zondag 20 maart 2022

Voor mijn boekenproject 2022 las ik 2 boeken van Lisa St. Aubin de Teran.


Ik zocht in mijn boekenkast naar een boek wat ik weer eens in 1 ruk uit zou kunnen lezen. Ik kwam het boek van Lisa St. Aubin de Teran, "Romantische Obsessies" tegen. Het bestaat uit 2 boeken, "Op doorreis" en "Een Huis in Italië". Ik weet nog hoe ik ervan genoten heb toen ik het kocht. Hoe zal ik het nu vinden? Bijna 25 jaar later? 

Op Doorreis

Lisa groeit op met een alleenstaande moeder en 3 zussen. Haar vader komt heel sporadisch langs. Haar moeder krijgt het steeds slechter en uiteindelijk belanden ze in een achterstandswijk in Londen. Op haar eerste school moet zij zich vechtend staande houden, op de tweede, een sjieke meisjesschool gaat ze spijbelen. Ze ontdekt de trein. Het eerste deel van het boek is een ode aan de trein. Als jong meisje rijdt ze stiekem tussen London en de zee. Op een van deze trips spreekt een jongeman haar aan. Hij is een Venezolaan, die als banneling door Europa trekt. Hij zegt dat hij haar prachtig vindt en met haar wil trouwen. Goed zegt ze, wanneer hij vertelt dat ze in Italië gaan wonen. Door het lezen van boeken is Italië een droom geworden, een romantische droom. En zo is ze op haar zestiende getrouwd. Ze heeft er geen idee van dat hij rijk is. Maar wanneer hij na twee jaar terug mag naar Venezuela, gaat ze me en ontdekt dat hij een grote suikerplantage heeft. Zij krijgt een dochter, Iseult. Haar man blijkt schizofreen te zijn, hij is niet in staat de plantage te runnen, zij doet dit. Wanneer hij voorstelt dat ze een zelfmoordpact moeten sluiten gaat zij er met haar dochter vandoor.

Zij heeft een wild leven in diverse steden, krijgt een soort verhouding in Berlijn tot zij een Argentijnse architect ontmoet. Hij nodigt haar uit om naar Argentinië te gaan. Zij gaat alleen, voor Iseult gaat iemand anders zorgen. Jarenlang woont zij in Argentinië. Zij heeft een scherpe pen. Zo schrijft zij dat de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid is door de Italianen die Argentinië bezetten, later ook Duitsers. Dat gevluchte top nazi's zich plezierig voelen in Argentinië vindt zij volkomen begrijpelijk. Deze man verlaat ze ook. 

Haar derde man is een Engelse schilder. Met hem keert zij terug naar Engeland. Samen met hem verdiept zij zich in het oude Victoriaanse tijdperk. Zij draagt Victoriaanse kleding. Zij kopen een verlaten kasteel in Schotland. Wanneer haar moeder aan kanker overlijdt en zij een heel moeizame bevalling van haar zoon doormaakt raakt zij in een depressie. Ze probeert eraan te ontkomen door naar Italië te vertrekken. Ze huurt een huis en loopt met haar ziel onder haar arm door een Italiaans stadje. Ze pakt de baby op en stapt weer in de trein. Ze sluit vriendschap met een spoorwegmedewerker. Ze gaat zich langzaam wat beter voelen. Ze begint te begrijpen dat ze vaak met haar hoofd in de wolken loopt, boordevol romantische obsessies opgedaan uit de boeken van Shelley en Byron. Ze realiseert zich dat ze aan een soort grootheidswaanzin lijdt. Wat zij tegenkomt tijdens haar trein avonturen begint ze op te schrijven, zij begint boeken te schrijven, met de verbetert zij haar financiële situatie.

Een Huis in Italië

Zij kocht eerder huizen, maar nooit heeft zij het gevoel dat dit "haar" huis. In gedachten ziet haar ideale huis voor zich. Dan wanneer zij een keer in Umbrië is ziet zij het ineens. Zij en haar man besluiten het te kopen, hoewel ze het geld er niet voor hebben. Tsja, schrijft ze, huizen kopen leerde ze van Ted Hughes. Wanneer je een huis ziet wat je heel graag wilt hebben koop het dan. Het geld komt vanzelf. Ze betalen 20 % aan.  

Wanneer ze in het huis willen gaan wonen ontdekken ze pas echt de gebreken. Wat moet er veel aan gebeuren. Plaatselijke vakarbeiders worden ingehuurd. De aannemer wordt een steun en toeverlaat. Al gauw hebben ze geen geld meer. Geeft niets vindt men, het is een eer dat jullie ons kasteel weer willen opknappen, geld komt later. Wanneer de nood hoog is verkopen ze hun appartement in Venetië en kunnen ze weer wat betalen. Stukje bij beetje worden de verschillende ruimtes aangepakt. Wanneer er zware regenbuien zijn moeten hun matrassen verkassen en gauw boeken etc. weghalen, want er ontbreekt een dak. Grappig vond ik het verhaal dat de aannemer hen niet aanraadde om grondverwarming aan te brengen, want wij hebben hier een zacht klimaat. Waarop ze de eerste winter compleet verkleumen. Er is maar 1 vuurplaats in het huis, in de keuken. 

Haar twee kinderen zorgen ervoor dat zij en haar man worden opgenomen in de lokale gemeenschap. Het jongetje Robbie breekt alle harten en ze krijgt contact met de moeders. Haar dochter Iseult heeft veel aanbidders en met hen en twee stagiaires die bij hen inwonen verkennen ze alle uitgaansgelegenheden. Ze passen zich aan aan de plaatselijke gebeurtenissen, zoals Christelijke feesten. Vrouwen wijdden haar  in hun inmaak en kookkunsten in en ze probeert een tuin aan te leggen.

Hoe het afloopt? Later zie ik op internet dat ze getrouwd is met de Nederlandse Mees van Deth  en dat ze op Mozambique wonen. 

Wat gebeurde er met het huis? Op diverse sites zie ik dat je er een vakantie kunt boeken. Blijkbaar is het in zijn geheel opgeknapt. Ik kom ook wat sites tegen waarin staat dat er geen kamers meer verhuurd worden. Misschien ivm corona? Ik neem aan dat Lise het huis verkocht heeft.

MIJN BOEKENPROJECT 2022

De Bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles

Parijs is een feest - Ernest Hemingway
Op doorreis - Lisa St. Aubin de Teran ·
Een Huis in Italië - Lisa St. Aubin de Teran

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015