maandag 13 juni 2016

Mijn biografieproject 2016. The True Adventures of John Steinbeck.In mei las ik in het kader van mijn biografieproject 2016 een werkelijk prachtige biografie over John Steinbeck. Eerder las ik "Reizen zonder John" van Geert Mak. Mak vertelde hierin dat Benson de beste biograaf van Steinbeck is. Ik haalde het boek uit de bibliotheek, niet wetend hoe dik en zwaar het boek is.

 
Het boek is in het Engels geschreven en het kostte veel concentratievermogen. Wat ik er graag voor over had, want het is een informatief en interessant boek en het heeft mijn liefde voor John Steinbeck doen toenemen. Het eerste boek wat ik van Steinbeck las was "Druiven der Gramschap". Ik vind dit een schitterend boek.
 
Ik las toen al het een en ander over Steinbeck, o.a. dat hij in Californië iets met een aquarium had te maken en met biologie. Ik begreep de combinatie niet echt. Na het lezen van dit boek begrijp ik het en het is een fascinerend verhaal. John werd geboren in Salinas in California, vlakbij San Francisco. Zijn ouders zijn gegoede middenstanders. Zijn vader brengt hem de liefde voor de natuur bij en als kind zwerft John rond en leert de verschillende schakeringen van de natuur kennen. Hij studeert Engelse literatuur aan Stanford universiteit en hij weet al heel jong dat hij schrijver wil worden.
 
Hij trouwt met zijn eerste vrouw en zij wonen in een klein huisje aan Pacific Groove. Hier leert John Ed Ricketts kennen, een holistisch bioloog die een laboratorium aan de Oceaan heeft. Nu breekt een van de mooiste periodes van zijn leven aan. In het laboratorium verzamelen zich 's avonds vrienden. Iedereen is arm, want het zijn de jaren 30, de grote depressie. Maar iedereen neemt wel iets te drinken en te eten mee. Men discussieert, leest elkaar gedichten en boeken voor, er is een ouderwetse grammofoon. Ed Rickett bezit een grote bibliotheek en veel platen. Men danst en feest. Er zitten kunstenaars en allerlei verschillende mensen tussen, al of geen werk hebbend. Steinbeck zal het later beschrijven in zijn boek Cannery Row.
 
In deze periode schrijft Steinbeck zijn "Druiven der Gramschap". Er zijn zoveel prachtige verhalen te vertellen over wat er in dit gebied gebeurde en John vertelt ze. Hij houdt ervan met ""gewone"" mensen te praten. En bij veel van hen ontdekt hij juweeltjes van verhalen. Hij slaat alles op in zijn geheugen en in notitieblokjes en gebruikte ze later. 
 
Een van de bijzondere verhalen is over de families die verdreven werden van hun velden in het midwesten van de USA door enorme zandstormen. Zij vluchten richting het welvarende Californië, waar de druiven en de sinaasappelvelden zijn. Waar de vluchtelingen denken dat helpende handen nodig zijn. Maar hen overkomt iets anders. De Californische boeren willen ze niet. Ze sluiten ze op in kampen. Vreselijke kampen. Steinbeck op verzoek van een krant onderzoekt wat er gebeurt en publiceert zijn verhalen en schrijft er een boek over.
 
Hij wordt door dit boek wereldberoemd en verdient veel geld. Maar het verandert zijn leven ook. Allereerst krijgt hij heel veel rotzooi over zich heen. Zijn verhaal wordt in twijfel getrokken. In die tijd moet je oppassen niet door de staat te worden opgepakt als communist. Bovendien wordt hij constant lastig gevallen door mensen die geld van hem vragen. Zijn eerste vrouw heeft altijd achter hem gestaan en hem geholpen waar ze kon. Het kwam voor haar dan ook als een schok te ontdekken dat er een andere vrouw was.
 
Steinbeck kiest voor de andere vrouw en vertrekt met haar naar New York. Deze tweede vrouw zal hem in het begin geluk brengen, maar uiteindelijk een boel ellende. Zij krijgen samen 2 zonen.
 
In New York bouwen zijn vrouw en hij een tweede vriendenkring op. John krijgt contacten met Hollywood en Broadway wanneer zijn boeken worden verfilmd en op het podium komen. Hij reist veel en leert acteurs, regisseurs, fotografen kennen. Steinbeck voelt zich altijd meer op zijn gemak bij gewone mensen dan bij de upper ten. Hij heeft moeite met recepties en ander bijeenkomsten waar hij veelvuldig voor wordt gevraagd. Hij probeert ze zo veel mogelijk te vermijden.
 
Tijdens de Tweede WO wordt hij naar Europa gestuurd om verslag te doen. Hij praat met soldaten van allerlei niveau en maakt zelf gevechtshandelingen mee. Zijn vrouw haat het dat hij altijd weg is en vraagt wanneer hij terug komt echtscheiding aan. Dit was het laatste wat Steinbeck verwachtte. Wanneer zij ook nog zegt dat ze nooit van hem hield zinkt hij in een depressie. Hij keert terug naar de Salinas vallei. Trekt zich terug in een klein huisje en houdt zich staande door te tuinieren.
 
Dan leert hij zijn derde vrouw kennen en dit is een heel goed huwelijk. Zij maakt sociaal contact voor hem gemakkelijker. Zij vertrekken weer naar New York. Hij koopt ook een huisje aan Sag Harbor. Zij zien het als een vakantiehuisje, maar ze reizen ook veel samen. Overal wordt hij als een beroemd en gevierd auteur binnen gehaald. Hij ontmoet de groten der aarde. Hij raakt bevriend met President Johnson.
 
Wat leuk aan het boek is, is dat ik behalve veel over Steinbeck te weten kwam ik ook over andere mensen las. Zoals Ed Ricketts. Maar ook over de fotograaf Capa. Ik las over hun vriendschap. Zij reisden o.a. door het Communistische Rusland. De naam Capa zei mij weinig. Tot ik op internet ontdekte dat Capa deze foto's heeft gemaakt. 
 
De beroemde foto van de soldaat die doodgeschoten wordt tijdens de Spaanse burgeroorlog
 
 
En deze beroemde foto van Picasso en Francoise
 
 
Nu wil ik ook graag over het leven van Capa lezen
 
Wat ik heel leuk vond was om over de jaren 20-30-40- en 50 te lezen en foto's te bekijken. Het gaf me meer waardering voor deze jaren.
 
Ik heb nu een paar verhalen vertelt over wat Steinbeck meemaakte. Maar ik kan er nog veel meer over zeggen. Mocht ik je enthousiast hebben gemaakt, begin dan eens met het lezen van "Druiven der Gramschap". Ik heb ondertussen ook al Cannery Row gelezen en ben ondertussen al weer aan een ander boek van hem begonnen.
 
Zoals altijd zocht ik veel op
Op Internet, Google Earth
 
Ik verzamelde informatie op
 
En zocht op mijn woonblog uit in welke huizen Steinbeck woonde
 
Ik weet het zeker
Ik ga dit boek zelf kopen
 

Ik las voor mijn
BIOGRAFIEPROJECT 2016
(1 biografie per maand)
 
The true adventures of John Steinbeck- Jackson J. Benson
Grace, a memoir - Grace Coddington 
Het rebelse leven van Lily Braun
Een Leven - Simone Veil
Janis Joplin - Ellis Amburn 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015