woensdag 27 oktober 2021

Verkouden, laten testen, of niet? Hoe zit dat eigenlijk?

Ik ben heel voorzichtig met "leuk vinden" op Facebook, omdat ik begrijp dat de algoritmes dan denken he, interesse, je krijgt meer. De reclames die ik via Facebook krijg zijn bijna allemaal gerelateerd aan vormgeving etc, dat is te doen. Maar nu ben ik er in getrapt. Ik klikte op "iets" met als kop, verschil tussen verkoudheid en de griep. Een vriendin van mij  is verkouden en iedereen om haar heen is het ook. Ik vroeg haar of ze niet getest moet worden op Corona. Want hoe weet je nu als leek wat je eigenlijk hebt? Om een lang verhaal kort te maken, zij vind niet dat ze getest hoeft te worden. Ik vraag me af hoe anderen er in de praktijk mee omgaan. Mijn vriendin laat zich niet testen, haar schoonmaakster is verkouden en heeft verkouden kindertjes. Volgens mijn vriendin heerst er griep bij de thuiszorgorganisatie. 

Gisteren werd ik nieuwsgierig. Stel ik word verkouden of wat dan ook. Ik wil me laten testen, waar moet ik dan zijn? Er blijkt 1 teststation te zijn in een wijk waar ik met 2 bussen naar toe moet. Maar stel dat ik corona heb, twee bussen? Een taxi? iemand met een auto vragen me erheen te rijden? Dat is toch gek? Mondkapje op, ja dat zeker, maar dan nog. Kan ik de andere mensen dan niet aansteken? Waarom zijn er in een stad eigenlijk niet meerdere locaties? 

Het artikel op Facebook. Best interessant, maar corona wordt maar 1 keer en passant genoemd. Toch een beetje vreemd? Maar o jee, de commentaren eronder. Ik wist niet hoe snel ik weer in mijn eigen bubbel moest gaan ;-) Hopelijk krijg ik nu niet meer van die onzin via facebook. Eigen schuld, dikke bult, een mens moet ZOOOOO alert zijn.

  • Op dit draadje (komt van het Engelse thread) op Twitter geeft het RIVM de verschillen aan, vind ik handigRivm/
  • Dit staat op de site van Het RIVM. Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je meteen bij de GGD testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. 
  • Ik las ergens, kan het nu niet meer vinden, dat wanneer je klachten hebt alsof je verkouden bent, maar ook druk op je borst voelt en je reuk, smaak uitvalt, dat je je dan zeker moet laten testen. Dat is dus ook wat het RIVM zegt.

Blijkbaar is keelpijn, verkoudheidsklachten momenteel niet meer de leidraad om je te laten testen? Je moet nu een klacht erbij hebben? Druk op je borst, smaak en/of reukverlies? Begrijp ik dat nu goed? 

Nu ik weet dat die test locatie zo ver weg is denk ik dat ikzelf, mocht ik klachten krijgen thuis blijf. Geen boodschappen doen, geen mensen op bezoek. Verder ben ik al heel voorzichtig. Mocht ik dan ergere klachten krijgen dan toch maar vragen of iemand me met de auto wil brengen. Zou jij het prettig vinden wanneer je zo'n vraag zou krijgen? Hoe doen andere mensen dit toch?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015