zondag 27 maart 2022

Overzicht krijgen.

Ik ben met iets nieuws begonnen. Ik heb er al eens eerder aan gedacht en misschien er hier ook wel eens over geschreven. Maar nu ben ik daadwerkelijk begonnen. Jullie weten dat ik van geschiedenis hou. Ik heb er veel over gelezen en kennis gemaakt met politici, schrijvers en schilders. Ik realiseer me dat het een ratjetoe is geworden in mijn hoofd. Wie leefde nu eigenlijk wanneer? Wie leefden er toen ook? Wat gebeurde er nu in hun wereld in de periode dat zij leefden?

Bijvoorbeeld, Parijs is drastisch op de schop gegaan na 1848. Na de Franse Revolutie en na Napoleon kende Frankrijk nog revoluties in 1830 en 1848. Parijs bestond toen uit veel steegjes, de bevolking kon gemakkelijk overal barricades oprichten. Napoleon III wilde hier een eind aan maken. Hij riep de hulp van Haussmann in en deze besloot dat een flink deel van Parijs moest verdwijnen. Hij legde de brede (nu beroemde) Avenues aan. Veel huizen, kerken, theaters etc. verdwenen. Dit betekent dus dat Parijzenaren jarenlang met een bouwput moesten leven. Victor Hugo, de grote Franse schrijver verkeerde als banneling in Brussel. Toen hij terugkeerde na 1848 herkende hij de stad niet meer. 

Lekker in het zonnetje

Ik heb nu een cahier genomen met losse blaadjes. Op elk vel beschrijf ik een jaartal. Zo hoop ik een mooi overzicht te krijgen.

Ik hoop door dit systeem nu eens eerder te begrijpen wie het Parijs kende van voor Hausmann en wie leefde in het Parijs na Hausmann. Maar niet alleen dit. Ook bijvoorbeeld datgenen wat er in de USA en in Rusland gebeurde begrijpen in de context wat er verder in Europa gebeurde.

Zo weet ik nu dat Tolstoi zijn Oorlog en Vrede begon te schrijven en Alice in Wonderland voor het eerst werd gepubliceerd toen de Impressionisten net een beetje erkenning kregen. In "Salons" mochten ze nog niet echt hangen. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015