zaterdag 2 september 2023

September is begonnen.

SEPTEMBER IS BEGONNEN - AUGUSTUS VOORBIJ

Augustus stond in het teken van mijn verjaardag. Het ernaar toe leven, er als een berg tegenop zien. 75 jaar, ik kon het ternauwernood geloven. Waar bleef de tijd? Die vraag pijnigde me. Want.....was ik nu zo dom de tijd tussen mijn vingers te laten glippen? Dat wat voorbij is, samengebald...........ineens wist ik niet meer wat, wanneer gebeurde. Ik, met mijn liefde voor geschiedenis kende mijn eigen geschiedenis niet meer. 

En dan, dat woord wat bij mij bovenkwam "dankbaarheid" en ineens was alles terug. Ineens wist ik het weer, zag ik beelden van vroeger voorbij trekken, duidelijk............. en ik voelde me veel beter. Ik begrijp nog steeds niet hoe het kan, iets wat zo simpel is. Hoe het ook is, het werkt. Op internet lees ik:

1). Wanneer je je dankbaar voelt, maakt je brein allerlei neurotransmitters aan. Een van die neurotransmitters is dopamine, een gelukstofje dat nauw is betrokken bij onder meer je plezier, beloning, motivatie, concentratie en beweging. 

2). Je brein maakt meer serotonine aan. Een andere neurotransmitter waarvan dankbaarheid de aanmaak verhoogt is serotonine. Ook dit is een gelukstofje, dat zorgt voor een stabiel humeur en helpt om je meer ontspannen te voelen. 

3). Meer activiteit in de dorsomediale prefrontale cortex. Dit hersendeel is betrokken bij onder meer je creativiteit, leervermogen.

4). Meer activiteit in de ventromediale prefrontale cortex. Dankbaarheid  zorgt er dan ook voor dat je sociale verbinding zoekt door je te richten op het belonen van anderen in plaats van jezelf. Wat doet dankbaarheid met ons brein? » Charlotte Labee

Het is een vorm van OMDENKEN. Het werkte eerder bij mij een paar jaar geleden. Ik vond de herfstperiode zo erg. "Alles gaat dood" was zo'n beetje de strekking van mijn gedachten en gevoel. Tot ik op Pinterest een boom zag met prachtig rood-geel blad, met de tekst "de natuur trekt zijn allermooiste gewaad aan". Wow, dat kwam bij mij binnen. Sinds die tijd is de herfst een feest voor mij. Zo werkt het blijkbaar bij mij. Een woord, een beeld met een zo krachtige lading. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015