woensdag 12 april 2023

Bloesem.


WISSELING DER SEIZOENEN
Kijken of er al bloesem is
En ja, het is zover
Ze zijn er weer, de frêle witte en roze bloemetjes, zo mooi

Niet zo lang geleden kwamen er blaadjes aan struiken
De bomen nog kaal
En dan ineens, tussen het lentegroen deze schoonheid
 

Mijn boeken-en biografieproject 2023.


Ik las het tweede deel van de boekenserie over 7 zussen, van Lucinda Riley. Ik vertelde eerder dat ik ontdekte hoeveel lezeressen enthousiast zijn over deze boeken. Ik werd nieuwsgierig en ben nu van plan ze in volgorde te lezen. Het eerste boek over zus Maia bracht me naar Brazilië en Frankrijk, dit tweede deel naar Noorwegen en Duitsland.

Pa Salt, de naam die de zussen aan hun vader geven, adopteerde 7 meisjes. De zusjes brachten prachtige jaren samen door in Zwitserland, zij ontwikkelden zich in diverse richtingen. Geen van hen dacht er over na waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. Tot hun vader onverwacht overlijdt en zij aanwijzingen krijgen om hen te helpen hun oorspronkelijke familie te vinden. 

De tweede zus, Ally-Storm is een zeilster en een begenadigd fluitiste. Wanneer onverwacht haar vriend tijdens een zeilwedstrijd overlijdt gaat zij op zoek naar haar afkomst. Zoals in het eerste boek switcht het verhaal naar een geschiedenis ver voor haar tijd. Het vertelt over Anna, het Noorse boerenmeisje, wat zo'n prachtige stem heeft. Zij wordt ontdekt en komt onder de hoede van een mentor in Leipzig. Zij leert hier de muziek van Edvard Grieg, de in die tijd moderne Noorse componist, te zingen. Zij raakt zwaar verliefd op een jonge musicus, die haar echter in de steek laat, om zich verder te bekwamen in Frankrijk, haar zwanger achterlatend. Later blijkt dat onder inspanning van Grieg de twee weer bij elkaar komen. Wanneer Ally dit hoort is ze stom verbaasd dat Anna hem terug wilde. Ze begrijpt dat zij op de een of andere manier verwant is aan deze familie. Maar hoe? Haar zoektocht brengt haar naar het Noorse Bergen. 

Een van de leukste dingen van deze boeken is dat het me in werelden brengt waar ik normaal niet aan denk. Ik zoek op internet meer informatie over Bergen. Een stad waar het 200 dagen per jaar regent. Maar ach, wat een stad. Ik vind deze prachtige website over Bergen, moeten jullie echt even kijken wat een mooie vormgeving. Kerst in Bergen | De kerststad Bergen (visitnorway.nl) Ook luister ik naar Solveijs's lied uit Peer Gynt, de beroemde compositie van Grieg en stel me voor dat Anna het zingt.


DE PARADIJSVOGELBLOEM
Dit boek kocht ik ooit lang geleden voor 5 euro. De hoofdpersoon Lila werkt op een marketingbureau in New York. Op een dag koopt zij op een markt een tropische plant. Tot haar verbazing weet zij de plant in leven te houden. Op een dag ziet loopt ze een wasserette binnen. Het lijkt er wel een jungle: alles is overwoekerd door weelderig tropisch groen. De eigenaar, Armand, geeft haar een stekje mee. Kort daarop blijkt de wasserette leeggeroofd te zijn. Er is geen plant meer over! Samen met Armand vertrekt Lila naar Yucatán in Mexico, op zoek naar nieuwe exemplaren van zijn bijzondere planten. Hier komt zij terecht in de vreemdste avonturen. 

Iedere keer wanneer ik dit boek lees krijg ik zin me te verdiepen in natuurgeneeskunde. Want dit is een van de dingen die me in dit boek aanspreekt. Het vertelt over de geneeskundige kracht van planten.

De BOEKWINKEL OP DE HOEK
Ik vind het leuk boeken te lezen die zich in boekwinkels afspelen. Dit boek liet ik reserveren in Rozetje, de dependance van de bibliotheek bij ons op de hoek. Leuk feel-good boek leek me. 

Posy Morland weet niet wat ze moet met de noodlijdende boekwinkel die ze geërfd heeft. Ze besluit er een boekwinkel van te maken die alleen romantische boeken verkoopt. Maar.................daar is Sebastiaan, die denkt ook iets in de melk te brokkelen te hebben. Hij wil er een Science Fiction boekhandel van maken. 

