zondag 19 december 2021

Probeersel.


Kan ik echt een dia show van eigen foto's op Blogger zetten. Ik  probeer het uit.

Overpeinzingen.

 

Een nieuwe persconferentie
 een nieuwe lockdown

Had ik dit verwacht? Ja en Nee. Ineens zo doortastend, daar kijk ik van op. 

Wat mij vooral verraste de afgelopen weken was ons eigen gedrag. Bij de lockdown vanaf 17.00 uur  werden er, o zo creatief, allerlei oplossingen bedacht. Zo hoorde ik:
  • Van het lichtjesfeest in Amsterdam. Kan dus niet meer 's avonds, dan gaan we toch s'morgens vroeg, dan is het ook donker.
  • Hoorde ik oproepen om overdag naar sportscholen te gaan. Want we werken nu toch thuis, kunnen we 's avonds werken en overdag naar de sprotscholen. En dat gebeurde blijkbaar. 
Drong het niet door, dat de overheid ons uit elkaar wil trachten te houden? Dat deze lockdown probeerde het onderling contact te verminderen? Dat het geen waarschuwing is tegen de avond en de nacht? Dat de sportscholen nu krokodillentranen huilen, echt? Ik zou zeggen tegen diegene die het sporten zo nodig hebben, ga lekker rondjes hardlopen. Of en dit gun ik hen nog meer. Ga lekker wandelen en bekijk je omgeving eens met aandacht. 

Ik hoor steeds klagen dat de overheid ons geen perspectief biedt. Wat zouden we dan als perspectief willen hebben? Moet de overheid de WHO napraten en zeggen dat het corona virus waarschijnlijk tot 2024 duurt? 

Wat ik zou willen is dat de overheid het perspectief eens in een groter geheel zou zetten. Dat duidelijk wordt dat er dingen gaan veranderen.

  • Dat de grootschaligheid verdwijnt. Is dit het perspectief waar evenementen organisaties op wachten? Ik denk het niet. Maar het zou ook kunnen dat zij eens creatief zouden kunnen gaan nadenken over mogelijkheid van kleinschaligheid.
  • Dat de wegwerpeconomie gaat verdwijnen. Vintage is natuurlijk al een hot item. Maar ik hoorde bijvoorbeeld van iemand dat hij 40 paar sneakers heeft. Echt? En al die winkels in de hoofdstraten van de grote steden met hun t-shirts. Iedere maand een nieuw t-shirt kopen? Waarom? Een nog leuker opdrukje zien en de rest van de t-shirts in de kast? ik zeg, weg ermee. Hartstikke zielig voor de t-shirt makers? Welnee, ze vinden heus iets anders. Hoeven ze niet naar derde wereldlanden om daar water en grondstoffen te verspillen. 
Ik hoop dat de nieuwe ministers van stikstof en van klimaat communicatief zijn ingesteld en ons een perspectief zullen bieden. Op een manier dat we niet denken, alles wordt slechter, nee alles wordt anders, maar ook leuker. 

Deze nieuwe lockdown brengt ons persoonlijk niets nieuws. In feite hebben wij vanaf maart 2020 al een dergelijke lockdown. Vanwege persoonlijke omstandigheden zijn wij erg voorzichtig. Maakt dat ons leven saai? Het maakt ons leven anders. Ik mis de bibliotheek. Maar lees nu boeken digitaal via de bieb. Ik mis het naar de stad gaan. Maar ik heb toch kerstcadeaus in huis. Hoe dat kan? Vooruit denken en handelen. Vanaf juli 2021 kregen wij weer mensen over de vloer. Maar dat is al een poosje stopgezet. Is het erg? Weet je wanneer het erg zou zijn? Wanneer er geen internet, geen Zoom, geen WhatsApp, geen email etc. etc. zou zijn.

Ik behoor nu tot de ouderen en er wordt gezegd dat ouderen niet computervaardig zijn. Ik ken genoeg uitzonderingen. Ik wilde graag samen met Salem tegelijk een prik gaan halen en dat kun je alleen telefonisch regelen. Ik heb nu een afspraak voor ons allebei. Dankzij een doortastende vriendin die mij overhaalde ja te zeggen bij de vraag of ik al een brief heb gehad toen ik belde met de GGD. De eerste keer had ik nee gezegd en vertelde de robotstem me dat ze dan niet kunnen helpen en de verbinding werd verbroken. Resultaat, veel van mijn jongere vriendinnen hebben een boosterprik gehad of een afspraak staan. Ik heb de brief nog steeds niet. En dan hoor ik dat nu mensen vanaf het geboortejaar 1961 een afspraak kunnen maken? Ik probeer mensen die ik ken, en van mijn leeftijd, over te halen ook te liegen. Lukt me nog niet erg.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015