maandag 11 januari 2021

Dagen in de ban van......


Stacey Abrams On How She Built An Infrastructure That Helped Flip Georgia Blue

We zaten afgelopen woensdag klaar bij de tv, CNN aan. We wachten op het historische moment dat de Amerikaanse vice president Pence mee zal delen dat Joe Biden de nieuwe president is. We hebben gehoord hoe het zal gaan. Iedereen 5 minuten spreektijd, geen discussies en aan het eind geeft Pence het verlossende woord. We weten dat Trump hem gevraagd heeft dit proces stil te leggen, maar we hoorden ook dat Pence dit niet zou doen. Een paar honderd senatoren zullen bezwaar aantekenen. 

Het begint en je voelt de spanning. Senatoren interrumperen Pence onmiddellijk en je kunt zien dat hij moeite heeft met het pareren van zijn partijgenoten. Wat gaat er door het hoofd van die man? Ineens splitst het zich op. Geen idee waarom. We zien iedereen terug in twee zalen, Nancy Pelosi in de ene, Pence in een andere. Later begrijp ik dat Nancy het huis van afgevaardigden voorzit en Pence de senatoren. Dan grijpt CNN in met de opmerking dat er buiten wat gebeurd en zien we de verdere avond en nacht ongelofelijke taferelen.

Een coup, pas gisteren dringt het tot me door. Wat wij woensdag zagen was een poging tot een coup, een ophitsende Trump en een dolle meute die naar het Capitool loopt. Er staat een enorme stellage voor het Capitool. Mensen kruipen erop. In het midden loopt de meute schijnbaar zonder enige moeite het gebouw binnen. We zien de trappen van het Capitool bezet worden en een enorme joelend meute voor en op het gebouw. Mensen in militaire kostuums slaan ramen in en klimmen erdoor naar binnen. We zien tegen wanden opklimmen. We zien de eerste mensen weifelend de senaat inkopen en dan het moment dat een van hen in de voorzittersstoel gaan zitten. Ik weet niet wat ik zie. Zijn dit Amerikanen? Mensen die naar mijn idee van jongs af een heilig respect hebben voor hun democratie? 

De vraag is waar blijft de Nationale Garde? Het blijkt dat Trump hen niet wilde oproepen, dat Pence dit uiteindelijk deed. Het begint dan al donker te worden. Soldaten of wat het ook zijn staan in groepen bij elkaar. Dan zien we hen de meute langzaam de trap af duwen. Er is een avondklok maar niemand houdt zich eraan. We zeggen tegen elkaar dit is wel andere koek dan met de Black Lives Matter demonstratie eerder in Washington, waarbij geweld, traangas, honden en paarden werd gebruikt. Het woord "coup" valt geregeld, maar raakt me niet, ik denk nog in termen van demonstranten. 

De dag erna vragen we ons steeds af, wat dachten ze nu eigenlijk te bereiken? Goed, dan ben je het Capitool binnen en dan? Gisteren valt eindelijk het kwartje. Ze dachten dat Pence zou ingrijpen. Alles wat ik de dagen erna lees en zie wijst erop. Wat had Trump gedaan wanneer Pence gedaan had wat Trump wilde? Uitgeroepen dat hij, en hij alleen weet wat er goed is voor Amerika en had hij zich, als een Napoleon, uitgeroepen als Keizer, zichzelf en Melania kronend? Het gebeurde eerder in de geschiedenis, de Zonnekoning zal ook nooit geloofd hebben dat zo kort na hem dit ooit in Frankrijk zou gebeuren. En wat wij nu zien is ook moeilijk te geloven. 

De volgende dagen zien we veel meer beelden. Er was wel degelijk politie, die vocht en hard ook. Ik zie nu de beelden van een Viking, een viking??????? nazi emblemen, een confederatie vlag, QAnon aanhangers. Ik zie mensen dingen stelen, ik zie dossiers op de grond liggen en ik zie een heleboel agressie en het lijkt niet op te houden. 

Is Pence hier de grote held? We zullen later meer weten. Wie de heldin is weet ik, Stacey Abrams. Zij richtte een organisatie Fair-fight  op, die mensen die anders niet stemden, leerde hoe te stemmen.  Jarenlang hadden de Republikeinen trucs uitgehaald om mensen te weerhouden te stemmen. De vrijwilligers van Fairfight gingen de huizen langs, niks geen advertenties, niks geen sociale media, niks geen campagnegeld, deur aan deur aanbellen en uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Uitleggen hoe je je kunt registreren, hoe je moet stemmen, zelfs meegaan tijdens het stemmen. Er werd maatwerk geleverd. En velen gingen voor het eerst van hun leven stemmen en brachten het voor elkaar dat een zwarte en een joodse man de republikeinse senatoren verslagen werden en daarmee Trump. En dit is het goede nieuws bij alle ellende. De democraten winnen het Presidentschap, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Volgende week woensdag wordt weer een spannende dag, de inauguratie van Biden. Wij zitten weer voor de tv., geschiedenis meemaken terwijl het zich afspeelt.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015