dinsdag 6 januari 2015

Boekenproject 2015Boekenproject 2015

Dit jaar wil ik per maand 1 boek uit de Nederlandse en 1 boek uit de wereldliteratuur gaan lezen + 1 biografie.
Ik liep in de bibliotheek rond op zoek naar een Nederlandse auteur en stond ineens met "de ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch, een dikke pil, in mijn hand. Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou gaan lezen. Het leek me een dodelijk saai boek. Ik ben erin begonnen en tot nu toe vind ik het leuk..... ik ben benieuwd hoe het met de hoofdpersonen verder gaat. Een goed teken.
De biografie van Nietzsche is een boek van mezelf, ook al een dikke pil. Ik heb het vroeger nooit helemaal gelezen. Hier een stukje daar een stukje  En nu is de uitdaging dus om het van het begin tot het einde te lezen. Ik vind het interessant. Omdat ik tegelijkertijd informatie op Google erbij zoek steek ik er wat van op. In dit geval van Duitsland waar ik heel weinig van af weet. Ik weet nu waar Halle ligt en waar de universiteit ligt waar Nietzsche studeerde. Via Google Earth heb ik er langs gelopen.
Ik ben nu nog helemaal aan het begin. Ik las over de middelbare school waar Nietzsche opzat. De leerlingen werden om 05.00 gewekt, vanaf 06.00 tot 21.00 waren ze constant actief. Nietzsche was in zijn jeugd en jaren van opgroeien, net als veel andere jongeren, zoekend naar wat hij wilde worden. Zijn moeder en zus gingen er van uit dat hij theologie zou gaan studeren,  net als zijn vader. Maar de jonge Nietzsche was meer geïnteresseerd in muziek en componeren. Op de universiteit van Leipzig stopte hij met theologie en begon een studie taalwetenschappen. Filologie.

Misschien denken jullie wel, wat zie ik nu toch op de bovenste foto? Je ziet hier de twee boeken en daar boven op het laatste schilderij wat Salem maakte
Nietzsche als opgroeiende jongeman

Het huis waar hij als kind woonde, Weingarten 18 at Naumburg


landesschule-pforta
The boarding school van de Middelbare school Pforta
waar Nietzsche woonde


Ik vond interessante websites

nietzsche.de/jugend

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015