woensdag 14 april 2021

Voor mijn boekenproject 2021 las ik "de Olijvenoogst" van Carol Drinkwater.

Voor mijn boekenproject 2021 las ik "de Olijvenoogst" van Carol Drinkwater. Kunnen jullie je nog de BBC serie "All creatures Great and Small" herinneren, de serie over de dierenartsen Siegfried en Tristan Varnon en James Herriot en zijn vrouw Helen? Carol Drinkwater is de actrice die Helen speelde in het eerste deel van de serie.

Even een leuke wetenswaardigheid, de serie is opnieuw verfilmd. Gisteren zag ik de eerste aflevering op BBC FIRST. De serie wordt elke dinsdagavond uitgezonden om 21.00. Ik las dat er ondertussen al een tweede deel wordt opgenomen. Ik zat vol verwachting voor de tv. Ik zag het zo lang geleden. Zou de nieuwe serie net zo mooi kunnen zijn? Ik geloofde het bijna niet, maar ik vond de nieuwe serie ook weer fantastisch, andere acteurs/leuke acteurs en de vertrouwde opnamen in de Dales, dat prachtige landschap, een schattig stadje, authentiek huis, meelevende Mrs, Hall de huishoudster. Dat wordt de komende weken smullen. bbc/all-creatures-great-and-small

Maar nu terug naar het boek. Carol Drinkwater, caroldrinkwater. Zij kocht samen met haar man, de regisseur Michel Noll, 30 jaar geleden een olijven boomgaard aan de Franse Riviera. Het onderhoud van het bijbehorende huis Appassionato en de boomgaard bekostigde ze door er boeken over te schrijven. Dit is het derde deel uit een serie van 4. aplaceinthesun/carol-drinkwaters-30-year-love-affair-with-provence

Ik weet niet zeker of ik de andere delen heb gelezen. Ik denk het bijna van wel. Als dat zo is haalde ik ze uit de bibliotheek. Het deel wat ik nu las is van mijzelf. Hierin beschrijft ze het ernstige auto-ongeluk dat zij en haar man krijgen. Zij herstelt snel, haar man is fysiek en psychisch volledig uit zijn evenwicht. Hij verlaat haar een poos, keert terug naar Parijs, hij wil alleen zijn. Dit valt haar zwaar. Zij probeert hem op allerlei manieren weer te doen interesseren voor haar en de boomgaard. Wanneer ze niet tot hem kan doordringen besluit ze het te accepteren en in haar eentje, met hulp van Quashia de Marokkaanse tuinman, verder te gaan met de boomgaard.

Het is leuk te lezen dat zij weigert het wilde zwijn, dat delen van haar moestuin stelselmatig omwroet, te doden. Haar wordt vertelt dat jagen aan sterke eisen is onderworpen, dat tradities meespelen en uiteindelijk laat ze zich overhalen een jacht mee te maken. De mannen klimmen als klipgeiten omhoog en zij wankelt erachter aan. Uiteindelijk wordt er geen dier geschoten.

Op een gegeven moment ontstaan er zware bosbranden aan de Riviera. Gelukkig gaat het haar huis voorbij. Zij wil graag bijen houden en raakt in gesprek met een echtpaar dat overal in Franrijk korven uitzet. Het geeft nog een boel gedoe voor er een goed plekje gevonden is in de boomgaard. 

Zij probeert een AOC te krijgen voor haar druiven, een Frans keurmerk voor landbouwproducten. Er komen controleurs. Wanneer het bijna zover is breekt er een plantenziekte uit, ze ziet kleine diertjes. Op internet zoekt ze uit wat het kan zijn. Ze belt op om raad te krijgen met diverse experts. Uiteindelijk volgt ze de raad van een buurman, die er altijd zeer trots op is de mooiste druiven te hebben. 24 uur  is ze samen met Quashia bezig om de bomen te bestuiven met het goedje dat de buurman aanraadde. Wanneer ze klaar zijn rijdt er een controleur het bedrijf op, hoort wat ze heeft gebruikt en zegt dat ze onmiddellijk alles met water moet afspuiten, veel water, al het spul moet eraf zijn. Want ze heeft een verboden gif gebruikte en kan haar keurmerk verliezen. 

Door het hele boek sijpelt het verdriet dat Michel weg is en dat het slecht met hem gaat. Maar ook de verschillende jaargetijden, de zon, het landleven, de kust, de steden, de zee, de natuur  etc. Het is een echt feel-good boek. En....... met Michel komt het ook goed. 

Mijn boekenproject 2021

  • Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows - Constance Heaven
  • Een Kamer voor Jezelf - Virginia Woolf 
  • De Hindi Bindi Club - Monica Pradhan
  • De Olijvenoogst - Carol Drinkwater

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015