dinsdag 14 juli 2020

Ik heb een nieuw boekenproject verzonnen.


Ik liep opnieuw naar de Romeinse tuin
Ik maakte deze foto´s
Er was een dreigende lucht
Ik haastte me naar huis net op tijd


Ik mis de bibliotheek
Ik vind het altijd zo heerlijk erin rond te dwalen
Ook de boekwinkels mis ik

Ik vind het nog steeds erg jammer dat ik gestopt ben met mijn boekenproject. Ik begon het project omdat ik last had van een Twitter hoofd. Door de sociale media was ik gewend geraakt korte stukjes te lezen. Concentreren op een boek lukte niet meer. Ik besloot 36 boeken per jaar te lezen. Twee romans uit de wereldliteratuur en 1 biografie per maand. En jarenlang lukte het. Ik las woord voor woord in de volgorde waarop het geschreven werd. Het was heerlijk. Maar sinds Corona ben ik weer volkomen ongeconcentreerd. Het Twitter hoofd is terug, in de vorm van een Corona hoofd.


Ik heb twee boeken gelezen mbt John Steinbeck. De biografie van Benson en de brieven van Steinbeck. Ik las alles door elkaar. Waar het boek opensloeg las ik. Ik las ze in de periode toen het zo zonnig was, lekker zittend in de tuin.

Ik bedenk nu een nieuw boekenproject voor 2020 
Een Corona boeken project

Ik mag hap snap lezen, wanneer het me niet lukt om netjes van begin tot eind te lezen
Ik mag een boek beginnen en weer wegleggen wanneer het me niet boeit
Misschien dat volgend jaar alles weer normaal is
Misschien dat ik dan weer kan terugkeren naar mijn oorspronkelijke planOmdat ik niet naar de bieb ga lees ik nu mijn eigen boeken. Ik ontdek zelfs boeken die ik totaal vergeten was. Ik ben maar eens begonnen met gemakkelijke boeken. Thrillers. Vroeger verslond ik ze al en ik heb zelf ook een aantal exemplaren. Ik las er twee. Het Heksenmasker van Minette Walter en Onzichtbaar van Karen Slaughter. Ik apprecieer het boek van Minette Walters meer.  Ik hou niet van al die in gedetailleerde feiten bij gruweldaden.

Ik las ook een roman die ik in 1969 kocht, Wie is Noelle van Dominique Saint Alban. Je kunt het boek nu alleen nog maar tweedehands krijgen voor heel weinig geld. Ik las dat er indertijd in Frankrijk een tv serie van is gemaakt. Ik wilde dat er nog een DVD van te koop is, maar ik kan het niet vinden op internet. Ik weet nog dat ik het boek indertijd prachtig vond en nu is dit opnieuw het geval. 

Noelle woont met haar ouders op een boerderij. Ze is 20 en begonnen met een baan als sociaal werkster. Ze rijdt op een solex (ahum, hieraan kun je de tijdgeest herkennen). Zij is verloofd. Alles is in evenwicht. Maar dan staat er plots een man aan de deur en beginnen er onverwachte avonturen. Noelle blijkt Alexandra te zijn, de dochter van een rijke Griekse reder. Tijdens WOII vlucht haar moeder uit Griekenland en sterft onderweg. Een vrouw nam het baby'tje mee en later werd ze geadopteerd. Haar adoptief ouders hadden het haar op haar 21ste verjaardag willen vertellen. Noelle gaat naar haar echte vader en woont een poos op Lefkas. Met haar vaders cruiseschepen reist ze de wereld over, het duizelt haar. Ineens zit ze te midden van de jetset en bemoeit de sensatiepers zich met haar. Haar Griekse vader heeft zich ontfermt over een jonge Hongaarse vluchteling, een concertpianist. Wanneer Alexandra en Ugo elkaar ontmoeten slaat de vlam over. Zij gaat met hem mee op tournee en is bij de platenopnames aanwezig. Ze trouwen en ze raakt in verwachting. Maar er lijkt een eind aan het gelukt te komen wanneer een man haar lastig valt. Ze wordt bang. En wanneer Ugo van een reis niet terugkeert is duidelijk dat hij teruggegaan is naar Hongarije. Is hij dood, leeft hij nog.......?

Heel mooi zijn de beschrijvingen van de twee landen, de huizen, het landschap. Maar wat mij vooral aanspreekt is de wijze waarop er over gevoelens wordt gepraat. Het wordt niet in een kort, krachtig zinnetje geschreven, nee, bijna poëtisch, omschrijvend. Het komt goed bij me binnen. 

Een ander plan
Ik heb de mooiste boeken uitgezocht die ik de afgelopen jaren las
Boeken waarvan ik altijd dacht, ik kan ze opnieuw uit de bibliotheek halen
Maar nu heb ik een dringende behoefte ze zelf te hebben
Ik heb me voorgenomen ze nu zelf te kopen.

Boekenproject 2020
De Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth
De rode schoenen - Joanne Harris
Trots en Vooroordeel - Jane Austen
Foon - Marenta de Moor
De kleine Piketty
De Tomaat - Annemieke Hendriks
Europeanen - Orlando Figes
Emma -Jane Austen
Audrey Hepburns jeugd jaren in Arnhem
Wie is Noelle - Dominique Saint Alban
Het heksenmasker - Minette Walters
Karin Slaughter

Biografieproject 2020
Onuitwisbaar - Edward Snowdon
Super Olcay - Olcay Gulsen en Karin Kuijpers
biografie van Ruud Lubbers
Biografie van Steinbeck- Benson
Brieven van John Steinbeck

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015