zondag 19 maart 2017

Biografieproject 2017. De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl.


Wat een bijzondere vrouw, Allene Tew. De vrouw die zo'n groot aandeel zou krijgen in het bij elkaar brengen van prinses Juliana en Bernhard. Wie had zoiets kunnen denken toen zij geboren werd in Jamestown in de staat New York. De familie Tew had een smederij en winkels. Allenes's vader was de minst ondernemende van alle broers.


Ze was mooi, ze was vrolijk, ze had spirit en ze werd verliefd, raakte zwanger. Wat had ze een geluk dat de jongeman, Tod Hostetter, die haar zwanger maakte, ook tot over zijn oren verliefd was en stiekem met haar trouwde. En zo zat zijn steenrijke familie ineens met haar opgescheept. Nu was die steenrijke familie zelf op een bijzondere manier rijk te worden. Namelijk door de verkoop van een medicinaal drankje, goed tegen maagpijn, waarvan een voornaam bestanddeel alcohol was. En dat in de tijd van de drooglegging, de periode in de USA dat sterke drank verboden was. De dollars stroomden binnen. nps/bottle_glass/hostetter


Ze kregen drie kinderen. Maar Tod was een losbol die van gokken hield en op een dag was hij overleden. Haar achterlatend zonder veel geld. Haar kinderen zouden erven wat erover bleef van hun vaders vermogen, nadat alle schulden waren betaald.  Zij vond echter een andere man, Morton Colton Nichols. Een met een gebruiksaanwijzing. Zijn vader smeekte haar met hem te trouwen. Ook hij was steenrijk. Ze had geleerd. Ze wilde een paar huizen mocht het huwelijk niet slagen. Na enige tijd scheidden ze. Allene was nu vermogend.

Zij trouwde opnieuw. Anson Wood, een technicus en voorzitter van General Electric, een rijke man. Maar deze keer was het liefde van twee kanten. Zij waren gelukkig. Kochten op meerder plaatsen huizen en reisden veel.

Met haar dochter Greta reisde Allene naar Europa om een geschikte huwelijkskandidaat voor haar te vinden. Volgens de biografe lukte het haar niet een Amerikaanse echtgenoot te vinden vanwege het reilen en zeilen van Allene. Het is interessant te lezen dat veel Amerikaanse "Dollar Princesses" met dit doel naar Europa kwamen. Hier een leuk artikel waarin "Downton Abbey" erbij betrokken wordt.
dailymail/America-s-Million-Dollar-Princesses-unions-English-aristocracy

In deze periode overleden haar kinderen uit haar eerste huwelijk, Greta aan de Spaanse griep en Teddy tijdens een vliegtuigongeluk. Haar andere dochter was al overleden. De biografe schrijft dat de buitenwereld niet veel merkte dat Allene verdrietig was. Volgens de biografe zouden mensen in de Victoriaanse tijd het noodlot zien als iets wat ze moeten dragen. De biografe ontdekte dat de Victorianen stoer, ondernemend en sociaal zijn en niet puriteins en bekrompen zoals ze verwachtte. In die tijd zou er geen sprake zijn van het idee wat wij hebben, nl. dat over verdriet praten kan helpen. Ik vind dit nogal een opmerkelijke uitspraak. Eerlijk gezegd geloof ik het niet zo. Charlotte Bronte die haar moeder, haar 4 geliefde zussen en haar broer moest verliezen liet wel degelijk brieven na waarin ze over haar verdriet sprak.


Ook Anson Wood overlijdt. Allene ontmoet dan de prins die haar prinses maakt, Heinrich XXXIII Reuss zu Köstritz. Zij trekt naar Duitsland. Helpt hem en zijn familie door zijn schulden te betalen. Hij ontplooit zich tot een nazi aanhanger en Allene vraagt echtscheiding aan.

Haar laatste echtgenoot heeft jaren voor zij elkaar ontmoeten als cipier over de Russische tsarenfamilie gewerkt, Pavel Pavlovitsj, Graaf de Kotzebue. Hij heeft het voor de tsaar en familie dragelijk kunnen maken. Later moet hij vluchten en belandt in Parijs.

Tew was door haar vierde huwelijk niet alleen verre familie van de Nederlandse koninklijke familie, ze was ook bevriend met Armgard von Cramm, de moeder van prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Bernhard woonde bij haar in, toen hij in de jaren dertig in Parijs stage liep bij een dochter-onderneming van het Duitse bedrijf IG Farben. Hij was aanwezig bij haar huwelijk met graaf De Kotzebue. Bernhards moeder zou over Tew vertellen dat elke wens van Bernhard voor haar een bevel was en ze zou zich tegenover hem hebben gedragen alsof hij haar eigen zoon was.

Bernhard zoekt een oplossing voor de financiële problemen van zijn moeder en zichzelf. Hij hoort dat de ongetrouwde prinses Juliana op zoek is naar een man. Allene nodigt hen beiden uit, Juliana en Bernhard ontmoeten elkaar en 's avonds ontvangt Juliana reeds een brief van haar aanbidder van 6 kantjes. Juliana, die niet mooi is en het hof rond haar als wereldvreemd en saai bekend staat raakt halsoverkop verliefd op deze charmante man van de wereld. Hij vindt haar lief, denkt dat hij haar kan omvormen, bovenal kan zij hem en zijn familie helpen bij hun geldproblemen. Binnen enkele weken zijn ze verloofd.

Allene was een van degenen die Bernhard vertegenwoordigde bij de onderhandelingen met koningin Wilhelmina en de Nederlandse ministers van Buitenlandse en Binnenlandse zaken over de huwelijksvoorwaarden voor de echtverbintenis van Bernhard met kroonprinses Juliana der Nederlanden. Ze was met haar man aanwezig op hun huwelijksfeest in januari 1937 in De Haag en werd een van de vijf peetouders van hun oudste kind Beatrix. wiki/Allene_Tew.

Het is een interessant boek. Omdat het veel leert over een geschiedenis waar ik weinig van wist, de Gilded Age in de USA. Interessant om te lezen over de connectie van Allene Tew met onze koninklijke familie.


Biografie project 2017

Ik ben na mijn pensioen met een boeken- en biografie project begonnen
Ik ben dit gaan doen omdat ik merkte niet meer normaal te kunnen lezen
Ik had een zgn Twitter brein gekregen

Ik wilde me weer gaan concentreren
Dit is het 3-e jaar van mijn biografieproject
Ik probeer elke maand 1 biografie te lezen en schilder bij elk boek een kaart
Ik vertel op mijn blog wat ik van het boek vind en laat de geschilderde kaart zien

Juliana - Jolande Withuis
de Amerikaanse Prinses - Annejet van der Zijl
Boudewijn - Eva Rovers

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015