donderdag 6 augustus 2015

Boeken project 2015. Sense and Sensibility van Jane Austen.

 
 
Ik las het boek Sense and Sensibility van Jane Austen. Ik heb genoten van het boek. Ik kende het verhaal vooral van de film van Ang Lee. Maar nu las ik het boek ook eens rustig door. Ik heb het boek al een poosje geleden gekocht en er af en toe stukjes in gelezen. Het was leuk het boek met de film te vergelijken en te zien waar het boek verschilt van de film. Ik vind de Nederlandste titel heel irritant. Hoezo verstand en onverstand? Ja, verstand heeft Elinor meer dan genoeg. Maar is het onverstand wat haar zus Marianne drijft? Ik denk eerder gevoel en passie. De zussen staan zo verschillend in het leven.
 
 
Beiden worden verliefd, maar de weg naar hun geluk is vol moeilijkheden. Elinor gaat ervan uit dat  Edward van haar houdt. Maar waarom spreekt hij zich niet uit? Zij praat hier niet over met anderen.Hij zal zijn redenen hebben. Praktisch gaat zij aan de slag om voor haar en haar zus andere woonruimte te vinden. Maar waarom bezoekt hij hen niet nadat zij verhuisd zijn? 
 
Wanneer Marianne Willoughby ontmoet is het een en al feest. De twee trekken als een magneet naar elkaar. Ze rijden paard en rijden met zijn gig door het dorp en de velden. Denken hierbij niet aan decorum. Hij toont haar het huis waar zijn tante nu woont, maar dat hij zal erven. Elinor waarschuwt Marianne, er wordt over hen gekletst. Maar Marianne is niet van plan naar rede te luisteren. Ze is verliefd en iedereen mag het weten.

Dan slaat het noodlot toe. Elinor wordt betrokken bij een diep geheim. Edward blijkt in stilte verloofd te zijn. Elinor lijdt in stilte. Zij luistert naar de verhalen die ""de verloofde"" haar vertelt. Zij neemt niemand in vertrouwen.
 
 
Willougby kondigt plotseling aan dat hij weg moet en zegt niet te weten wanneer hij terug kan komen. De zussen blijven in ontreddering achter. Wanneer Marianne de reden van Willoughby's afwezigheid ontdekt is zij ontroostbaar. Iedereen mag haar verdriet zien.

Jane Austen leefde net in een tijdsperiode waar 2 culturele invloeden elkaar overlappen. De Verlichting was bijna voorbij met zijn helderheid aan gedachten en balans. De Romantiek brak aan, met alle gevoel, idealisme, verbeeldingskracht, romance, Jane speelt in dit boek met deze overgang. Van nature zou zij meer geneigd zijn Elinor te volgen, maar haar beschrijving van Marianne geeft weer dat zij ook veel sympathie voor Marianne voelt. Naar haar idee zou een mens de balans moeten vinden.
 
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015