dinsdag 21 juli 2020

Simone de Beauvoir, een vlindertje, oude boeken en eindelijk......een deal.


Momenteel ben ik helemaal in de ban van Simone de Beauvoir
Klaagde ik hiervoor dat ik me kan niet concentreren op lezen
Bij dit boek is de oude liefde weer terug

Bovendien zoek ik van alles op op internet
Zoek de huizen waar ze woonde op Google Earth
Leer veel over haar en de mensen om haar heen, heerlijk

We maakten weer een kleine wandeling 
Regen
Het ruikt heerlijk en alles flonkert


Hebben jullie wel eens gehoord dat wanneer het stopt met regenen
Het geluid van regen doorgaat onder bomen?


Een mooi vlindertje danste om ons heen


////////////
Omdat ik nu veel boeken heb besteld zoek ik naar plaats in de boekenkasten. En dan loop ik tegen iets aan wat ik lastig vind. Wat doe ik met oude boeken? Ze zijn vergeeld. Hoe lang heb ik ze wel niet? Sommigen zijn van mijn moeder. Ik vind ze allemaal nog leuk, maar ze zien er niet uit. Boeken weggooien is wel het allerlaatste wat ik doe. Ze zijn te lelijk om ze in een boekenkastje aan de straat te zetten. Voorlopig heb ik ze maar even verplaatst, ze staan nu als stapeltjes op mijn bureau. 😀


Ik luister naar de radio. De EU is tot overeenstemming gekomen. Gevoelsmatig ben ik het stadium van "met zijn allen de broekriem aantrekken" nog maar nauwelijks te boven. Ik herinner me nog zo sterk de mensen die ik, toen ik nog werkte, competentie testen afnam om te kijken of er ondernemerschap in zit. Ze waren al ouder, werkten altijd in loondienst.  Ze hadden totaal geen idee wat ondernemerschap inhoudt, maar nu 2008, de bouw ligt stil, en ZZP lijkt de oplossing. Een tijd breekt aan van bezuinigingen en de pensioenleeftijd moet omhoog. 

Vorig jaar op Prinsjesdag hoorde ik dat er een groot begrotingsoverschot is. Onderwijs-en zorgpersoneel vraagt om verhoging van salarissen. Maar nee, dat krijgen ze niet. Er zal een "pot" met geld worden gespaard voor eventualiteiten. Een paar maanden later breekt Corona uit. En nu, de miljarden vliegen om de oren en nu gaan we blijkbaar geld lenen. Voor het eerst sinds, ja sinds wanneer? Herinneren jullie je al de ministers van financiën nog die vol trots vertelden dat de norm van, was het 2,5 of 3 % in Europa niet overschreden zou worden, de term die er bij hoorde ben ik vergeten. Ik probeerde het nog terug te vinden. Maar nee, wel vind ik een berichtje over een van onze toenmalige ministers van financiën. Ik lees dat Jan Kees de Jager 50 kilo is afgevallen. O echt, een filmpje toont een totaal andere man dan die ik kende. En nu?

 The times they are a changing zong Bob Dylan en dat maken we nu mee

Ik vertelde al dat ik de brieven van Simone de Beauvoir lees. Dit versterkt het gevoel dat me bekruipt nog sterker. Naast filosofe en schrijfster was zij activiste. Betrokken in het moment van die tijd. Tijdens het lezen bekruipt me een raar, beetje naar gevoel van, ja van wat? Wrangheid, relativering? Haar verhaal speelt net na de oorlog tot de jaren 70. Waar zij zich druk om maakte bestaat allemaal niet meer. Het gekke is, zo lang geleden is het toch niet? 

Hoe belangrijk is iets echt? Zoveel emotie, zoveel betrokkenheid en dan ineens, is het weg, is het anders. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015