zaterdag 3 september 2016

Boekenproject 2016. "To a God unknown" van John Steinbeck.


Ik las "To a God unknown" van John Steinbeck. In het Engels. Blijkbaar heeft de bieb alle boeken van John Steinbeck alleen maar in het Engels. Alleen "Druiven der Gramschap" is in het Nederlands te krijgen. Vind ik wel een beetje jammer. Aan de andere kant heb ik het boek nu wel gelezen in de taal waarin het is geschreven.

"To a God unknown" gaat over John Wayne en zijn familie. John maakt zich van zijn vader los. Trekt door de Verenigde staten tot hij land in Californië vind waarvan hij denkt dat hij het kan bebouwen.

De broers van John komen ook over met hun vrouwen en ze vormen een gemeenschap samen. John trouwt met Elizabeth. Zij is een lerares, die veel van boeken houdt. Ze zijn een gelukkig koppel. Ze maken vrienden met de mensen die er al eerder woonden. In het verleden is er een extreme droogte geweest hoort John van hen. Alles ging dood. De mensen zijn er bang van geworden. Maar de eerste jaren dat de familie er woont groeit alles als kool en gaat het hen goed.

Maar er zijn ook problemen. 1 van de broers is een gelovig christen. Hij ergert zich zeer aan John, die in zijn ogen afgedwaald is. John gelooft in eerste instantie in de natuur. Hij voelt de natuur, het is alsof hij er 1 mee is. Zo denkt John dat de eik (die ik hier schilderde) de spirit van zijn vader opgenomen heeft na het overlijden van zijn vader.

Het boek gaat ook over de verhouding tussen mens en natuur. John Steinbeck beschrijft de natuur heel mooi, heel beeldend. Naast de schoonheid van de natuur zijn er ook plekken die een vreemd gevoel geven. Zoals een  huizenhoge rots. John Wayne ziet de rots voor het eerst wanneer hij er met een indiaanse vriend langs rijdt. Het geeft hem het gevoel vlakbij een mysterie te staan. Hij gaat er later ook met Elizabeth naar toe. Ook zij voelt het. Elizabeth gaat er wanneer zij zwanger is ook een keer alleen naar toe en raakt dan overstuur.

Het eind is spannend. Weer komt er een periode van droogte. De schrik slaat de mensen om het hart. Hoe gaat dit aflopen..........?

Het boek is John Steinbeck's tweede boek. Hij heeft hier nog niet de vorm gevonden die hij in zijn latere boeken zou toepassen. Hij is beinvloed door verhalen uit de Bijbel, lokale verhalen, verhalen van indianen en de Griekse oudheid.

John Steinbeck heeft lang met dit boek geworsteld. Hij schreef het deels in de periode dat hij vrienden werd met Ed Ricketts, een bioloog die een laboratorium bezat, wat een centrum werd voor velerlei denkers en kunstenaars. Beiden hingen de idee van non-teleologie aan. De natuur streeft niet naar een doel. Er is geen doel, er is een zijn. Ook geloofden zij beiden in onderlinge verbondenheid van de natuur. Ook de mens staat niet boven de natuur, maar is er onderdeel van. Deze thema's werkt John Steinbeck uit in zijn boek.

Ik vond het een mooi boek. Vooral vanwege de natuurbeschrijvingen. Het is alsof ik er zelf was. Ik vond de bovennatuurlijke gebeurtenissen een beetje irritant. In de andere boeken van John Steinbeck komt dit ook niet meer voor.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015