zondag 10 januari 2016

Biografie- en boekenproject 2015. De Geest van het Oude Loo.


Vorige maand las ik deze boeken. Ik maakte er door tijdgebrek geen kaarten bij. Morgen breng ik ze terug naar de bibliotheek. Ik wil graag iets over de boeken vertellen.

NORTHANGER ABBEY VAN JANE AUSTEN
 
Ik vind het niet het beste boek van Jane Austen. Voor mij zijn dat Pride and Prejudice, Emma en Sense and Sensibility. Toch wilde ik dit boek graag lezen, ik heb een weblog over Jane Austen en dan is het wel fijn wanneer ik weet waar ik over praat. Door het lezen van dit boek begrijp ik beter dat er in deze tijd romans verschijnen als Jane Austen en Zombies. In het boek vertelt Jane een griezelverhaal. Ik hou wel van boeken waar spoken in voor komen, maar dan van een Mary Wolstonecraft, niet een of andere hedendaagse auteur die wil meeliften op het succes van Jane Austen. Omdat Jane in haar andere boeken altijd zo licht en klassiek en helder schrijft begreep ik de combinatie met zombies niet echt. Nu iets beter na het lezen van Northanger Abbey.
 
TERUGKEER NAAR BRIDESHEAD van EVELYN WAUGH
 
Dit boek las ik in 1 ruk uit.  Ik was nog helemaal in de sfeer van de laatste aflevering van de tv serie Downton Abbey en dit boek lijkt daar wel wat op. Ik zag de serie en de film die over het boek zijn gemaakt nooit dus toen ik begon met lezen had ik geen idee waar het over zou gaan.
 
Brideshead Revisited vertelt het verhaal van Charles Ryders relatie met de aristocratische familie Flyte. Charles raakt bevriend met de jongste zoon van de katholieke familie, Sebastian Flyte. Sebastian neemt Charles mee naar het landhuis van zijn familie, Brideshead Castle. Sebastian wil Charles niet in contact brengen met zijn familie, hij denkt dat de vriendschap dit niet zal overleven. En hij heeft gelijk. Sebastian raakt steeds meer verslaafd aan alcohol en verhuist tenslotte naar Afrika. Charles Ryder vervreemdt van de Flytes, tot hij Julia jaren later op een boot naar Engeland ontmoet. de aantrekkingskracht is groot en ze beslissen te gaan scheiden om met elkaar te kunnen trouwen. Dit gebeurt echter niet. Julia's vader is indertijd katholiek geworden om te kunnen trouwen, maar dit geloof betekent niet echt veel voor hem. Wanneer hij op zijn sterfbed ligt wil Julia dat een priester hem het laatste oliesel geeft. Charles vind dit onnodig omdat hij weet dat het katholieke geloof niets meer voor de man betekent. Maar Julia zet door en wanneer haar vader een kruisje slaat weet ze dat ze er goed aan gedaan heeft. Maar zij verbreekt de verloving. Vele jaren later tijdens de WOII wordt Charles op het landgoed gelegerd en herinnert zich alles. De familie is dan al lang vertrokken.
 
 
DE GEEST VAN HET OUDE LOO
Juliana en haar vriendenkring 1947-1957
 
Dit boek heeft mij bijzonder geboeid. Het vertelt over de conferenties die er op het Oude Loo, vlakbij Paleis het Loo in Apeldoorn werden georganiseerd en waar Prinses Juliana aan deel nam. De mensen die aan de conferentie deelnamen waren sterk gericht op een persoonlijk contact met God. WO II was net afgelopen en men zocht naar een manier om de vrede te bewaren. Veel deelnemers waren Christenen, maar ook hindoes en moslims werden als sprekers uitgenodigd met het idee dat men van elkaar zou kunnen leren. Wie niet uitgenodigd werden waren kerkgenootschappen. Men geloofde in een sterk persoonlijke band tussen God en Mens. Greet Hofmans, die door Prins Bernard naar het hof was gehaald in de hoop dat ze prinses Marijke van haar oogziekte kon afhelpen, was een van pilaren bij het opzetten van de conferenties.
 
De deelname aan de conferenties zou prinses Juliana duur komen te staan. En dit vond ik heel boeiend om te lezen. Ik ben opgegroeid met het idee dat Wilhelmina de sterke koningin was en Juliana een lieve zorgzame koningin die liever een gewone mevrouw was geweest. Maar de laatste tijd komen er steeds andere geluiden naar buiten. Ik las "" Juliana's vergeten oorlog"" door Jolande Withuis historischnieuwsblad./jolande-withuis en daar komt een heel ander beeld naar voren dan de truttige prinses die voor haar kinderen zorgde en zich niet met politiek bemoeide. Juliana bleek tijdens de periode dat ze in Canada woonde een politiek bewuste vrouw, die tientallen lezingen hield in Canada en de Verenigde Staten, en een vriendschap onderhield met Eleanor Roosevelt, de echtgenote van de Amerikaanse president.
 
In het boek ""De geest van het Oude Loo"" lees ik nu over alle gekonkel van mensen om Juliana heen, haar echtgenoot Prins Bernhard voorop. Dit gekonkel maakt dat Juliana moet breken met haar vrienden en niet meer deel mag nemen aan de conferenties. Het vreemde is dat Prins Bernard wel voorzitter mag blijven van de Bilderberg groep, hoewel Juliana minister president Drees regelmatig aanraadt dit te verbieden. Hoe kan het dat de Oude Loo conferenties in een slecht licht werd gezet, verdacht werd van communistische sympathieën, in die tijd een doodzonde? In dit boek lees je over de mensen rond Juliana, die verdachtmakingen rondzaaiden. Juliana verliest veel waar zij van houdt. Prins Bernard hoeft niets op te geven. Wat ik me blijf afvragen is waarom Juliana deze keuze maakte. Zij werd onder enorme druk gezet. Haar huwelijk leek op de klippen te lopen. Vond zij dit echt zo erg? Prins Bernard had haar al zo beledigd met zijn buitenechtelijke escapades en zijn verraad door een Duitse krant voor zijn eigen propaganda in te huren. Bond Juliana in om te voorkomen dat de 18 jarige Beatrix haar zou moeten opvolgen? Deed zij het voor haar kind? Wat ik gelezen heb waren Irene en Beatrix meer op de hand van hun vader. Was Juliana bang haar kinderen te verliezen? Wilde zij het Oranje Huis niet in diskrediet brengen? Ik ga er zeker nog meer over lezen, want ik wil weten hoe dit zit.
 
Wat het ook was waardoor Juliana overstag ging, het heeft haar veel moeite gekost. Stel dat in de wereld ""de Geest van het Loo"" zou kunnen winnen van ""de Geest van de Bilderberg Groep"", zou er dan meer kans op vrede in de wereld geweest zijn?

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015