dinsdag 21 januari 2014

De bibliotheek is een verouderd instituut

 
 Hier de opening van onze bieb

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat de bibliotheken vanaf vandaag e-books gaan uitlenen.
Op Heldenreis lees ik dat volgens Jet Bussemaker, minister van Onderwijs én Cultuur én Wetenschap de bibliotheken wel dicht kunnen als je de boeken gewoon als e-book aanbiedt.
Ik lees op dit weblog ook dat stand.nl de stelling heeft: De bibliotheek is een verouderd instituut. Gauw denk ik, stem mee, want dit kan toch niet. Op de site aangekomen zie ik tot mijn geruststelling
   
17% eens (179)
83% oneens (915)
De bibliotheken weg en in de plaats daarvan e-books
O, rilling.........
Ik hou zo van boeken, echte boeken
Af en toe lees ik een e-book op mijn e-reader.
wat een armoe troef
Een boek is zoveel meer. Je kunt het vastpakken. De geur van het papier. De kaft en het lettertype waar zorg aan is besteed. Boeken in een kast, boeken in een stapel op een tafel of op de grond.
En dan..... de inhoud tot je nemen............. Onder een schemerlamp, weggedoken in een stoel, liggend op een bank. Heerlijk wegduiken in een andere wereld. Bladzijden die ik om kan slaan. Geen oplichtend schermpje, geen geflikker aan mijn ogen. Geen ielig, klein schermpje wat ik op moet houden.
 In onze stad hebben we nu een gloednieuwe bibliotheek. Het is er altijd druk. Er wordt naar boeken gezocht, er wordt gestudeerd, mensen voeren zachte gesprekken. Er staan diepe stoelen waarin mensen lezen. Je kunt er kranten en tijdschriften doorkijken en koffie of thee drinken. Een "vernieuwende "architect heeft bedacht dat een glijbaan leuk is voor kinderen. met veel gegil laten ze zich naar beneden glijden.
Wat mij betreft:
  
DE BIEB MOET BLIJVEN, DE GLIJBAAN MAG WEG


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015