donderdag 25 november 2021

Ik vraag me af.......


Was ik vorig jaar zo vaak boos, dit jaar ben ik eigenlijk meer stomverbaasd. Burgers die de overheid niet vertrouwen, code zwart, scholen die uit zichzelf sluiten vanwege corona uitbraken, maar o wee wanneer de overheid zoiets voorstelt, Boa vakbonden die zeggen niet te gaan controleren en de hele bubs die nu over ons heen komt.

Eigenlijk is het vreemd dat we weliswaar horen dat ons gedrag en het houden aan de basismaatregelen cruciaal zijn, maar in feite onze overheid het meeste bezig is met technische oplossingen. Een corona-app, rioleringen onderzoeken, vaccins, qr-code, G2 pas etc. Is dit de reden dat de overheid nu overvallen wordt door een situatie "die ze niet zagen aankomen". Ik kan me het zo slecht voorstellen. 

Gisteren hoorde ik nog op de radio twee commentatoren zeggen: Maatregelen?

 Ik weet helemaal niet meer waar ik me aan moet houden. 

------------------------

Kunnen ze niet zelf denken?

 Moet je horen van een ander wat je moet doen?

Is het echt zo moeilijk?

Er waait een besmettelijk virus door de wereld

  • Het gaat via de neus en de mond. Iedereen heeft wel eens het wolkje adem gezien bij anderen en bij zichzelf op een koude vriesdag. Altijd leuk om te zien. In feite is dit altijd zo, alleen zien we het niet. 
  • Niemand weet van elkaar wie er besmet is en het kan ook gebeuren dat iemand het zelf niet weet. 

Wat ga je dan doen?

  • Hevig vertrouwen op vaccins, waar van te voren al bij gezegd wordt dat ze niet 100% betrouwbaar zijn, geloven in qr-pasjes, terwijl je hoort van corona-feestjes en doktersassistenten die qr codes vervalsen? 
  • Is je grootse behoefte dan gaan naar feestjes, kroegen, evenementen, voetbalwedstrijden?
  • Wordt je pislink omdat je vrijheid wordt afgenomen
  • Of hou je afstand, hou je je ver van groepen, hou je je ver van bedompte ruimtes, draag je mondkapjes, zit je niet met je vingers aan je gezicht wanneer je buiten bent ( reuze moeilijk is mijn ervaring, want jeuk), was je je handen goed wanneer je thuiskomt, ventileer je goed. Probeer je jezelf en anderen zo te beschermen?
Willen wij zo graag geloven in ons vernuft? Wij met onze slimme lockdowns? Stel dat we vanaf maart 2020 een systeem hadden ontworpen waarbij we elkaar stimuleerden de basismaatregelen te volgen? Hoe zou het er dan nu uit hebben gezien? 

Ik denk niet dat het virus dan helemaal weg zou zijn. Wel dat het veel minder greep op onze gemoedsrust had gehad. Ik denk dat we geleerd hadden langzaam te veranderen. Te leren beseffen dat GROEI, VEEL, BLACK FRIDAYS, ALSMAAR MEER EN GROTER zoals we vanaf de jaren 80 zijn gaan geloven dat dit goed voor ons is, niet zaligmakend is. 

Dat we hadden onderzocht hoe we zouden kunnen komen tot een nieuwer normaal. Niet elkaar gek maken met het oude normaal komt niet meer terug, onze kinderen krijgen het veel slechter dan wij. Nee, samen met onze kinderen (die er verrassend en god zij dank zeer open voor staan, denk aan hun klimaatprotesten), zoeken naar een nieuw normaal. Het is zo brood en broodnodig. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015