zaterdag 3 maart 2018

Mijn biografie project 2018. Paul McCartney van Philip Norman.


Voor mijn biografieproject 2018 las ik "Paul McCartney" van Philip Norman. Ik ben opgegroeid met de Beatles, the Stones, Bob Dylan, the Kinks etc. Ik vind het altijd heel erg leuk om over die tijd te lezen. Zo ook nu weer. Ik heb al eerder de biografie van John Lennon gelezen en daarom kwam mij veel bekend voor wat betreft de vroege periode. De tijd in Duitsland, the Cavern etc. Het was leuk om te lezen over de tournees die ze maakten. Maar wat ik niet verwachtte het werd voor mij interessant toen ik bij de tijd kwam dat de Beatles uit elkaar gingen. Indertijd vond ik dit vreselijk. Ik vond Yoko Ono vreselijk en Linda Eastman ook. Ik heb maar heel zijdelings de muziek gevolgd die Paul McCartney daarna maakte. En dat heb ik door het lezen van dit boek ingehaald.
Wisten jullie dat hij klassieke muziek heeft geschreven?  Ik niet. Ik ben Linda Eastman zeer gaan waarderen. 

De Beatles gingen uit elkaar vanwege o.a. een financieel conflict. Paul mcCartney zag niets in Allen Klein als manager, de andere drie Beatles wel. Het kwam tot een scherp juridisch gevecht. Paul won. Later kreeg hij gelijk toen de andere Beatles Klein ook aanklaagden. 

Linda McCartney

Paul is ingestort na het uiteen gaan van de Beatles. Linda, Paul, de kinderen laden hun auto in en vertrokken naar zijn huis in Schotland. Ze waren ziek van de fans die altijd voor hun huis lagen. Maar toen deze ook inbraken en dingen, o.a. hun oude foto´s, stalen werd het teveel. In Schotland waren ze safe. Hier zien jullie een filmpje vanuit die tijd. Paul knapte weer op. Na eerst een zware depressie te hebben overwonnen. Mooi filmpje, he?


Het huis waarin ze woonden was vrij armoedig. Langzaam begon Paul het op te knappen. Maar veel geld werd er niet in gestoken. Toen zij toch door fans werden ontdekt besloot Paul al het land rondom zijn boerderij te kopen. Iets wat hij later met meerdere huizen zou doen. De kinderen groeiden op op deze boerderij. Er kwamen steeds meer dieren. Linda is een dieractiviste geworden en een promotor voor vegetarisch koken. Paul steunde haar hierin en ook na haar overlijden bleef hij dit doen. 

Ze richten de groep Wings op. Hij begon weer van onder af. Hij belde scholen en andere instellingen om te vragen of ze mochten optreden. De mensen dachten eerst dat ze voor de gek werden gehouden. Paul McCartney vraagt of hij mag optreden op onze school? Hij vroeg het omdat hij met Linda wilde gaan optreden en andere musici en zo konden zij aan het spelen wennen. Linda is verguisd. En wanneer ik sommige filmpjes zie begrijp ik dat. Ze begreep het zelf ook, ze kon nog bijna niet spelen. Ze zag er af en toe ook vreselijk uit.


Daarom vind ik het grappig dat Stella McCartney, een van hun dochters,  toen zij een beroemd mode ontwerpster werd verklaarde dat haar moeders kleren haar inspiratie bron zijn. telegraph/fashion/stella-mccartney-on-family-ageing-and-empowering-women-i-never-f/

Linda werd populair toen zij vegetarische kookboeken ging publiceren. Linda's overlijden was een enorme schok voor Paul en de kinderen. 

Heather Mills Mccartney

Na enkele jaren begon de soap met zijn tweede vrouw. Ik kreeg het indertijd via de kranten mee. Was zijn eerste huwelijk een bron van geluk, het tweede bracht misère. Ik verbaas me over het verschil tussen de twee vrouwen. Linda wilde simpel leven, zelf koken, zelf haar kinderen opvoeden.  Paul en Heather overnachtten in de duurste en sjiekste maharadja achtige hotels in India. Hij schonk haar dure juwelen. Loog zij zoals over haar werd verteld? Manipuleerde zij zo dat zij de balangrijkste werd van de twee? de waarheid zal wel een beetje in het midden liggen. In ieder geval konden ze elkaar na enkele jaren niet meer luchten of zien. Zij bracht hun privéleven in de kranten en verdiende daaraan. Het liep uit op een nare vechtscheiding. 

Nancy Shevell

Paul McCartney leerde zijn derde vrouw Nancy Shevell vier jaar geleden kennen op Long Island in de buurt van New York.

McCartney started dating Shevell in November 2007. She was a member of the board of the New York Metropolitan Transportation Authority as well as vice president of a family-owned transportation conglomerate that includes New England Motor Freight.[65] She resigned from the MTA board in January 2012.[66] It was announced on 6 May 2011 that the two had become engaged.[67] On 9 October 2011 McCartney and Shevell were married at Old Marylebone Town Hall where his first wedding took place in 1969. The couple attended Yom Kippur synagogue services prior to the wedding, out of respect for Shevell's Jewish faith,[68] but did not seek a religious blessing for their union.[69] Upon their marriage, Shevell became Lady McCartney.[70] McCartney wrote the song "My Valentine", from his 2012 album Kisses on the Bottom, about Shevell

Paul heeft klassieke muziek geschreven
O.a.deze muziek voor Linda:


Wat vooral opvalt is PaulMcCartneys enorm vermogen tot creëren. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, nee, hij heeft de innerlijke noodzaak om muziek te blijven maken en spelen en dat bewonder ik erg. Hij schept mogelijkheden voor zichzelf. Maar ook gebruikt hij zijn vermogen voor anderen. Een voorbeeld is o.a. wiki/Liverpool_Institute_High_School_for_Boys, Pauls school waar hij als jongen op zat. Het instituut was vervallen en Paul kreeg het idee om er een school voor talentvolle kunstenaars van te maken Liverpool_Institute_for_Performing_Arts

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015