donderdag 4 februari 2021

Mijn biografieproject 2021. Drie biografieën mbt de poet Emily Dickinson.


“Hope is the thing with feathers that perches in the soul – and sings the tune without the words – and never stops at all.” – Emily Dickinson.

Ik vertelde al eerder dat ik in de maand januari boeken zou lezen over de poet Emily Dickinson. Hierboven vinden jullie een zin uit 1 van haar gedichten. Ik vind het zo prachtig en daarom wil ik graag meer over haar te weten komen. Ik heb onlangs 3 boeken gekocht en las ze voor mijn biografieproject 2021. Het was leuk even in een wereld van bijna 150 jaar geleden te verblijven.

AmherstMassachusetts, een stadje in de Verenigde Staten. Emily leefde van 1830 – 1886. Zij werd geboren in een welgestelde familie. Zij leefde met haar vader, moeder, broer Austin en zusje Lavinia (Vinny) in de Homestead, een huis dat de grootvader van Emily liet bouwen. Haar grootvader is ook een van de grondleggers van amherst-academy

Viny and I both go to school this term. We have a very fine school. There are 63 scholars. I have four studies. They are Mental Philosophy, Geology, Latin, and Botany. How large they sound, don’t they? I don’t believe you have such big studies.” – Emily Dickinson to Abiah Root, May 7, 1845 

Emily hield van wandelen. Omdat ze het wel eens eng vond er alleen op uit te trekken kreeg zij van haar vader een hond, Oscar. Vanaf dat moment zagen de inwoners van Amherst dat kleine meisje langskomen met die grote hond.

Al jong leerde zij namen van planten en bomen. Zij begon met het aanleggen van een herbarium. Het bestaat nog steeds. Hier kunnen jullie zien hoe prachtig het er nog uit ziet: brainpickings/emily-dickinson-herbarium


De drie boeken die ik kocht zijn heel verschillend. Het mooist vormgegeven is "Gardening Life". De schrijfster is toevallig in de buurt van de Homestead in Amherst en besluit een kijkje te nemen in het huis. Ze ontdekt dat Emily niet alleen een dichters is maar ook een tuinierster. Dit brengt Marta McDowell op het idee hier een boek over te schrijven. Het boek is opgesplitst in 4 seizoenen. Mooie foto's van het huis en de tuinen in de lente, zomer, herfst en winter. Mooie illustraties van bloemen geschilderd door een tijdgenote van Emily.  De planten die in Emily's tuin groeiden. Ik ben echt heel blij met dit boek. 


Het boek van Cynthia Griffin Wolff is moeilijk te lezen. Ik wist dit eigenlijk al bij het bestellen. Ik had een andere biografie besteld, maar die kon niet worden geleverd. In de New York Times las ik: If you are in the get-acquainted stage of Dickinson studies, this is not the first book you should read; but it is the second, not in a competitive but in a complementary sense. Ik ben een beginner en de krant heeft gelijk, het is te moeilijk. Op zich kan ik nog genoeg interessants vinden, maar de behandeling van de gedichten gaan echt boven mijn pet. Is wel een beetje jammer. Nu heb ik het idee dat Emily's gedichten moeilijk zijn. Zijn ze dat of maakt dit boek het moeilijk? Het wordt erg vanuit de Bijbel geïnterpreteerd. Nu ben ik wel opgevoed met de Bijbel en helemaal onbekend is het niet voor me, maar toch, ik haakte af. Misschien later..........

Emily leefde in een periode dat het Christendom in Amerika een tijd van grote revivals doormaakte. Iedereen om haar heen verklaarde persoonlijk het geloof in Christus, persoonlijk door Hem geraakt te zijn. Op school werd het o.a de leerlingen gevraagd. Meisjes die dit proces van persoonlijk geloof doormaakten moesten aan de ene kant gaan staan. De anderen aan de andere kant. Een klein groepje meisjes verklaarden het niet, waaronder Emily Dickinson. Was zij ongelovig? Helemaal niet, maar haar geloof was zeer persoonlijk. 


Het derde boek van Polly Langsworth is een visuele biografie, boordevol oude foto's. Dit boek maakte me duidelijk wie Emily's verwanten zijn en hoe die er uitzagen, haar vrienden, de huizen in Amherst in haar tijd.  Polly Langsworth hielp mee het Museum op te richten in 2003 en was de voorzitter van de Raad van Bestuur. Het museum bestaat uit twee huizen, the Homestead, Emily's ouderlijk huis, waar zij haar hele leven woonde en het er naast gelegen the Evergreens, het huis wat haar broer liet bouwen voor zijn vrouw en hemzelf. Ze konden zo via een paadje naar elkaars huizen lopen. 

Tijdens het lezen drong ineens tot me door dat Emily een belangrijk deel tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog leefde. De strijd van het Noorden tegen het Zuiden, een strijd die erover ging of slavernij toegestaan was of niet. In dit verband kwam ik een mooi verhaal tegen.

Emily leerde Thomas Wentworth Higginson kennen. Hij werkte bij de Atlantic Monthly, hij publiceerde hierin een “Letter to a Young Contributor,” hij bemoedigde hierin jonge schrijvers. Binnen een maand kreeg hij een briefje van Emily, toen 31 jaar oud. En hiermee begon een lange vriendschap die tot haar dood duurde. Na Emily's dood hielp hij om haar gedichten te publiceren. 

Maar deze man was bijzonder. Tijdens de Burgeroorlog diende hij als kolonel van de 1st South Carolina Volunteers, the first federally authorized black regiment, from 1862–1864. Voor mij is dit compleet nieuw. Een onderdeel van het Noordelijke leger, opgebouwd uit zwarte soldaten, voormalig slaven, vechtend tegen de legers van de staten die slaven wilden blijven houden. Goed om te weten, de geschiedenis is veelzijdiger dan de beste romancier kan verzinnen. Hier kun je zijn verslag lezen. Wat een mooi verhaal.  

Hier zullen jullie ook van opkijken. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog stonden de democraten aan de kant van de slavenhouders, de republikeinen steunden de Noordelijke troepen die tegen slavernij vochten. Deze twee partijen hebben dus in de loop der geschiedenis een hele verandering doorgemaakt. 

De Republikein Abraham Lincoln schafte de slavernij af en gaf het Noorden in de Burgeroorlog de overwinning. Het waren Democraten die daarna in het Zuiden een systeem van racistische segregatie installeerden. MIJN BIOGRAFIEPROJECT 2021
The World of Emily Dickinson - Polly
Emily Dickinson's gardening - Marta McDowell
Emily Dickinson - Cynthia Griffin Wolff 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015