woensdag 20 september 2023

De tijden veranderen.

Mijn broer, moeder en ik bij onze gaskachel

Prinsjesdag, de Algemene Beschouwingen. Ik heb NPO Politiek aan en luister terwijl ik dit type. Bestaanszekerheid is nu het toverwoord. Dat er zoveel armoede in Nederland is werkt blijkbaar verbroederend. Hier kun je met elkaar over praten. Zal er nu echt een begin worden gemaakt met "nivellering"? 

Ik geniet ervan dat Rob Jetten liet uitzoeken hoeveel geld de overheid geeft aan de fossiele industrie:  Het gaat om een bedrag tussen de 39,9 miljard en 46,4 miljard euro. Is hiermee tegenstanders van het klimaatbeleid de wind uit de zeilen genomen? Hij wil 28 miljard besteden aan klimaatbeleid. Tegenstanders konden tot nu fel tegen dit bedrag ten strijde gaan, zoveel!!!!!!!! Maar nu............. beëindig de subsidiëring van de fossiele industrie, trek er de 28 miljard vanaf en we houden miljarden over. En we hebben een schone industrie.  Ministerie: Jaarlijks minstens 40 miljard euro subsidie naar fossiele industrie | Politiek | AD.nl.

Onze woonkamer in de 60-70-er jaren, met gaskachel

Ik ben zo benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen

Ik moet steeds aan het volgende denken wanneer ik alle gekrakeel hoor wanneer het over de klimaataanpak gaat:

  • Toen ik 12 was hadden wij de oude grammofoon van mijn opa en oma, je moest het aandraaien en er hoorde grote, glazen platen bij. Ik draaide ze en kwam zo in contact met klassieke muziek. Ik hoorde zo operettes, iets wat ik nu nooit meer hoor. Ik kreeg een pickup platenspeler, ik zie hem nog voor me. Hij was auberginekleurig. Ik herinner me nog "living Doll" van Cliff Richard, een singeltje wat ik aan een stuk door draaide, naald weer van voren af aan neerzetten en hup, daar klonk het weer....... Tot mijn vader de kamer invloog en het ding afzette, zeggend; "Gek word ik ervan". Daarna nog een andere platenspeler, een muziekinstallatie met van alles erin (grammofoon, diskettespeler, radio) daarna een CD speler, nu luister ik naar Spotify.
  • Toen ik 12 was en wij in het openbaar vervoer stapten, kwam er een conducteur naar ons toe met een grote tas vol diverse kaart soorten, hij maakte een praatje en knipte met een tang een gaatje in het gekochte kaartje. Wanneer we met de trein gingen dan stonden we voor een balie en konden enkele reizen, retourtjes, weekendretourtje kopen. Er kwam voor de bussen een strippenkaart en toen.........o, wat handig een OV kaart voor alle soorten vervoer. Zo handig, alles digitaal.
  • Kennen we de videotheken nog? Nee, want we streamen.
Waarom vonden we die veranderingen allemaal zo doodgewoon? 
We moesten wel, want de grammofoonplaten verdwenen, de strippenkaart verdween
Nu kunnen we kiezen, dat geeft een gevoel van macht............ja, geeft het dat?

NU STAAN WE WEER VOOR VERANDERINGEN
Straks niet meer koken op gas
Waterstof, ik hoor het, heb geen idee wat het is, maar het gaat helpen
Een klimaat waar je niet bang voor hoeft te zijn
Een zeespiegel die niet meer ENG stijgt
Een natuur die weer herstelt
Waarom zou je hier niet voor kiezen?

Een immense verandering, ja
Maar wij maakten mee dat we van kolen op gas overgingen, ik was jong
Nu gaan we van gas over op.........ik ben benieuwd

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015