zaterdag 10 juni 2023

Woke, wat is dat............... ben ik dat?

Woke? Ben ik dat? Ik geloof het wel, weet het niet zeker. Is links georiënteerd zijn "woke"? Ik kom het woord weer tegen omdat ik deze week naar de talkshow van Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen kijk en dit zo leuk vind. Ik keek ernaar toen het uitgezonden werd op de VARA en ik kijk nu weer nu het bij SBS 6 wordt uitgezonden. De eerste gast was Jan Slagter van Omroep Max, hij nam het woord "woke" in de mond. Mensen zijn bang zich te uiten, mensen houden hun mond. Ze krijgen het over een programma wat Fidan Ekiz maakt en de Vara zou uitzenden. Maar de Vara wil niet meer en nu, wanneer ik het goed begrijp, gaat Max het digitaal uitzenden. 

Ik kijk zonet op Twitter en zie dat Tineke Bennema een tweet de wereld instuurt. Jan Slagter heeft blijkbaar bij Jinek gezeten en daar gezegd dat "moedermelk" niet meer gezegd mag worden, het moet "mensenmelk" zijn.

Blijkbaar is er aan de rechterkant, bij Ongehoord Nederland wellicht........ een hele discussie bezig over woorden niet meer gebruikt mogen worden. Blijkbaar zijn er bevolkingsgroepen die heilig geloven dat ze "niets" meer mogen zeggen. Ik begin te begrijpen dat het voortkomt uit de gender discussie. 

Ik ben blij wanneer bepaalde woorden niet meer gezegd mogen worden, zoals het n... woord. Ik zeg momenteel "witte" mensen wanneer ik het over "blanke" heb. Ik ben dit gaan doen toen ik op Twitter de drek las die gekleurde mensen over zich heen krijgen of mensen die tegen het racisme in de maatschappij vechten. Eerlijk gezegd ben ik me rot geschrokken van alles wat ik daar lees. Is dit Nederland? Het Nederland wat altijd van zichzelf zei, tolerant te zijn? We zijn wel door de mand gevallen. 

Het doet me denken aan de discussies die hoog opliepen in de tijd dat bijna iedere avond in iedere talkshow wel iemand negatief over moslims sprak. Belediging? Het moet kunnen. "Ze moeten er maar tegen kunnen - Ze moeten wat meer humor krijgen", waren zo wat opmerkingen die steeds herhaald werden. Beledigen was synoniem aan "vrijheid van meningsuiting". Ineens mocht iedereen alles zeggen. Alleen moslims zag je niet. Zij zaten niet aan tafel. 

Woke is nu de hype. Weer mag men, naar eigen gevoel niets zeggen, ondertussen het hoogste woord voerend. Zelfs ik kom het in mijn tijdlijn van Twitter tegen, terwijl ik hier het allerliefste niets over hoor......... Ik verbaas me erover dat er zoveel extreem rechtse figuren in Nederland rondlopen. Ook jonge mensen, denk maar aan de groep rond Thierry Baudet. Zij willen het universitaire systeem veranderen, de woke mentaliteit moet eruit. Maar zelf hebben zij hun ideeën opgedaan aan een universiteit bij de hoogleraar Paul Cliteur. Ra, ra hoe kan dat? 

Wat is de oorzaak van het Westerse schuldcomplex? - Joop - BNNVARA

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015