maandag 13 mei 2019

In het kader van mijn boekenproject 2019 las ik " De droom van de Leeuw" van Arthur Japin.


Ik nam het boek mee uit de bibliotheek omdat ik hoopte meer te weten te komen over de vriendschap tussen Arthur Japin en Rosita Steenbeek.

Twee jonge acteurs vertrekken naar Italie omdat ze hopen er ontdekt te worden voor een filmrol. Ze hebben weinig geld en raken er snel blut. Het lukt hen niet tot Cinecittá, de filmstudio aan de rand van de Eeuwige Stad, door te dringen. Ze vervallen tot armoede, en doen van alles om hun droom levend te houden. Zo ontmoet Maxim de zangeres Silberstrand. Zij zegt tegen hem dat hij ruim beloond zal worden. Hij begrijpt dat ze wil betalen voor sex. Wanneer ze in de morgen wakker worden en zij "nog een keer" zegt antwoord hij "dat kost meer".  Waarop zij volkomen overstuur raakt. Hij begrijpt dat hij het verkeerd begreep en schaamt zich dood. Zij krijgen hulp doordat ze een kamer aangeboden krijgen in wat een "hoerenpaleis" wordt genoemd. Zij doen vele malen audities, maar niets lukt.

Gala heeft epilepsie maar gaat daar behoorlijk lichtvoetig mee om. Maxim houdt van haar, let op haar, zorgt dat ze haar pillen inneemt. Hij bewondert haar lef, haar plotseling opkomende ideeen die ze direct ten uitvoer brengt. Wanneer ze diep teleurgesteld is vangt hij haar op.

Hoe zit het eigenlijk met hun relatie? Het blijft vaag. Zij weten als enige hoe het zit. Ze wonen bij elkaar, slapen lepeltje, lepeltje, delen geld en spullen. Toch............mensen om hen heen vragen het zich af.

Dan lukt het haar om in het vizier te komen van een beroemde regisseur. Het lijkt erop dat hij haar een contract wil geven. Zij wacht naast de telefoon en wacht en wacht. Is die regisseur nu wel of niet geïnteresseerd?

Ik vond de delen waarin de regisseur (irritante naam heeft hij "Snaporaz") aan het woord komt meestal vervelend. Interessant was het deel waarin hij over zijn techniek van regisseren spreekt. O.a. het proces wat vooraf gaat aan het daadwerkelijk regisseren.

De laatste regels van het boek: "Ik heb Rome bedacht, Gala. Bedenk jij nu jezelf".

BOEKENPROJECT 2019

De Droom van de Leeuw - Arthur Japin
Tegen terreur / Beatrice de Graaf
In het spoor van de Russische Ziel - Peter d´Hamecourt
Mijn Amerika - Mart Smeets
Rose - Rosita Steenbeek
Ik kom terug - Adriaan van Dis

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015