donderdag 28 juli 2022

NIEUWS.

 

Dat was me het dagje gisteren wel

Qua nieuws, nieuws waarvan je denkt, dit kan niet waar zijn

  • Ik open Twitter en zie foto's van president Zelinski, ik geloof mijn ogen niet. Ik laat het Salem zien. Hij zegt dat kan niet waar zijn, dat is in elkaar gezet. Uiteindelijk zoek ik de bron, fashion magazine Vogue en ja......... toets Vogue en nieuws in en het staat bovenaan. Glamourfoto's van de president en zijn vrouw. 
  • Boeren gooien asbest op de straat. En aan het eind van de dag wordt het bedrijf dat het wil opruimen bedreigd? Ik kan het gewoon niet geloven, maar weet natuurlijk dat het waar is.
  • En dan, het aller, aller ongeloofwaardigste. Ik lees het op de site van de NOS. Ik vertel het aan Salem als een raadseltje. Ik zeg: "Stoltenberg, het hoofd van de Navo gaat weg, er moet een vervanger komen, wie denk je dat genoemd wordt? Het begint met een B." Hij zegt, prins Bernard kan niet meer. Zal ik het zeggen?........Boris Johnson. De man die loog, die zijn eigen Covid regels aan de laars lapte, de man die zijn land kostte wat het kost uit de EU wilde halen, deze man als hoofd van de Europese beveiliging? Salem gelooft het niet en zoekt het op. Hij ziet het op een Syrische site. Er staat een reden bij en de namen van Theresa May en Cameron worden ook genoemd. Wat is de reden? De Amerikanen willen het liefst iemand uit Engeland. O, wat hoop ik dat Europa deze druk zal weerstaan. 
Zonet las ik in de Flow, mijn lievelingsblad. Ik heb alle jaargangen en word altijd vrolijk en rustig en blij wanneer ik erin lees. Gesteld wordt waarom is nieuws altijd slecht? Dat is inderdaad vreemd. Ik kan me heel goed voorstellen dat er een nieuwsbulletin komt waarin positief nieuws wordt verteld. Of een mix. Wat op dit moment positief nieuws is is dat het Turkije en de UN gelukt is om de vechtende partijen in Oost Europa bijeen te brengen zodat er weer graantransporten kunnen plaatsvinden. Ik duim dat alles goed zal gaan. In de Flow staat ook dat rellerig nieuws beter verkoopt. Is dat aan de hand? Krijg ik elke dag een portie rellerigheid binnen, wat me opfokt? 

En dan droom ik even..... stel dat nieuws informatief is? Dat we de problemen echt gaan aanpakken ipv rellerig bespreken? Marktwerking niet meer bestaat, dat groei niet meer bestaat, dat Shell niet zijn miljarden zal verdelen over hun aandeelhouders, maar bijv. over de armste mensen die het gas niet meer kunnen betalen? Zou zo'n wereld kunnen functioneren?  

Op de radio hoor ik een meisje iets slims zeggen. Ze stelt voor dat talkshows gaan veranderen. Niet meer 1 persoon voor en 1 persoon tegen, nee, gewoon, dit kan niet en er zit een persoon die hier voor staat. Wanneer ik me goed herinner begon dit soort talkshows waarbij voor en tegenstanders tegenover elkaar worden gezet, zo van, er bestaat white supremacy, nee, hoor, ik ben blank en het is ok moppen ten kostte van te zeggen, moeten ze maar wat haar op hun tanden krijgen.........na de moord op Pim Fortuyn. Ik hoor nog de baas van de NOS, Hans Laroes zeggen dat "WE" te weinig het gewone volk aan het woord gelaten hebben. herhaling-journalistieke-fouten-pim-fortuyn-periode-dreigt

Is het nu tijd om daar als reactie een andere manier van t.v. maken tegenover te stellen? 

De laatste dagen ben ik vaak vroeg wakker en luister dan naar een programma op de radio wat zo verfrissend is nporadio1/VROEG
Er wordt 1 deskundige uitgenodigd en luisteraars kunnen vragen stellen
 Het is rustig en informatief. Maar waarom op een zo vroeg tijdstip? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015