylvia Beach en Hemingway

 "In die tijd was er geen geld om boeken te kopen. Ik leende boeken uit de huurbibliotheek van Shakespeare & Company, dat was de bibliotheek en boekhandel van Sylvia Beach op 12 rue de l'Odeon. In een koude winderige straat was dit een warme, vrolijke plek met een grote kachel in de winter, tafels en planken met boeken, nieuwe boeken in de etalage, en foto's aan de muur van beroemde schrijvers, zowel dode als levende." 

Ik zocht op het internet naar informatie over Hemingway en las dat hij viermaal getrouwd is geweest. In het boek schrijft hij over de periode met zijn eerste vrouw Hadley. In het boek komt ook een hoofdstuk voor wat ik niet begrepen zou hebben wanneer ik niet eerder deze informatie had gezocht. Een verhaal over een vrouw, die een beste vriendin wordt van de vrouw binnen een echtpaar, maar er uiteindelijk met de man vandoor gat. Het blijkt werkelijk gebeurd. Seductress-stole-genius-love-life

Het is een charmant boek over een tijd waar ik heel graag eventjes in rond zou lopen. In het boek staat nog wel een kritische noot. De beschrijving van de armoede van Hemingway en Hadley is niet geheel en al correct. Zij had namelijk een klein trustfonds waar ze op terug konden vallen. 

MIJN BOEKENPROJECT 2022

De Bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles

Parijs is een feest - Ernest Hemingway

Tijdens storm Eunice ben ik erg onrustig en besluit een DVD te bekijken die wij onlangs kochten. Het is zo'n leuke film. Ik heb het nu al meerdere keren bekeken. Een jong Amerikaans schrijver komt met zijn verloofde en haar ouders naar Parijs. Hij hoopt op inspiratie. De verloofde is echt een kind van deze tijd, wil uitgaan en dansen. Hij daarentegen wil door Parijs dwalen en dan, wanneer hij rond 24.00 uur ergens op een stoepje gaat zitten en verdwaald is, gebeurt er iets wonderlijks. Er passeren auto's, maar wanneer de klok 12 slaat komt er een antieke auto aanrijden, het portier gaat open en stemmen nodigen hem uit me te rijden naar een feest. En dan beseft hij dat hij terug gereisd is in de tijd. Op het feest, zijn Zelda en Scott Fitzgerald, Hemingway, Dali, Bunuel, Cole Porter. Hij kijkt zijn ogen uiter ben ik erg onrustig en besluit een DVD te bekijken die wij onlangs kochten. Het is zo'n leuke film. Ik heb het nu al meerdere keren bekeken. Een jong Amerikaans schrijver komt met zijn verloofde en haar ouders naar Parijs. Hij hoopt op inspiratie. De verloofde is echt een kind van deze tijd, wil uitgaan en dansen. Hij daarentegen wil door Parijs dwalen en dan, wanneer hij rond 24.00 uur ergens op een stoepje gaat zitten en verdwaald is, gebeurt er iets wonderlijks. Er passeren auto's, maar wanneer de klok 12 slaat komt er een antieke auto aanrijden, het portier gaat open en stemmen nodigen hem uit me te rijden naar een feest. En dan beseft hij dat hij terug gereisd is in de tijd. Op het feest, zijn Zelda en Scott Fitzgerald, Hemingway, Dali, Bunuel, Cole Porter. Hij kijkt zijn ogen uit.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015