donderdag 5 maart 2020

Voor mijn boekenproject 2020 las ik de Kanarie in de Kolenmijn van Marianne Thieme en Ewald Engelen.


Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Ewald Engelen,  financieel geograaf, politicus en publicist, schreven dit boek samen. 
Net als in de andere boeken die ik las om meer inzicht te krijgen in economie, wereldvoedselvoorziening etc, vind ik het ook nu lastig om een keuze te maken wat ik in mijn blog opneem. Er staat zoveel informatie in. Ik wilde heel graag begrijpen hoe het zover gekomen is dat er megastallen zijn ontstaan. Welke keuzes, waarom en wanneer werden die gemaakt? Ik weet dat Sicco Mansholt na de oorlog verklaarde dat er nooit meer een voedseltekort mag ontstaan in Europa. Dat lijkt me een goed streven. Interessant om te lezen wiki/Sicco_Mansholt. Antwoorden hierop krijg ik niet zozeer door dit boek. 

Uit het deel van Marianne Thieme kies ik wat mij speciaal aanspreekt. Bij alles waar ik vragen bij had, soms niet geloofde dat het echt waar was, ben ik verder gaan zoeken op internet

Vleesproductie
 • De melkproductie van koeien is de afgelopen jaren van 4000 naar 8000 liter per jaar gegaan. wakkerdier/melkkoeien
 • Vlees kost duizenden kilo's water water per kilo. 
 • Al het veevoer wordt verbouwd met water,” weet onderzoeker Arjen Hoekstra. “In grote delen van de wereld is daarvoor irrigatie nodig, omdat er te weinig regen valt of in verkeerde periodes.” Ook de locatie van de dieren is doorslaggevend. Vee dat buiten graast, doet zich tegoed aan voedsel dat door regenwater groeit. Dieren in de bio-industrie krijgen vaak veevoer en dat komt van akkers die regelmatig bevloeid moeten worden. 
Wereldgraanproductie
 • De helft van de wereldgraanproductie gaat naar veevoer. diervoer  
 • Soja.  Nadat in Groot-Brittannië de BSE-uitbraak bleek terug te voeren op verkeerde verwerking van dierlijke eiwitten tot voer voor runderen, is gebruik van dierlijk eiwit verboden. Ook voor varkens en pluimveevoer moest overgestapt worden naar plantaardige eiwitbronnen. Vóór het verbod werd in Nederland circa 1,1 miljoen ton dierlijke eiwitten in diervoer gebruikt. In Europa was dat zo’n 15 miljoen ton. Dit moest worden vervangen door plantaardige bronnen. De samenstelling van plantaardig eiwitten sluit minder goed aan bij de behoefte van dieren. Soja-eiwit komt qua samenstelling het dichtst in de buurt. Door het EU-verbod op dierlijke eiwitten steeg het sojagebruik (zo’n 10%). De EU bekijkt of dierlijke eiwitten weer kunnen worden toegelaten in voer voor alleseters, zoals varkens. De belangrijkste bronnen van plantaardige eiwitten zijn oliehoudende zaden zoals koolzaad, lupinen, soja, palmpitten en zonnebloempitten. Olie uit deze zaden wordt gebruikt voor menselijke consumptie als spijsolie, voor cosmetische producten, natuurlijke smeerolie en ook voor biobrandstof (biodiesel). Na het uitpersen blijft een korrelig product achter, als schilfers of schroot, dat verwerkt kan worden. Vanwege de gunstige samenstelling van het product wordt in Nederland per jaar 2,8 miljoen ton sojaschroot gebruikt voor diervoeder. Een klein deel wordt rechtstreeks geïmporteerd uit Brazilië en Argentinië. Het meeste wordt ingevoerd als volledige boon, waar de olie wordt uitgeperst. Circa 20% van het gewicht is olie, 80% is meel. In koolzaad en zonnebloemzaad zit juist weer veel meer olie: rond 42-44%. 
Teruggang biodiversiteit
 • Klimaatverandering
 • Landgebruik
 • Ontbossing
 • Kunstmest
Op Mijn gemeente kun je kijken hoe jouw gemeente er voor staat wat verduurzaming betreft

SYRIE
Ooit hoorde ik Marianne Thieme tijdens een debat zeggen dat de oorlog in Syrië door klimaatproblemen ontstaan is. Ik begreep er toen helemaal niets van. In dit boek lees ik het ook weer. En besluit het eens uit te zoeken.
bnr/Is-de-burgeroorlog-in-syrie-een-klimaatoorlog

Fosfaat
De wereldfosfaat voorraad raakt op en hiermee de kunstmest productie.
Dierziektes
Dieren worden ziek door de manier waarop mensen ze houden. Mensen worden ziek door de manier waarop wij dieren houden. Dieren in het wild sterven niet aan ziektes waar dieren die wij houden wel aan sterven. Het boek kwam in 2016 uit. Ze vertelt over Sars en vogelpesten en waarschuwt voor epidemieën. Wij zitten nu midden in de corona crisis. 
Het recht op voedsel
Hilal Elver  UN Special Rapporteur on Right to Food. Wat heeft Hilal Elver een mooie website. Ik volg haar nu op twitter/HilalElver

Hier kun je kijken welke voetafdruk jij op aarde zet. voetafdruktest.wnf
happyplanetindexs/netherlands

Deel Ewald Engelen:
 • Bedrijven zijn uitgegroeid tot netwerkorganisaties van monsterlijke proporties die een karikatuur hebben gemaakt van staat, burger en democratie.
 • Het grootbedrijf heeft mondiale productieketens opgezet die het in staat stelt arbeidskosten te minimaliseren, toezicht en belasting te ontduiken, en de ecologische kosten van productie en transport af te wentelen op burgers.
 • Het mondiale karakter van hedendaagse grootbedrijven heeft geleid tot een forse machtsverschuiving binnen productieketens van producenten naar handelaren. Mondialisering wordt gebruikt om uitwassen binnen de productieketens, milieurampen, uitbuiting, toezichtontduiking, belastingontwijking aan het zicht van de burger te onttrekken.
 • Onvoorstelbare schuldengroei, staatsschuld, private schulden en schulden gefinancierd door centrale banken. De schuldenaanwas is het gevolg van fiscale stimulering en gelobby door grootbanken e.a. financiële spelers die huishoudens, instellingen en overheden via vastgoed verslaafd maakten aan schulden.
 • Waar ooit klanttevredenheid, vakmanschap, goede zorg, goed onderwijs en publiek belang voorop stonden, draait het nu allemaal om beurskoersen, bonussen, peilingen.
 • Partijdonaties, lobbyactiviteiten, gevraagde en ongevraagde adviezen. deelname aan ambtelijke commissies, draaideuren etc. maakt dat het grootbedrijf meer in de melk te brokkelen hebben in het democratische proces. 
Hij geeft 5 voorstellen om het anders te doen
 •  Kleinschaligheid, nabijheid, zonder schuld, echte waarde, echt democratisch.
Boekenproject 2020
de Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015