zondag 26 november 2017

Biografieproject 2017. Koningin Victoria.


Voor mijn biografieproject 2017 las ik "Victoria Koningin" 1819-1901 van Julia Baird. Een verhaal over het leven van een koningin die als jong meisje de Engelse troon besteeg en als oude vrouw op de troon eindigde. Niemand ging ervan uit dat zij op de troon zou komen. Maar al de voorafgaande troonopvolgers overleden. Als jong meisje leed zij onder de tirannie van haar moeder en haar minnaar. Als jonge koningin schudde zij deze mensen van haar af.


Victoria liet veel brieven en dagboeken na. Hoe fijn zou het zijn wanneer wij deze zouden kunnen lezen. Dit is echter niet het geval. Haar dochter Beatrice kreeg opdracht deze te redigeren. Ze schreef ze eigenhandig over in blauwe cahiers en verbrandde de originele. Jaren later schreef ze een brief aan haar achterneef koning George VI, vader van koningin Elisabeth II dat ze een bundel brieven had gekregen die Albert schreef aan Victoria. Zijn advies "" verbrandt ze". Dit deed ze. Wat ze niet wist is dat er iemand foto's van de documenten had gemaakt. Langzaam werden de woorden en gedachten van koningin Victoria uitgewist. Ze werd braver, vrouwelijker en onschuldiger gemaakt. In dit boek worden ook andere bronnen aangehaald zodat de werkelijke koningin duidelijk naar voren komt.

Victoria worstelde met een ongelijke relatie. Ze wilde haar macht gebruiken in een tijd dat vrouwen machteloos waren. In het boek wordt uitgelegd hoe ze dit deed. Dit is interessant. Zij wilde haar kinderen tot goede mensen opvoeden, maar haar kinderen waren of ongehoorzaam en dwars of ze belanden in huwelijken die hen nare gebeurtenissen bracht. Toen haan man overleed voelde Victoria zich eenzaam.

Steunpilaren waren
Haar gezelschapsdame Louise Lehzen
en minister-president en mentor Lord Melbourne


Melbourne stak vele uren per dag in de politieke vorming van de 18 jarige koningin Victoria. Dat maakte het onmogelijk voor de koningin om boven de partijen te staan, zoals van haar werd verwacht. Hoe moeilijk, dat bleek pas goed toen Melbourne een cruciale stemming over hervormingen op de plantages in Jamaica verloor in het Hogerhuis. Victoria kon na afloop ‘nauwelijks ophouden met huilen’, zoals ze het zelf omschreef. historischnieuwsblad/koningin-victoria

Haar grote liefde AlbertWat heeft Prins Albert hard gewerkt
Wat was hij energiek

Hij was tegen de slavernij
Voor de aanleg van het spoorwegnet
Het was niet zozeer Victoria die preuts was, het was eerder Albert
Hij zorgde voor meer puriteins gedrag aan het hof
Hij zorgde voor beveiliging aan het hof
Zo sliep er 4 maal een straatschoffie in de bedden van het hof, zonder dat iemand het merkte
Hij zorgde voor een beter rioolstelsel aan het hof
Hij bouwde het buitenhuis Osborne House op het eiland Wight

De Great exposition van 1851
Waar al het handwerk van de industriële revolutie viel te bewonderen

Zes miljoen mensen, destijds gelijk aan een derde van de gehele Britse bevolking, bezochten de tentoonstelling. In totaal bracht de tentoonstelling £186.000 op, wat gebruikt werd om het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het Natural History Museum te bouwen. Deze werden allemaal gebouwd op het gebied ten zuiden van de tentoonstelling, bijgenaamd "Albertopolis". Het resterende geld werd gebruikt om een educatieprogramma op te zetten dat studiebeurzen verleende voor industrieel onderzoek.


Wat maakte Victoria mee als staatshoofd
Krim oorlog
De omstandigheden in het Britse leger waren slecht. Gebrekkige verzorging, slechte bevoorrading, kou en een cholera-epidemie kostten veel soldaten op de Krim het leven. Nadat de slechte medische verzorging door krantenberichten in Groot-Brittannië bekend werd en tot protesten leidde, reorganiseerde Florence Nightingale, op uitnodiging van het ministerie van oorlog, de medische zorg voor de soldaten.

"If we are to maintain our position as a first-rate Power", she wrote, "we must ... be Prepared for attacks and wars, somewhere or other, CONTINUALLY."[154] Victoria saw the expansion of the British Empire as civilising and benign, protecting native peoples from more aggressive powers or cruel rulers: "It is not in our custom to annexe countries", she said, "unless we are obliged & forced to do so. Lees meer:wiki/Britse_Rijk

Industriële revolutie
Victoria, moeder en grootmoeder


Op unofficialroyalty/queen-victorias-children-and-grandchildren kun je nog veel meer mooie foto's vinden van de kinderen en kleinkinderen en veel informatie.

Victoria werd kort na haar huwelijk met Albert zwanger en ze vond het vreselijk. Heel haar leven haatte zij haar zwangerschappen. Zij kreeg 9 kinderen. Victoria en Albert waren en bleven gek op elkaar en dat bleef zo tot het overlijden van Albert. Niet dat alles pais en vree was. Er was een machtsstrijd gaande tussen Victoria en Albert. Zij wilde haar koninklijke verantwoordelijkheden zelf houden, maar haar zwangerschappen zaten in de weg. Hij wilde zich niet de mindere van Victoria voelen. Hij trok steeds meer verantwoordelijkheden naar zich toe en dat ging niet zonder strijd.  In het boek wordt ook een deel van het leven van haar kinderen beschreven en dat was niet allemaal rozengeur en maneschijn. 

Twee steunpilaren voor koningin Victoria


Een van de redenen dat Victoria's dagboeken werden gekuist waren haar relaties met haar bedienden. 

John Brown
wiki/John_Brown
Na het overlijden van John Brown die de koningin diep betreurde stelde de koningin vertrouwen in 

Abdul Karim
Conclusie

Al lezend kom ik zoveel tegen wat ik verder zou willen onderzoeken. Ik ken het Victoriaanse tijdperk van mijn weblog over the Bronte Sisters. Ik weet dat de zussen een grote interesse in de jonge koningin hadden. Charlotte studeerde er en stond langs de kant toen de koningin Brussel bezocht. Ik vind het een interessant tijdperk. Het boek heeft er een nieuw licht op laten schijnen. Ik besef dat er nog zoveel te lezen is. O. a zou ik wel iets over de oudste dochter Vicky willen lezen. Zij werd de moeder van de latere keizer Willem II. Ik zou deze biografie het liefste weer helemaal opnieuw willen lezen. Om dingen meer te kunnen onthouden. Maar ik moet het binnenkort terugbrengen naar de bibliotheek.

Biografieproject 2017
Julia Baird - Victoria Koningin
Donna Karan - Mijn autobiografie
Monica Soeting - Cissy van Marxveldt
Colette - De eerste keer dat ik mijn hoed verloor
Mick Jagger - F. Vuijsje
Sonja Barend - Je ziet me nooit meer terug
Juliana - Jolande Withuis
de Amerikaanse Prinses - Annejet van der Zijl
Boudewijn - Eva Rovers

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015