dinsdag 8 augustus 2017

Wildebloemen.


Vandaag ben ik eens begonnen met foto's die ik maakte
te vergelijken met de planten op wildebloemen.info


Grote kattenstaart - Lythrum salicaria
De plant links bovenin zie ik overal langs het water staan
Grote kattenstaart is overblijvende plant van 60 tot 120 cm hoog, die groeit aan waterkanten en op natte, voedselrijke grond in graslanden, veenmoerassen, lichte loofbossen, rietlanden en duinvalleien.

De bloemen produceren twee soorten stuifmeel. Het gele stuifmeel dient als lokmiddel voor de insecten. Het groene stuifmeel, dat voor de insecten onzichtbaar is, blijft aan hun lichaam hangen en daarmee bestuiven ze andere bloemen. In de volksgeneeskunde dient de plant als bloedstelpend middel. De looistofrijke wortels worden eveneens medisch toegepast bij maag- en darmaandoeningen. wildebloemen/grote kattenstaart

Herik -  Sinapis arvensis
Wat de naam van de plant rechts bovenin is twijfel ik
Is dit Herik? 
De foto is mooi zo met de blauwe lucht erachter
Maar voor determinatie is hij onduidelijk
Voorlopig houd ik het op Herik
Herik is een eenjarige, zeer algemeen voorkomende plant van 30 tot 80 hoog. Ze groeit op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond in akkers en bermen, op dijken en braakliggende terreinen.

Afgaande op de vorm van de plant en op de kleur en grootte van de bloemen en de vorm van de plant zijn raapzaad, koolzaad en witte mosterd de planten, waarmee herik verward kan worden. In totaal zijn er in Nederland 9 gele kruisbloemigen met bloemen groter dan 1 cm. Om die van elkaar te kunnen onderscheiden het schema "Sleutel 9 gele kruisbloemigen" wildebloemen.info. 

Akkerdistel - Cirsium arvense
Linksonder is volgens mij een akkerdistel. Je ziet akkerdistel op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond op akkers, braakliggende terreinen en langs wegen en dijken.  Zie "Sleutel distels" voor een compleet overzicht van alle in Nederland voorkomende distels en daarop lijkende planten.
wildebloemen/akkerdistel

Ik kreeg een leuke reactie en zet het er even bij 
Volgens mij is rechtsboven Grote wederik (Lysimachia vulgaris) maar het is wel wat lastig te zien,
het kan zomaar Herik of Mosterdzaad zijn.

"Verbena Bonariensis"

Rechtsonder is één van mijn favorieten, heb ze zelf in de tuin staan, in een vorige post van jou zag ik ze ook al voorbij komen. Het is de "Verbena Bonariensis" een zeer dankbare plant waar vlinders
dol op zijn, ze kunnen wel 1.50cm. hoog worden. En ondanks de lange stengels doorstaan ze windkracht 8 zonder problemen. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015