dinsdag 29 maart 2022

Voor mijn boekenprojekt 2022 las ik "Thuis in Rome" van Rosita Steenbeek.

 

Rosita komt uit Amersfoort, maar heeft een levenslange band met Rome. Als tiener trok zij er heen met een vriendin, ze kreeg het voor elkaar in wat films mee te spelen. Zij werd verliefd op Federico Fellini en in het algemeen op Italië. Zij woont nu al een poos in een appartement wat gebouwd is in een kerk. Ik heb een aantal van haar boeken.

Dit boek las ik eerder, maar zoals ik steeds ontdek (iets wat ik totaal niet leuk vind) is dat ik veel vergeet wat ik lees. Dus dit boek was ook "als nieuw" voor me. Ik herinnerde me nog dat Rosita wandelingen door Rome beschrijft en dat ik al eens met haar "meeliep" via Google Earth.

Zij maakt deel aan het alledaagse leven van Rome. Is bevriend geraakt met buurman Werner, een priester en met Amadeo, een winkeleigenaar, met Valentina die filmregisseuse is, maar ook aan de Tiber zoekt naar oud Romeins vaatwerk e.a. Zij vertelt over deze mensen, loopt een eind met hen op of hoort van hen een verhaal wat zij verder wil uitzoeken.

Ik denk dat iedereen die Rome ooit heeft bezocht wel rondgelopen heeft op het Piazza Navona. (klik) Een heel erg mooi, groot plein met twee prachtige fonteinen. In Rosita's boek lees ik nu dat er een plek is waar je met een trap naar beneden kunt en dan sta je plotsklaps in de eerste eeuw na Christus. Onder het plein zijn de resten te bekijken van het sportstadion van Keizer Dominicus. Twee rijen bogen op elkaar. Een sportterrein net zo groot als het plein. Het plein is er in de loop der tijd overheen gebouwd. Veel foto's kun je hierop bekijken: Piazza-Navona-Underground 

Zo vertelt zij over meerdere plekken waar je naar beneden kunt dalen om in de Oudheid terecht te komen. Lees hier maar eens over de kerk San Clemente. Kerken uit diverse perioden over elkaar heen gebouwd, met helemaal onderin een tempel gewijd aan Mithras. De Perzische zonnegod Mithras werd vereerd. Zijn cultus, het mithraïsme, werd in de eerste eeuw na Chr. ingevoerd in Rome en kende daar een groot succes. 

keizer-domitianus

ciaotutti/rome/de-ultieme-set-rome-met-rosita-steenbeek/

dolcevia/rome-volgens-rosita-

cultureelpersbureau-rosita-steenbeek/

louel/Rosita-Steenbeek-Nouveau-Louel

trouw/je-vlucht-weg-uit-de-invloedssfeer-van-je-vader-om-hem-later-drie-keer-tegen-te-komen

MIJN BOEKENPROJECT 2022

De Bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles

Parijs is een feest - Ernest Hemingway
Op doorreis - Lisa St. Aubin de Teran ·
Een Huis in Italië - Lisa St. Aubin de Teran
Thuis in Rome - Rosita Steenbeek

Leuke reacties en wat ga ik ermee doen?


Wat een leuke reacties gisteren op mijn blog. Dat terwijl ik dacht dat het onderwerp geschiedenis misschien saai gevonden zou worden. Elly, je hebt me aan het denken gezet. Ik dacht er eerst over om bladzijdes te gaan maken, maar ik begrijp dit systeem niet. Ik denk dat ik het simpel ga houden, ik ga een label starten mbt "geschiedenis" Iedere keer wanneer ik iets tegenkom wat interessant kan zijn zet ik het onder dit label. Ik vind het leuk over geschiedenis te schrijven. Wanneer ik dan weet dat lezers het ook interessant vinden om te lezen vinden is dit zo'n goede stimulans. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015