dinsdag 2 januari 2024

Hoe kan ik een voornemen vasthouden?


Ik heb enkele goede voornemens

 • Tijd blijft moeilijk voor mij. De "echte" tijd gaat sneller dan mijn innerlijke tijd. Ik erger me daaraan. Hoe krijg ik hier meer greep op? Overigens schiet er net een gedachte door mijn hoofd. Het is 11.00 uur, ik heb allerlei handelingen die elke dag terugkomen gedaan. Zou willen dat het nu 10.00 is. Mijn "wens/bijna eis" is om 10 uur klaar zijn. Maar..... steeds vaker is het later. Irritant.....Maar ineens denk ik, wanneer ik nu tegen mezelf zeg, het is nu 10.00 uur? Ja, ik weet ik hou mezelf voor de gek, maar.... het geeft me een goed gevoel. Ik ga daar nu een beetje mee spelen. Wel de echte tijd in de gaten houden en proberen daar een structuur in te behouden. Maar wanneer ik ervan afwijk mezelf " troosten" door aan de tijd te denken zoals ik het ervaar.
 • Ik wil het komende jaar graag meer uitstapjes maken. Sinds corona ben ik een echte huismus geworden. Totaal niet erg, ik vind het heerlijk thuis. Maar...... ik was altijd iemand van ook dingen doen buitenshuis. En ik zou dit graag terugkrijgen. 
 • Ik wil doorgaan met opruimen. Hier ben ik vorig jaar mee begonnen. Ik deed al redelijk wat weg, maar het kan nog meer. Structuur aanbrengen in spullen is leuk om te doen. Wel is het zo dat ik afgelopen jaar soms dingen niet meer terug kon vinden, nadat ik ze op een, volgens mij heel logische plek, neergelegd had. Vanmorgen ook weer. Ik vertelde dat de Libelle, Margriet en Ariadne at home me zo tegen gevallen waren. Ik heb stapels bladen "van vroeger" en heb indertijd ook foto's en artikelen die ik mooi vindt in mappen gedaan. Vanmorgen wilde ik de map "kerst" pakken, maar waar had ik de mappen neergezet? 😊 Ik ben van plan om uit de stapel tijdschriften mbt de kerstperiode de mooiste verhalen te halen en de mooiste foto's. Hoe ik het ga opbergen, daar moet ik nog even over nadenken. 
 • Ik wil oude foto's en dia's digitaliseren. Pas hadden Salem en ik het over bepaalde foto's, ja, hartstikke leuk, inderdaad, die hebben we, maar waar ook alweer?


Ik kwam twee artikelen tegen die me wellicht kunnen helpen

Goede voornemens? Kies in 2024 voor een jaarthema - Frankwatching

Klantgedrag beïnvloeden: zo stimuleer je een gewoonte - Frankwatching

Dit haal ik eruit

Als je dan toch andere dingen wil, dan is het de kunst dit in allerlei alledaagse kleine beslissingen waar te maken. Die kleine beslissingen bepalen uiteindelijk wat je herhaaldelijk doet.

 • Een thema kiezen. Bijvoorbeeld, januari, de maand van de kleine uitstapjes. De winter als periode van digitalisering
 • Stappen nemen om dat wat je wil praktisch onvermijdelijk te maken. Bijv. op buienradar kijken wanneer het redelijk weer is. En datum afspreken met Salem. Op een bord schrijven, zodat het vaak opvalt.
 • Kleuren in je agenda voor wat je meer wil doen (groen) en minder (rood) en beoordeel de balans.
 • Als je thema je in beweging brengt en nieuwe keuzes laat maken, kun je altijd bijsturen. Het laatste heb ik al een keer gedaan mbt mijn boekenprojecten. Het houdt het leefbaar. Bijv. in tijden dat ik me slecht kan concentreren lees ik geen zware literatuur. Dit jaar laat ik de eis los dat ik elke letter van een boek moet lezen. Ik heb het voornemen om mijn eigen boeken te herlezen, ik ken ze dus al min of meer, ik mag stukjes overslaan die ik minder interessant vind.

Vragen die kunnen helpen
 • Wat was in 2023 onvoltooide aanwezig?
 • Hoe sta ik ervoor op 31/12 vergeleken met 1/1 als het gaat om spiritualiteit?
 • Wat zijn mijn zorgen, angsten? 
 • Wat veroorzaakt onbalans in mijn leven?
 • Beschrijf je meest succesvolle uitkomst
 • Welke dingen maken me blij?
 • Geleerde lessen, en dingen waar ik blij om ben dat ik ze niet gedaan heb.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015