vrijdag 7 juli 2023

Overpeinzing.


Ik heb het na gisteren nodig

Ik zit dus in mijn linkse bubbel en volgde gisteren gespannen de situatie in Den Haag, een kabinetscrisis. Wat voelde ik, ongeloof, dit kan niet waar zijn. Afschuw, dit moet niet waar zijn. Een ophitsende minister president en Mirjam Bikker van de Christen Unie,  een soort David en Goliath situatie. 

Ik, vanuit mijn linkse bubbel, weet dat er veel minder asielzoekers komen dan voorspeld is, want ik volg Leo Lucassen (@Leolucassen) / Twitter, hij zet het dagelijks op Twitter. Maar ja, ik lees het, maar die andere groep, in die andere bubbel? Wat horen en lezen zij? Gisteren keek ik voor het eerst weer eens naar de talkshow Op1, het leek wel rechtse propaganda.

Ik heb net van de afgelopen jaren begrepen dat bij de NPO woord en wederhoor moet zijn, steeds vaker kwamen er allerlei lieden die islamofobe narigheid verspreiden. Mensen uit volksgroepen waar veel allochtonen wonen, dit begrijp ik en is goed. Maar er kwamen vooral ook ophitsers. "Vrijheid van meningsuiting", onder deze woorden mocht ineens alles gezegd worden. Zelfs schelden blijkt ineens een mening. Ik weet dat er nu iedere avond een aan een omroep gelieerde talkshow zit en ik viel dus met mijn neus in rechts gepraat. En de VARA/BNN gaat eruit, dus mijn ideeën weggevaagd, lekker zeg.

Hoe is het toch mogelijk dat we op dit moment via algoritmen in diverse kampen zitten. Nu was het vroeger natuurlijk ook zo. Ik herinner me nog mijn vader tegen de "rooien". Niks nieuws dus. Ik moet er maar een beetje tegen kunnen zeg ik tegen mezelf maar dit lukt niet echt.

Ik zou zo graag willen dat vluchtelingen uit een oorlog hun kinderen kunnen laten komen. Dat er een schone landbouw komt en de akkerbouw uitgebreid. Dat het soort eten dat ik lust in eigen land verbouwd wordt. Dat ik geen blauwe bessen uit Peru en boerenkool uit Spanje hoef te eten en dat ik weer akkerbouw met korenbloemen zie i.p.v. enorme maisvelden. Mijn "bubbel" vertelt me dat de enorme varkensteelt die wij hier hebben voor het grootste deel geëxporteerd wordt. Ik hoor nog Caroline van der Plas nadat de Partij van de Dieren aan het woord was geweest "Ze zeggen wel dat ze er boeren bij willen, maar dat is alleen groente, ze willen niet dat jullie vlees eten". Akkerbouwers zijn geen boeren blijkbaar. Wat hoop ik dat er een omslag komt. Een omslag naar links, naar mededogen, naar eerlijk delen, naar samen, burgerschap voor elkaar. Wat snak ik naar een figuur met een sterke inspirerende linkse visie. 

Begrijp me goed, waar ik vooral tegen ben zijn de liberale uitwassen van dit moment. Zoveel problemen en geen oplossing? Waarom kan een liberaal georiënteerd kabinet dit eigenlijk niet? Is de liberale droom stuk gelopen in vervuiling, een opgehitste bevolking. Zij zijn aan de macht en mijn angst is dat het kabinet klapt en het daarna nog rechtser is. Wat is toch die aantrekkingskracht van rechts op zoveel mensen? Ik begrijp de onvrede van veel mensen, natuurlijk, ik voel niets anders. Ik las ooit een boek van Geert Mak. Hij vertelde over de USA dat het hem zo verbaast dat de mensen steevast op politici stemmen die niet opkomen voor waar ze werkelijk behoefte aan hebben.  

Vandaag nog zo'n dag, Rutte schijnt excuses aangeboden te hebben. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015