zondag 1 mei 2016

49 weken project. Mobiele telefonie II.

De afgelopen week ben ik af en toe bezig geweest met mobiele telefonie. Ik heb een mobieltje maar daarmee kan ik alleen bellen en SMS-en. In feite ben ik hier heel tevreden mee. Maar ik kijk om me heen en zie dat er een wereld van verschil is met de mobieltjes die anderen hebben. Ik vind ze er prachtig uit zien, die heel dunne platte telefoontjes, met al die mooie icoontjes. Ik zie de mensen ermee bezig. Ik vermaak me met te kijken hoe ieders hoofd gebogen is over het apparaat. Ik kan me niet voorstellen dat ik straks ook zo zit.

Ik ben als een kind zo blij dat bijna niemand meer belt met zijn mobieltje. Want wat vond ik dat een ellende. Ik herinner me een treinrit van Den Haag naar Utrecht waar een meisje tegenover me zat en de hele rit ratelde ze in haar mobiel en wierp regelmatig blikken op mij  alsof ik in haar ruimte zat en haar stoorde, terwijl het toch echt omgekeerd was. Achteraf begrijp ik niet dat ik geen andere plek heb gezocht. Ik herinner me ook dat ik een vrijwel volle bus instapte, waar een meisje met haar voeten op een stoel zat met haar telefoontje in haar hand. Ik vroeg of ik er mocht gaan zitten. Ze haalde haar voeten weg keek me uitdagend aan en nam een foto van mij. Het voelde heel erg akelig.

Ik begon mijn zoektocht met het idee dat ik een telefoon met abonnement zou nemen bij de KPN. Al gauw zag ik dat het goedkoopste abonnement iets van 35 euro zou zijn. Maar al lezend zit ik nu toch op een ander spoor.

Ik verwacht eigenlijk dat ik mijn smartphone zal gebruiken zoals ik nu met mijn gewone mobiel doe. Nu SMS ik wanneer ik onderweg ben. Met een nieuwe telefoon whatssapp ik. Misschien whatsapp ik meer dan ik SMS, gebaseerd op alle enthousiaste verhalen om me heen. Ik zal er af en toe eens iets op opzoeken. GPS gebruiken om te weten waar ik ben. Hoewel ik zeer tevreden ben met mijn huidige camera, zal ik er foto's mee nemen, omdat het mij leuk lijkt op Instagram te gaan.

Het volgende was een eyeopener voor mij: Als je thuis, op school of op je werk veel gebruikmaakt van wifi, dan heb je alleen onderweg mobiel internet nodig. Je kunt dan een kleinere databundel nemen, want dataverkeer via wifi gaat niet van je bundel af.  Toen ik begreep dat ik onderweg veel gebruik zou kunnen maken van wifi dacht ik, waarom moet ik dan eigenlijk nog een duur abonnement afsluiten? Ik begin het langzaam te begrijpen, wanneer ik onderweg iets wil opzoeken, bijv. een bus aansluiting en ik zit op een punt waar geen wifi is, dan heb ik een abonnement nodig. Maar in de trein of de bus, bij iemand thuis en bij mezelf thuis kan ik gebruik maken van wifi en kost het niets.

Dankzij een VPN (Virtual Private Network) kun je veiliger internetten via een openbaar wifinetwerk of 'wifi hotspot'. Hoe installeer je zo'n VPN op je smartphone, tablet of laptop? consumentenbondveilig-online

Ik ga er nu van uit dat ik geen duur abonnement nodig heb, waarbij ik ook nog een telefoon afbetaal. Ik kan beter een losse telefoon kopen, die niet al te duur is en er wel mooi uitziet en een redelijke camera heeft. Daar een goedkoper abonnement of een prepaid kaart bijkopen. Simyo schijnt de beste provider te zijn. Wat het precies gaat worden weet ik nu nog niet. Dat vergt nog wel even verder oriënteren.


De volgende week wil ik iets heel praktisch gaan doen. Ik wil eens gaan uitzoeken wat voor schoonmaakmiddelen en schoonmaak attributen wij eigenlijk hebben. Her en der door het huis staan bezems, trekkers, flessen met schoonmaakmiddel, schoonmaakdoekjes, swiffers etc, etc. toch ben ik nooit tevreden. Wat heb ik nu eigenlijk echt nodig? Wat is er te koop? Moet ik spullen weggooien die me in feite alleen maar ergeren? Schoonmaken, hoe kan het beter? Hoe kan het handiger?

MIJN 49 WEKEN PROJECT
 1. Pesto maken
 2. Wanten/handschoenen breien
 3. Sokken breien
 4. De theorie rond het bakken van een cake
 5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
 6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
 7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
 8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
 9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
 10. Groentespreads maken
 11. Crêpes Suzette maken
 12. Hoe maak ik Baba Ganoush
 13. Quakers en Amish
 14. Indianen
 15. De slavernij
 16. Treinen in America
 17. Route 66
 18. Tolstoi (afkomstig via mijn boekenproject)
 19. een nieuwe TV kopen
 20. Kaarten maken n.a.v het nieuws
 21. rouwkaarten ontwikkelen
 22. Een nieuw tijdschema bedenken
 23. Vrijer teken- en schilder materialen gebruiken
 24. Modekwartier
 25. Afsluitende week globale informatie USA
 26. Tuinplanten voor schaduwtuin zoeken
 27. Wat staat er voor info op de website van de bibliotheek 
 28. Welke smartphone past bij ons?
 29. Schoonmaken, hoe kan het beter? Hoe kan het handiger?


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015