dinsdag 4 augustus 2015

Boekenproject 2015 Marga Minco Een leeg huis.

 
Ik las van Marga Minco het boek "" Een leeg huis"". Marga Minco (1920) groeide op in een orthodox-joods gezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden haar ouders opgepakt; zij wist te ontsnappen en bracht de resterende bezettingsjaren op onderduikadressen door. Ze was de enige van haar familie die de Jodenvervolging overleefde. debezigebij
 
Haar boek gaat over Sepha, die ondergedoken heeft gezeten en door moet gaan met haar leven wanneer de oorlog is geëindigd. Ze lift terug naar Amsterdam en ontmoet al liftend een ander onderduikster Yona. Het verhaal beslaat 3 dagen, maar door middel van flashbacks duiken steeds eerdere gebeurtenissen op. Het boek beschrijft  hoe moeilijk het is om terug te keren na de oorlog. Om het huis waar je vroeger woonde nu door anderen bewoond te zien. Met wat voor gevoelens dat gepaard gaat. Het boek geeft een sterke sfeertekening van de periode net na de oorlog. Sepha redt het, Yona niet.
 
Hoewel Sepha ook overmand kan worden door het verleden, bezit zij een sterke levenskracht. Een deel van het boek speelt zich af in Fort Vendres in Frankrijk. Mark met wie zij samenwoonde heeft een nieuw vriendin. Sepha wil al langer naar Frankrijk en gaat alleen. Zij ontmoet daar een visser en begint een verhouding.
 
Wil je meer lezen over de inhoud van het boek lees dan. collegenet.nl/Minco, Marga


 
Soms weet ik niet meer welke boeken ik nu heb gelezen
Daarom begin ik er nu mee ze op een rij te zetten
 
Een Leeg Huis - Marga Minco
Candide - Voltaire
Een Vlucht regenwulpen - Maarten 't Hart
de Tijd Hervonden - Proust
de Tranen der Acacia's - Hermans
Persuation - Jane Austen
Max Havelaar - Multatuli
de Heren van de Thee - Hella Haasse
Ecce Homo - Nietsche
Jeugdherinneringen - Maxim Gorki
de Druiven der Gramschap -  John Steinbeck
De ontdekking van de Hemel - Harry Mulisch
 

 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015