donderdag 4 december 2014

Gebroeders Karamazov, kaarten en een opdracht.


Ik las voor mijn boeken project de Gebroeders Karamazov van Dostojewski. Met dit project ben ik in januari begonnen. Ik bedacht dat ik dit jaar 24 boeken uit de wereldliteratuur wilde gaan lezen, dat betekent 2 per maand. Van jongs af aan lees ik veel. Maar de laatste jaren was ik op een andere manier gaan lezen, beïnvloedt door het bloggen, sociale media etc. Ik merkte dat ik alleen nog maar korte stukjes las en dat wanneer ik een boek pakte ik er ook stukjes uit ging lezen en stiekem vaak al gauw naar het einde keek. Ik begon daar een hekel aan te krijgen. Ik wilde terug naar mijn vroegere manier van lezen, geconcentreerd, genietend. Ik nam mij voor deze 24 boeken helemaal te gaan lezen, van het begin tot het einde.

Nu, dit boek Karamazov was een echte uitdaging, een dikke pil. Het bleek een prachtig boek te zijn. Zo mooi dat ik erover denk het boek te kopen. Terecht dat dit boek tot een van de hoogtepunten van de literatuur behoort. Hoofdpersonen zijn 3 broers. Hun vader was getrouwd met 3 verschillende vrouwen. Een verschrikkelijke man. Gierig, wreed, wellustig. De jongste zoon Aljosja ontmoeten we in de eerste hoofdstukken. Hij bewondert de starets (geestelijk leider/ monnik) Zosima. Zosima heeft een heel speciale kijk op de mensen en hun zonden en is immens populair. Wanneer Zosima op zijn sterfbed ligt voorspelt hij Aljosja dat hij niet het klooster in zal gaan, hij zal de wereld in zal trekken. De twee oudere broers houden van Aljosja.

Wat verder op in het boek blijkt dat de vader Fjodor en zijn oudste zoon Dmitri op dezelfde vrouw verliefd zijn. Dit geeft vreselijke complicaties. Dmitri wil zijn erfenis (van zijn overleden moeder) om met Groesjenka een leven te kunnen beginnen, maar Fjodor geeft dit niet. Hij lonkt zelf met zijn geld naar Groesjenka. Dmitri wordt woedend en raakt buiten zichzelf van jaloezie. Hij bedrinkt zich  op een avond en gaat naar het huis van zijn vader, hij kijkt door het raam naar binnen en ziet zijn vader en merkt dat Groesjenka er niet is. Wanneer hij weg wil rennen struikelt hij over een huisknecht en geeft deze een klap. Die avond wordt Dmitri gearresteerd, op verdenking van moord op zijn vader. Een deel van het boek gaat over de vraag of Dmitri het wel of niet gedaan heeft.

Iwan de middelste broer komt in het begin van het boek al voor. Hij wil niets van zijn vader weten. Hij heeft sterk filosofische opvattingen, o.a. vertelt hij het verhaal van De grootinquisiteur. Hij vertrekt weg van huis en niemand verwacht hem meer terug, Later ontdekt Iwan wie werkelijk de moord heeft gepleegd, maar de moordenaar manoeuvreert zo dat het lijkt alsof Iwan verantwoordelijk is. Iwan raakt hier zo van in de war dat hij begint te hallucineren. Tegenover hem zit de duivel. Een man met een sikje in kleren die van een paar jaar daarvoor zijn en die niemand meet draagt. Hij daagt Iwan uit. Iwan vraagt zich vertwijfeld af of hij dit nu zelf bedenkt of ......hij besluit de volgende dag naar de rechtszaal te gaan om te vertellen dat Dmitri niet de dader is, Hij zal vertellen wie wel en opbiechten dat hijzelf uiteindelijk de echte schuld heeft. Zo gezegd, zo gedaan. Maar Iwan maakt zo'n verwarde indruk dat niemand naar hem luistert en Dmitri wordt veroordeelt.

Op de flap van het boek staat dat de grootinquisiteur en de Duivel tot het hoogtepunt van de literatuur behoren. Dat begrijp ik, het is ongelofelijk wat ik lees, zo origineel, zo verrassend, zo anders dan alles wat ik ooit las, ook schokkend. Op internet lees ik dat Dostojewski lange zinnen maakt, ik heb het niet gemerkt. Ik vond heel veel wat ik las prachtig, ik heb prachtige verhalen gelezen.  Ook bijfiguren worden ontroerend beschreven.
Lees meer over Dostojevski: nrc 

Jullie geloven het niet, maar ik heb ondertussen ook ""Het lijden van de jonge Werther"" van Goethe uitgelezen  Ik dacht dat ik helemaal op schema lag, maar ineens ontdekte ik dat ik 1 boek te weinig had gelezen. Ik had er 22 uit moeten hebben, maar het waren er maar 21.  Ik naar de bieb op zoek naar een dun boekje en daar zag ik dit dunne boekje, zie foto. Na Karamazov waar ik 3 weken over deed, was dit boekje zo uit. Ik vertel later waar het over gaat.

Nu moet ik nog een Villette kaart en een Karamazov kaart maken
  Ik heb het ineens druk, want ik wil ook kerstkaarten schilderen en......

Ik heb een opdracht om 3 kaarten te schilderen
met Arabische theestellen
 HEEL LEUK
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015