woensdag 16 februari 2022

De persconferentie......



Ik kijk net naar de persconferentie van Jeroen Dijsselbloem. Wat mij het meest triest maakt is de misère die plaats heeft gevonden in de verpleeghuizen. De mensen die er woonden, de verzorgers, de naasten. Ik herinner me nog zo goed mijn ouders. Ze woonden niet in een verpleeghuis, maar een verzorgingshuis. De toewijding waarmee zij geholpen werden, de liefde die de verzorgenden gaven. Was het ideaal? Natuurlijk waren er moeilijkheden. Vanuit een woning verhuizen naar een kleine kamer.  Moet jij daar aan denken dat het jou overkomt? Maar ze werden wel geholpen wanneer hun lijf hen in de steek liet. En met wat een toewijding. Dikke pluim voor de mensen in de zorg. De verzorgingshuizen zijn nu afgebroken. Ik mag later oud worden in mijn eigen huis. De schrik slaat me soms om mijn hart wanneer ik terug denk aan mijn ouders en wat zij meemaakten. Heerlijk wonen in je eigen huis, maar wanneer dat niet meer gaat? 

Ik hoor dat we als land overvallen zijn door de pandemie. Eigenlijk best een beetje raar. Want in het Verre Oosten kenden ze al uitbraken van Sars. En tijdens WO-I, 100 jaar geleden, brak een pandemie uit, de Spaanse griep. Het werd de Spaanse griep genoemd omdat alleen in Spanje de kranten er eerlijk over spraken. De machthebbers wisten er van af, maar hielden hun mond. Amerikaanse soldaten brachten het virus naar Europa, toen zij deel gingen nemen aan de oorlog. Lees je het goed, het waren Amerikanen. Nu waren het Chinezen. Conclusie, dit kan overal ter wereld ontstaan. De Partij v.d. Dieren waarschuwt al langer. Ik hoop echt dat de overheden nu wel paraat staat. Want is dit de laatste pandemie?

En dan de verpleeghuizen. Ik kan er nog zo vreselijk boos over worden dat er in de buitenwereld gesproken werd over #dorhout. De vrouw die hiermee begon draagt een grote schande met zich mee. Wat zijn wij daar toch goed in om, lollig, dingen van waarden lelijk te maken. "Achterkamertjespolitiek", het klinkt als stiekem. Voorheen noemden we het diplomatie, mensen met verschillende denkbeelden, met elkaar laten praten, om tot een oplossing  te komen. Denken jullie dat wanneer de PVV of het FvD aan de macht komen de achterkamertjespolitiek uit de wereld is?

 #wij zijn geen dorhout

Conclusie van de commissie is dat er een ramp voltrokken is in de verpleeghuizen. En wij hoorden eigenlijk alleen over de IC afdelingen en de ziekenhuizen.

Ik luisterde gisteren en vandaag naar reacties op de persconferentie. Op Twitter loopt nu de hashtag: #wij zijn geen dorhout. "Kwetsbaren" die aangeven dat zij niet buiten de maatschappij willen komen te staan, allemaal jonge mensen. 

Ik hoorde gisteren een belangenorganisatie voor "kwetsbaren". De vertegenwoordigster vroeg Kunnen deze mensen niet gratis de mondkapjes krijgen die in de ziekenhuizen worden gebruikt? Kijk, dat staat me aan. Waarom niet zoeken naar mogelijkheden dat iedereen deel kan nemen aan de maatschappij?

Ik hoor zonet op het nieuws een antwoord van de regering op het idee om gratis testen uit te reiken. Het antwoord, er zijn al genoeg plekken waar mensen gratis testen kunnen krijgen. Echt? Ik heb geen flauw idee waar. Bedoelen ze de GGD? Wij moeten met 2 bussen mee om bij een test locatie te komen. Een vriendin bood al aan ons er wanneer het nodig mocht zijn, ons met de auto te brengen. Ik stel me dat voor. Ik ben besmet en dan bij iemand in een auto?  

Ik hou mijn hart vast. Ben er nog helemaal niet gerust op. Voorlopig nog maar heel voorzichtig zijn.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015