woensdag 1 augustus 2018

Boekenprojekt 2018, "Het blauw van de zee en het blauw van de stad", Abdelkader Benali.

Magie zit niet in de dingen, maar in het licht

Dat is toch niet gek. Binnen 1 week van Afghanistan naar Tanger, Marokko reizen. Dat kan allemaal door het lezen van boeken en door Google Earth en You Tube. Ik zie op deze wijze hoe dicht Tanger bij Spanje ligt. Ik maak een overtocht per boot en rijdt door straten met moderne bouwwerken. Ik kom een filmpje tegen van de kleurrijke souq.

Waarom Tanger? Ik las het het boek "Het blauw van de zee en het blauw van de stad" van Abdelkader Benali. Wat is dit een mooi boek. Wat schrijft Abdelkader Benali goed. Ik weet nu al dat ik meer van hem ga lezen. Ik heb zijn "Brieven aan mijn Dochter" uit de bibliotheek meegenomen en ben er al in begonnen.

Ik heb nooit over Tanger nagedacht en nu via woorden ben ik daar. Ik loop door de straten, bezoek de pleinen, zie de mensen, ruik de geuren.  Ik wist niet dat Matisse ooit in Marokko is geweest. Abdelkader ook niet.


In 1996 stond op de cover van zijn debuut Bruiloft aan Zee een schilderij van Matisse (Raam te Tanger). Een passage uit het boek:
Wie?’‘Henri. Matisse.’ Mijn eerste uitgever, Oscar van Gelderen, spreekt de naam nogmaals uit, deze keer wat minder terloops als hij ziet dat de naam mij niets zegt. ‘Franse schilder. In Marokko geweest. Tanger. Anglicaanse Kerk. Dit schilderij zal het omslag van je boek sieren.’ -tentoonstelling-van-matisse-in-het-stedelijk

Benali reist naar Tanger om nu eens met eigen ogen te zien waar hij later over las. 

Benali: Het was de Perzische cultuur met zijn tapijten en de Islamitische cultuur met zijn tegels die Matisse een geheel nieuw inzicht gaven in vlakverdeling. Voortaan gebruikt hij gebogen lijnen en kleurvlakken. 
Door het lezen van het boek besef ik dat het in de tijd van Matisse tot in de jaren 60 van de 20/e eeuw gebruikelijk was dat rijke Europeanen en Amerikanen in Tanger verbleven. theguardian/tangier-william-burroughs-naked-lunch. Maar niet alleen rijken kwamen ook schrijvers als Jack Kerouac, William Burroughs. 
Ik lees over  Mohamed_ChoukriPaul Bowles, Pierre Loti, Grand_Soccodelacroix-morocco.


Eugène Delacroix (1798–1863) visited Morocco from January through June of 1832. He was part of the diplomatic mission of Charles-Henri-Edgar, Comte de Mornay. He made drawings and annotations in seven sketchbooks during the trip.
Tanger heeft altijd schrijvers, filmmakers en kunstenaars aangetrokken en geïnspireerd, zoals de Amerikaanse schrijver Paul Bowles. Zijn boek The Sheltering Sky werd verfilmd, met Debra Winger en John Malkovich in de hoofdrol. Lauren Hutton en Barbara Streisand vielen voor de stad en lieten er vakantievilla’s bouwen. De Beatles en Rolling Stones rookten er hun pijpjes, meestal in het bekende café Hafa, waar ook Elizabeth Taylor graag kwam. Het beroemde café is nu voorbij haar gouden jaren. De roem zit vooral in de naam. Maar desondanks groeit en bloeit de blauwwitte havenstad aan de Straat van Gibraltar nog steeds. En het is een minstens even intrigerend Tanger als dat van Bowles en consorten. Begin mei dit jaar vindt wederom de internationale Book & Art Fair plaats. Een internationale boekenbeurs en cultureel festival, dat deels georganiseerd wordt in de prachtige tuinen van het Moulay Hafid Paleis. Ook elk jaar vindt in september het Tanjazz, het jazzfestival van Tanger, plaats. Het is het grootste jazzfestival van Marokko en een van de muzikale hoogtepunten in Afrika. In hotels, pubs, theaters, barretjes en openbare pleinen klinkt dan jazzmuziek. Kortom, de exotische stad Tanger kent veel hotspots en heeft goed op haar oude schatten gelet. Dus stof je exemplaar van de Sheltering Sky af en neem het mee. Tanger zal je verbazen. elegance/bohemian-tanger-en-omstreken

het-blauw-van-de-zee-en-het-blauw-van-de-stad
william-burroughs-tangier
henri-matisses-favourite-hotel-in-tangie


Boekenproject 2018

Het blauw van de zee en het blauw van de stad - Abdelkader Benali
Brieven aan mijn dochters - Fawzia Koofi
De bloementuin - Christina Gaboni
Essays - Jan Wolkers 
Carol - Patricia Highsmith
De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt
Ik wil nooit vergeven worden - Ted Hughes
Jij zegt het - Connie Palmen
De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo

Hallo Witte mensen - Anousha Nzume 

De levens van Jan Six - Geert Mak
In Parijs - Olivier van Beemen 
De som der Dagen - Isabel Allende
Parijs Retour - Bart van Loo

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015