vrijdag 11 maart 2022

Een ruimhartig asielbeleid.

 

Ik hoor een wethouder van Amsterdam zeggen dat ze een x aantal bedden hebben klaarstaan voor asielzoekers  uit de Oekraïne. Hem wordt gevraagd "Wanneer het langer gaat duren". Hij antwoord, ja, we moeten ervoor zorgen dat ze een opleiding kunnen volgen en kunnen gaan werken. Hij valt me op dat hij niet zegt dat ze eerst Nederlands moeten gaan leren. Wat ben ik blij. Is het beleid, dat het asielzoekers zo moeilijk maakt aan onze maatschappij deel te nemen, voorbij?

Indertijd werkte ik samen met de Gemeente en het ROC aan de Wet Inschakeling Nieuwkomers. Eerst allemaal de taal leren. Diploma's op hun waarde vergelijken met de Nederlandse standaard. Ik herinner me een Irakese longarts die voordat hij hier mocht gaan werken eerst 2 jaar stage moest lopen.  Asielzoekers moesten de procedure in, sommigen wachtten jaren voor ze een uitslag kregen. In de periode dat ze wachten mochten ze niets. Maar nu, gaat het echt veranderen? 

Screening vooraf

Worden de Oekraïense vluchtelingen niet vooraf gescreend? Is dat niet een beetje link? Bij de Syriërs waren we als de dood voor meereizende Jihadi's. De Oekraïners, die zo op ons lijken, vertrouwen we hen op hun mooie blauwe ogen?

Sinds ik me inlees op de Oekraïne ben ik een aantal dingen tegen gekomen die mij verontrusten. Ik lees over extreem rechts dat daar een deel van de mensen beheerst. Ik kom termen tegen als De Zwarte Zon.

 news/extreemrechts in Oost-Europa en een 'cherry-picked reading of history

vice/hoe-oekraine-een-speeltuin-voor-extreemrechtse-groeperingen-werd

In de EU hebben we Polen en Hongarije sancties opgelegd. Waarom? Omdat zij een soort Forum van Democratie achtig gedachtegoed hebben. Het Forum zegt duidelijk dat wat haar betreft alle Nederlandse rechters vervangen moeten worden door rechters die FvD gedachte goed aanhangen. Nu, in Polen en Hongarije vervingen zij alle rechters. Is het eigenlijk niet logischer dat de Oekraïners meer op de Polen en de Hongaren lijken? Uiteindelijk liggen die landen tussen hen en ons in.

Ik hoop van harte dat de Oekraïners die wij hier krijgen allemaal lieve mensen zijn. Nu we zo'n ruimhartig beleid gaan voeren ga ik ervan uit dat dit ook voor Syriërs, Afghanen, Irakees, en wie er maar op een plek in Nederland wachten. Want met twee maten meten dat doen we toch niet?  

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015