Het boek wordt op internet onder de Chicklit literator gesteld. Chicklit is de afkorting van het Engelse "chick literature", eigentijdse romantische fictielectuur door en voor jonge vrouwen. Ik heb nu een paar van deze boeken gelezen. Wat het meest opvalt is dat de boeken met veel vaart en humor zijn geschreven en wars zijn van enige vorm van feminisme. De grappen buitelen over elkaar heen in dit boek, ik word er behoorlijk moe van. 

               GEORGE SAND, een leven in rebellie en liefde
Ik heb meerdere boeken over het leven van George Sand en dit is er 1 van. Ik hou ervan over haar te lezen. Sophie, de moeder van George Sand was een dochter van een vogeltjesverkoper op de markt en haar vader kwam uit een voornaam geslacht. Tegen de zin van zijn moeder trouwde hij met Sophie. Ze zijn gelukkig en krijgen een dochtertje, Aurora, Hij kreeg een dodelijk ongeluk met een paard en toen begon Aurora's leven. Twee vrouwen trokken om haar, haar moeder en haar grootmoeder. Grootmoeder wint en zo groeit George op op het landgoed van haar grootmoeder, een landgoed wat George zal erven. Oma leeft nog in de tijd van de hoge pruiken en crinoline jurken. Met haar vriendinnen heeft ze party's, George leert ervan en verveelt zich. Dan wordt George naar een klooster gestuurd. Ze moet namelijk de manieren leren die bij haar stand passen wil zij een goed huwelijk doen. Want dat ligt nog niet zo voor de hand. Weliswaar een familie van stand, maar wel met een flink aantal voormoeders die concubine waren. George wordt zo vroom in dit klooster dat oma haar komt weghalen, want dat is nu ook weer niet de bedoeling. 

George trouwt met een jongeman die van jagen, schieten en drinken houdt, terwijl zij van boeken en toneel houdt. Ze ergeren zich dood aan elkaar. Zij krijgt een zoon en vertrekt naar Parijs. Zij bedingt dat haar echtgenoot haar een lijfgeld geeft. Officieel is zij de erfgename van het landgoed, alleen vrouwen kunnen het wettelijk gezien niet besturen. Het geld krijgt ze.

Samen met een jonge republikein begint ze te schrijven en dat zal ze haar hele leven doen. Iedere avond, wanneer de anderen naar bed gaan pakt zij haar schrijfgereedschap en met  het grootst mogelijke gemak tovert ze de ene roman, het ene toneelstuk, na het andere tevoorschijn, George Sand is geboren. George is bekend vanwege de liefdesaffaires die zij had. Jarenlang leefde ze met Chopin, jarenlang met Alfred de Musset. Het lukte haar te scheiden van haar echtgenoot. 

Toen George Sand in 1876 overleed schreef Victor Hugo: Ik huil om een dode ik begroet een onsterfelijke. Inderdaad, George Sand is een naam die nog steeds leeft. Zij was een stuwende kracht achter de revolutie van 1848 en inspireerde mensen als Balzac, de Musset en Flaubert. Daarnaast was zij een vrouw die overal en iedereen te hulp schoot. 

Daphne Schmelzer schreef een biografie, geheel gebaseerd op wat Sand zelf beleed in haar dagboeken en duizenden brieven. Op internet zoek ik op wie Daphne Schmelzer is en tot mijn verbazing ontdek ik iets. Herinneren jullie je Norbert Schmelzer nog? De Nederlandse politicus van de Nacht van Schmelzer? Ik ben weer terug in onze geschiedenis, het blijkt de echtgenoot van Daphne Schmelzer, de schrijfster te zijn.

BOEKEN PROJECT 2023
              
                            De Vrijdagavond Vriendinnen Club - Kate Jacobs
                            Er groeit een boom in Brooklyn - Betty Smith
                            Bestemming Parijs - Mirjam Mieserius  
                            Een Zomer in Venetië - Nicky
                            De Zeven Zussen - Lucinda Riley
                            Chansons - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps
                            Storm - Lucinda Riley
                            De Paradijsvogelbloem - Margot Berwin
                            De Boekwinkel op de Hoek - Annie Darling

BIOGRAFIE PROJECT 2023
Friedrich Nietzsche - Curt Paul Janz
Marx, Wagner, Nietzsche - Herfried Munkler
Achter de Facade - Kees en Chrisje Brants
George Sand, een leven in rebellie en liefde - Daphne Schmelzer

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015