zondag 27 december 2020

Ik kom nu pas achter een trend voor 2020 en........ vind het spuuglelijk.

                             Voor de grap heb ik op elke foto een kerstattribuutje van onszelf gelegd

Gisteren begon ik met het bekijken van mijn tijdschriften. Ik begon met de Libelle, de kerstuitgave en ik was verbaasd. Later keek ik in VT Wonen, de kerstuitgave en werd nog meer verbaasd.

Ik ben gek op tijdschriften. Niet alleen voor de foto's en/of de verhalen. Nee, ook het soort papier wat wordt gebruikt, het lettertype, de opmaak. Wat verbaasde me nu?  Ik heb altijd een bepaald beeld bij de kerst, en lange tijd kwam dit goed overeen bij wat ik in de bladen zag. En nu zie ik iets wat ik totaal niet herken. Het donkere, de styling van de kamers, zo donker, zo......... zo wat? 

Vroeger kocht ik veel VT wonen. Ik heb hele stapels van vroegere jaargangen. Dit jaar kocht ik ze niet. Heb ik het daarom gemist? Deze stijl, wat is dit voor stijl? 


Mijn gedachten gaan terug naar vroeger. Ik denk aan twee periodes. De jaren 70. Donkere kleuren waren toen ook in. Ik verfde ooit mijn kamer voor de helft olijfgroen en de andere helft paars. De raamspanten  waren bij iedereen bruin geschilderd. 

Ik denk ook aan 2000. Ik kocht toen jarenlang elke keer dat er een VT wonen uitkwam een exemplaar.  Het was de tijd van het minimalisme. Ik hield van die stijl. Ik vond de mode prachtig. Ik herinner me dat we rokken tot op de grond droegen. Ik had een prachtige grijze rok tot op de grond van een stof die op vilt leek. Tassen werden kruiselings over je borst gedragen en sloten plat aan, heel mooi, grijs was de kleur en zwart en wit en crème. Ik herinner me dat de woninginrichting minimalistisch werd, kaler kun je ook zeggen, rustig. En nu, 20 jaar later, in een tijd dat er een pandemie heerst en alles op losse schroeven staat zou je zeggen dat we behoefte hebben aan rust. Maar wat zie ik, misschien zijn donkere kleuren om je heen fijn, beschermend, maar die luxe, goud, zilver, koper, fluweel, want dit is het woord dat ik steeds lees, luxe. Raar vind ik dat. Is luxe hetgeen we nu nodig hebben? 


Dit huis heeft in elke kamer behang, druk behang. Waarom juist nu? Ik ga dit echt eens uitzoeken wat de achtergrond hiervan is. In deze tijd. Waarom deze donkere kleuren, waarom deze hang naar luxe? Geeft dit mensen een fijn gevoel? 


Zien jullie dit? Dit doet toch echt hippieachtig aan. Die bank van velours. Maar het voelt niet hippieachtig en we zijn niet hippieachtig. Wat denken de stylistes hierbij? Zie hier het hele huis in deze stijl: vtwonen-binnenkijker

Ik besluit eens te zoeken op internet en vind deze informatie

  • Pantone heeft de tint Classic Blue uitgeroepen tot kleur van het jaar 2020. Deze diepe blauwe tint is elegant, tijdloos en eenvoudig. Het staat volgens Pantone voor rust, vertrouwen en verbinding. Het geeft het verlangen weer naar een betrouwbare en stabiele basis waarop we kunnen bouwen. En de kleur reflecteert en bevordert veerkracht. stijlvolstyling/woontrends 2019-2020
  • Ik lees in de Seasons : Door het toevoegen van goud krijgt je interieur meteen een chique tintje. Bij goud geldt wel: less is more. Teveel goud bij elkaar wordt kitscherig, terwijl her en der een gouden accessoire juist een rijke uitstraling geeft.
  • Lidewij Edelkoort voorspelde bruin als kleur voor dit jaar en ze voorspelt groen voor 2021
  • Ik lees in Cosmopolitan: Tijd om je opa en oma om inspo te vragen, want het klassieke interieur is terug van weggeweest. In 2020 zullen we deze interieur trend veel voorbij zien komen. Klassieke elementen in huizen (lees: ornamenten aan het plafond, chique ramen), gecombineerd met statement pieces (die je grootouders toentertijd waarschijnlijk oversloegen). Een klassiek behang, een opvallende salontafel uit de kringloopwinkel of een gouden kroonluchter zijn perfect te combineren met moderne items. Je interieur mag donker, donkerder, donkerst. Klinkt misschien als iets heel engs, maar het is prachtig. Verf een muur (of de hele kamer) diepzwart, en breng licht terug door gekleurde items toe te voegen. Zijn zwarte muren je iets te donker? Wat dacht je van terracotta, donkerblauw of mosgroen? Deze kleuren geven je interieur al wél de warmte, maar zijn net iets veiliger dan zwart.  (Inspo=Slang for Inspirational, weer wat geleerd 😊) Ik vraag me hierbij af opa en oma, wie zijn dat? bedoelen ze mijn generatie? Hadden wij chique ramen? Wanneer ik aan de jaren 70 denk was het qua kleuren donker, maar toch absoluut niet chique? 
  • Een andere woontrend die we dit jaar gaan zien is ‘more is more’. Deze trend voelt romantisch aan, het is een klassieke stijl waardoor je het gevoel hebt jezelf te wanen in zware, luxe en donkere stoffen in je huis. De stoffen zijn vaak glanzend, rijker en kwalitatief zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan items uitgevoerd in de zachte luxe stof velvet en prachtige glazen vazen. Je zult zien dat je de sfeer in huis krijgt van een eeuwenoud grachtenpand. Warme kleuren als bordeauxrood, donkergroen, koningsblauw én goud passen perfect bij deze luxe woontrend.
  • Het gebruik van goud in je interieur heeft een betekenis. Goud toevoegen ontspant, zorgt voor wijsheid en geeft veiligheid. Ook straalt goud luxe uit.
Wat ik zie vind ik eigenlijk allemaal spuuglelijk. Ik begrijp ook niet zo goed waar het idee, het gevoel vandaan komt. Hebben jullie op dit moment behoefte aan luxe? Is dit een stijl die jullie in huis zouden willen nemen? Ik zie een trend als de weerspiegeling van een tijd. Maar wat weerspiegelt deze hang naar luxe?


Hier veel video's over trends youtube/Trends TV channel

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015