maandag 15 november 2021

Overpeinzingen.


Weten jullie wat ik zo vreemd vind? Dat er hordes mensen zijn die zeggen: Ik dacht dat we ervan af waren? Wij kregen het vaccin tegen corona en hoi, onze vrijheid terug.  Ik begrijp daar helemaal niets van. Volgen die mensen het nieuws niet? Weten ze niet dat er wel 3 miljoen ongevaccineerde mensen in Nederland rondlopen? Die ook helemaal niet gevaccineerd willen worden. Dat deze mensen er van overtuigd zijn dat zij tot de slimmen behoren en ik, als gevaccineerde, tot de domme?

Hoe zou het virus weg kunnen zijn? Deze mensen besmetten toch nog steeds elkaar en ook af en toe een gevaccineerde? Dat is toch het verhaal? En nu ineens slaat het virus weer toe en liggen de ziekenhuizen en IC's vol, met de mensen die niet gevaccineerd zijn. Was dat echt niet te voorzien? Ik hoor deskundigen zeggen dat ze het nog niet zo snel hebben verwacht. Wanneer dachten ze dan dat het dan zou komen?

Ik loop me nu al bijna anderhalf jaar af te vragen waarom de overheid nooit de ongevaccineerden aanspreekt. Bij de laatste persconferentie zegt Hugo de Jonge vriendelijk: "we proberen alles te doen om hen die nog twijfelen over te halen het vaccin toch te nemen". Twijfelen, man, ze lachen en jouwen je in je gezicht uit. Waarom pik je dat? 

Ineens viel het kwartje. Natuurlijk weten ze het en ze accepteren het als een bijkomstigheid. Denken ze, onder die mensen die niet gevaccineerd zijn wordt groepsimmuniteit opgebouwd? Zouden ze echt gedacht hebben dat de grote groep van kwetsbaren en ouderen en dikkere mensen nu gevaccineerd is en daar dus geen gevaar meer gelopen kan worden? Dus hup, alles kan weer? En nu ineens, over heel Europa stort dit kaartenhuis in? Blijkt het anders in elkaar te zitten? 

Is die Qr code echt de enige mogelijkheid om dit virus in bedwang te houden? Gaat dit echt werken? Is G2 de oplossing? Ik heb er een hard hoofd in. Geloof er eerlijk gezegd helemaal niets van. 

Maak ik me zorgen over de tweedeling in de staat? Ja, over het feit dat een handjevol stinkend rijk worden en de armoede toeslaat. Maar dat een ongevaccineerde straks nergens meer in kan? Tot voor kort kon het me geen moer schelen. Maar gisteren hoorde ik een betoog op de radio wat me aan het denken zette. De overheid kan op deze manier groepen buiten sluiten, nu de ongevaccineerden, maar straks?  Het is wel een heel nieuw fenomeen. Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik ervan moet denken. Handhaven, G2, het klinkt zo stellig, zo van dat gaan we doen. Maar de praktijk? 

Ik heb zelf ervaring met "handhaven". Ik kwam er me in aanraking begin jaren 2000. Ons werk veranderde drastisch. Was het voorheen dat we klanten ontvingen en hen zo goed mogelijk op weg hielpen naar werk, nu moesten wij ineens alle benodigde stukken verzamelen tbv de sociale dienst. De 1 loket gedachte, we werden CWI. Handhaven, het woord was me onbekend, maar ik werd via cursussen op de feiten gedrukt. Ik moest gaan optreden tegen onwillige, niet meewerkende klanten. Klanten die we eerder niet zagen, maar nu zouden komen, want ons werk had ineens te maken met uitkeringen. Ik heb het werk 2 jaar gedaan en vond het dodelijk vermoeiend. Ik ontdekte "Handhaven is niet mijn ding".

Een meisje aan de deur van een Schouwburg zal die problemen tegen komen? Waarschijnlijk gaat alles hier reuze gemoedelijk. Bezoekers staan in de rij met de mobiel en het paspoort in de hand. Maar nu het café? Wie gaat er tegen bezoekers die voorheen hartelijk welkom geheten werden, vertellen dat ze er niet in kunnen, omdat ze geen Qr code hebben?

Zelf denk ik nog steeds dat wij allemaal op een andere, blijvende manier moeten gaan leven. Met veel minder prikkels buitenshuis. Niet alleen om een virus van je lijf te houden, maar ook omdat het goed is voor onszelf en het milieu. Waarom moet alles zo veel en zo groots blijven? Waarom zoveel horeca bedrijven, zoveel winkelketens, zoveel keuzes? Zou het niet een beetje moeten gaan doordringen dat dit allemaal te maken heeft met het neoliberale beleid van de 80-er jaren? Dat we misschien niet zozeer moeten focussen op terug gaan naar het oude normaal, maar eerder vormen zoeken voor een nieuw normaal? Er zijn het anderhalve jaar zoveel leuke, nieuwe initiatieven genomen, we zijn zo creatief geweest. waarom dat ineens allemaal weggooien? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015