In het kader van mijn boekenproject 2018 las ik in april 2 boeken die over de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes gaan. Het boek wat Conny Palmen onlangs over hen publiceerde en de brieven van Ted Hughes, de echtgenoot van Sylvia Plath.
Ik weet niet zoveel van deze twee dichters. Ik leerde Sylvia Plath kennen i.v.m. met mijn interesse in de Bronte zussen. Ik houd een blog bij over deze zussen: Bronte sisters. Ik dacht dat Sylvia Plath het museum en de omgeving als toerist bezocht. Maar nu begrijp ik het. Ze trouwde Ted Hughes, wiens ouders vlakbij het huis van de Brontes woonden. Zij bezocht hen vaak.
Hier wat Conny Palmen schrijft over Sylvia die plekken bezoekt beroemd door de Bronte Sisters
Ik wist dat Sylvia Plath als teener een zelfmoordpoging deed en een behandeling met elektroshocks kreeg. Ik las haar boek wat hierover gaat, The Bel Jar. Ik wist ook dat toen haar huwelijk spaak liep zij opnieuw een zelfmoord poging deed, die deze keer lukte. En ik wist dat feministen Hughes hiervoor verantwoordelijk houden.
Ik heb het boek van Conny Palmen in een adem uitgelezen. Ik vond haar taalgebruik mooi. Het verhaal boeide me. Conny Palmen beschrijft wat er gebeurde vanuit het gezichtspunt van Ted Hughes. Ik lees ook artikelen op internet over hen. Zoals altijd, hoe meer ik te weten kom, hoe moeilijker het wordt het te begrijpen. In het boek van Conny wordt Hughes positief beschreven. Ook uit zijn brieven komt hij naar voren als een betrokken mens. Op internet kom ik echter veel reacties tegen van vrouwen die hem haten. Was het zijn schuld dat Sylvia zelfmoord pleegde? Leidde Sylvia aan een bipolaire stoornis? Was zij een loeder? Was hij een vrouwengek? Maakte zij hem gek en wilde hij meer vrijheid?
Afgaande op deze twee boeken denk ik dat deze twee mensen veel van elkaar hielden, maar elkaar een periode lang gek maakten. En dat liep slecht af.
Wat zijn ze gelukkig met elkaar in de beginperiode. Ze zijn net getrouwd. Zij de Amerikaanse, hij de jongeman uit Yorkshire. Ze dichten en willen beroemd worden. Ze zijn zeer betrokken bij elkaars werk. Een grote stimulans voor elkaar. Zij wonen in Engeland, dan in de USA en dan weer in Engeland. Ze trouwen en krijgen kinderen. Zij stuurt al haar en zijn manuscripten op naar uitgeverijen, kranten om gepubliceerd te worden binnen de USA en Engeland. Hij krijgt als eerste erkenning, wat zijn ze blij. Ze reizen samen. Ze verhuizen naar het platteland van Devon. Hebben fruitbomen en moestuinen. Het leven is een vreugde. Lijkt een vreugde.
Op een dag wanneer hij naar zijn werk is en weer terugkeert naar huis vindt hij haar finaal overstuur. Hij komt binnen en ziet zijn manuscript en een lievelingsboek verscheurd en een furie wacht op hem en beschuldigd hem van overspel. Er gebeuren zulke dingen vaker. Hij probeert haar te overtuigen dat het denkbeelden zijn. Dat er niets van waar is. Zij kan zich dingen sterk aantrekken. Haar stemmingen kunnen sterk schommelen. Zij heeft verlatingsangst. Hij probeert het te interpreteren en begint op spitsroeden te lopen. Zij laat hem gedichten lezen. Hij bewondert de inhoud, maar schrikt er ook van.
Maar dan gebeurt waar zij zo bang voor is. Hij wordt verliefd op een wederzijdse vriendin. Sylvia krijgt dit via via te horen en gooit hem het huis uit. Er komen scheidingspapieren. Maar de scheiding wordt niet uitgesproken. Volgens Ted Hughes groeiden ze weer naar elkaar toe. Dan op een dag geeft Sylvia bij een arts aan dat ze wanhopig is. De arts probeert een opname voor haar te regelen. Maar dit lukt niet. En ze pleegt zelfmoord.
Hierna probeert Ted Hughes de brokken te lijmen en voor zijn kinderen te zorgen. Officieel reageert hij niet op het overlijden van Sylvia. Ook niet wanneer er een hausse aan berichten komt in kranten en tijdschriften. Er komen roddels en er worden dingen beweerd en conclusies getrokken die niet waar zijn. Hij wordt benaderd door uitgevers en schrijvers die biografieën willen schrijven. Hij probeert het tegen te houden. In zijn brieven naar vrienden en de moeder van Sylvia uit hij zich wel. Hij probeert te weerleggen wanneer er ``fake news`` rondgaat.
In Conny Palmen's boek stopt het nu. De brieven van Ted Hughes gaan verder. Vertellen over zijn minnares die na enkele jaren ook zelfmoord pleegt samen met hun dochtertje. Vertellen over hoe hij hiermee om moet zien te gaan. Zijn pogingen voor een goed leven voor zijn kinderen te zorgen. Zijn lieve brieven aan de moeder van Sylvia Plath. Jaren later zijn ergernis over de moeder die een heilige van haar dochter maakt. De vele vrienden die verraad plegen aan de herinnering mbt Sylvia. Zijn streven zaken zuiver te houden. En hoe vaak hem dit niet lukt. Hij trouwt opnieuw en deze keer is het een stabiel huwelijk. Hij krijgt veel erkenning als dichter. Zijn dochter wordt kunstenares en zijn zoon wetenschapper.
Het is opmerkelijk hoe deze twee mensen en de gebeurtenissen in hun levens de wereld nog steeds in beroering brengen. Postuum is Sylvia zeer beroemd en geliefd geworden.
Op haar graf worden regelmatig pennen in de grond gestoken
Het graf is meerdere keren geschonden door bewonderaars die de naam Hughes verwijderen
groene.nl/sylvia-plath-lady-lazarus<
volkskrant/de-tederheid-evenzeer-als-de-ontreddering-ted-hughes-brengt-zijn-mythe-terug-tot-een-persoonlijk-verhaal
trouw./-uit-de-as-rijs-ik-omhoog-
10-of-the-best-sylvia-plath-poems
BOEKENPROJECT 2018
Ik wil nooit vergeven worden - Ted Hughes
Jij zegt het - Connie Palmen
De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo
De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo
Hallo Witte mensen - Anousha Nzume
De levens van Jan Six - Geert Mak
In Parijs - Olivier van Beemen
De som der Dagen - Isabel Allende
Parijs Retour - Bart van Loo