zondag 23 januari 2022

Voor mijn boekenproject 2022 las ik digitaal een boek van de bibliotheek, De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles.


Digitaal lezen vind ik nog steeds niet echt leuk. Maar ondanks dit las ik dit boek toch vrij snel uit. Omdat het echt een prachtig boek is wat vertelt over een mij onbekend verhaal. Ik ben al een poos bezig met lezen over Shakespeare and Co, de Engelstalige boekhandel in Parijs, die opgezet werd door de Amerikaanse Sylvia Beach. Maar dat er ook een Amerikaanse bibliotheek in Parijs is was mij volkomen onbekend. American Library in Paris

Deze bibliotheek is ontstaan om Amerikaanse soldaten in WOI van boeken te voorzien. Ik ken het verhaal van Engelse soldaten die in de loopgraven lagen en een boek van Jane Austen lazen. Ik vind dat altijd zo aandoenlijk en ontroerend. Dat de tere boeken van Jane Austen in die absolute ellende werden gelezen. Maar dat tijdens de WOII ook boeken beschikbaar kwamen voor Amerikaanse soldaten daar had ik geen idee van.

Het boek gaat over de periode van WO II. Parijs wordt bezet en langzaam slaat de terreur toe. Odile, de hoofdpersoon in het boek werkt bij de bibliotheek. Ze begint onderaan en zal steeds belangrijke taken krijgen. Ze is er gelukkig. O.a. bedient ze de balie, waar mensen vragen kunnen stellen, ze vind het heerlijk om naar de antwoorden te zoeken. Ze kan goed opschieten met de andere stafleden en de vaste bezoekers. 

Dan begint de Jodenvervolging. Ze ziet voor het eerst op straat een vrouw met de Jodenster op. Joden kunnen niet meer naar de bibliotheek, ze lopen gevaar op straat. De staf spreekt met de medewerkers af  dat Odile adressen van Joodse abonnees zal opzoeken om boeken langs te brengen en gelezen boeken mee terug te nemen. Dat gaat een tijd lang goed.

Odile ontmoet Paul, ze worden verliefd. Odile wil wachten met trouwen want Remy, de broer van Odile is naar het front vertrokken en zit in een interneringskamp. Na de oorlog kan haar broer dan aanwezig zijn bij het huwelijk. Echter, Remy komt in het kamp om. Margaret en Paul trouwen. De vader van Odile werkt bij de politie. 

Odile wordt dikke vrienden met Margaret, de jonge, pas getrouwde Engelse, die eigenlijk doodongelukkig is in haar huwelijk. Margaret komt ook werken in de bibliotheek  en ze delen al hun geheimen met elkaar. 

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Een van haar geliefde Joodse abonnees, waarbij zij vaak thuis komt is verdwenen. Een zoektocht levert op dat ze door Duitsers is weggehaald.

Odile heeft geen idee dat er bij haar vader op het bureau brieven door verraders worden afgegeven. Dat na verloop van tijd razzia's plaatsvinden waarbij Joden uit hun huizen worden gehaald. Wat zij ook niet weet is dat Paul op een goed moment uit woede een van haar favoriete Joodse lezers aangeeft. 

Margaret ondertussen legt het aan met een Duister. Via hem krijgt ze eten en mooie kleren. Ze geeft het eten aan Odile. Die deelt het met haar familie en met Remy. Ze weet ervan. Ze vind het erg maar ja...... In een onbewaakt ogenblik vertelt Odile aan Paul wat Margaret doet. Hij ontsteekt in woede. Het is ondertussen na de oorlog. Met een paar vrienden gaat hij naar het huis van Margaret en sleurt haar het huis, mishandelt haar en scheert haar kaal. Odile heeft eerst niet door dat Margaret al een poosje niet komt. Maar wanneer het tot haar doordrinkt gaat ze naar het huis van Margaret en hoort wat er gebeurd is. Zij is zo ontdaan door alle verwijten die Margaret haar maakt, zij geeft Odile de schuld, omdat zij haar verraadde aan Paul. 

Zij loopt nietsziend door Parijs, helemaal in de war. Een Amerikaanse soldaat ziet haar en vraagt wat er is. Ze trekken met elkaar op en hij vraagt haar ten huwelijk, zij stemt ermee in, hierbij bigamie plegend. Samen vertrekken ze naar de USA. Met vallen en opstaan kan Odile zich een plaatsje verwerven in haar nieuwe situatie. Wanneer Bill overlijdt, wordt het moeilijk. Oude herinneringen komen op. Dan stapt er plotseling een jong meisje binnen, haar buurmeisje, die vraagt of ze haar wat vragen mag stellen. Het is haar redding. Het meisje en Odile hechten zich aan elkaar en langzaam onthuld Odiel haar verhaal. 

Het boek is mooi geschreven, een page turner. Een verhaal waarin de onduidelijkheid en angst tijdens een oorlog naar voren komt. Je denkt dat je mensen kunt vertrouwen en dan blijkt het tegenovergestelde. Niet alleen de vijand kan fout zijn, maar je naasten ook. En dat is des te schokkender.

Hier kunnen jullie het verhaal rond deze bibliotheek lezen zoals het echt gebeurd is. the-heroic-librarians-who-delivered-books-to-banned-readers-during-world-war II

Wat ik in dit boek voor het eerst lees is waarom in bibliotheken boek met dezelfde onderwerpen nummers hebben. What-is-Dewey-decimal-system?


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015