maandag 25 juli 2016

Boekenproject 2016 Huckleberry Finn van Mark Twain.


Ik las voor mijn boekenproject 2016 Huckleberry Finn van Mark Twain. Ik kwam op het idee nadat ik de staten van de USA bestudeerde en en passant over de Amerikaanse schrijvers las. En op Google Earth hun huizen bekeek. Moeten jullie eens kijken. Wat en sprookjeshuis. Hier meer info: marktwainhouse. Hier kunnen jullie een rondleiding door het huis volgen.  .c-span.org/mark-twains-hartford-home.

Een huis boordevol verhalen over de tijd dat Samuel Clemens ( Mark Twain was zijn schrijversnaam) hier woonde met zijn vrouw Livy en zijn 3 dochters. Je kunt ook een mooi filmpje bekijken over deze dochters, mooie, begaafde vrouwen c-span.org/mark-twains-daughters. 

Ik word altijd ontroerd wanneer ik verhalen lees over mensen die ik eerder niet kende. Ook nu weer. Ik begin bij een boek. Maar wanneer ik op internet naar informatie zoek over Mark Twain gaat er een wereld voor mij open. Hier een overzicht van het leven van Mark Twain marktwainmuseum.
wiki/Mark_Twain




 Huckleberry Finn
Huckleberry Finn blijkt een vervolg te zijn op "" de Avonturen van Tom Sawyer".  Huckleberry is onder de zorg van een oudere dame geplaatst. Hij moet rustiger en netter worden. Dat wil hij wel, maar hij verveelt zich er ook. Huck's vader is een snode dronkaard en op een goed moment neemt hij het kind mee. Bij hem heeft Huck een heel vervelende tijd en Huck ontsnapt dan ook. Met een vlot glijdt hij de Mississipi af en dat is het begin van een heleboel avonturen. Niet al te lang daarna ontmoet hij de weggelopen slaaf Jim en samen trekken zij verder. Jim moet steeds oppassen dat hij nergens gezien wordt.

In het boek is Huck een slim jongetje die snel oplossingen kan bedenken en Jim houdt zich op de achtergrond, want er wordt jacht op hem gemaakt. De blanken in het boek zijn inhalig, racistisch, discriminerend, liegen en bedriegen, vechten. Huck en Jim weten zich er altijd uit te redden tot Jim gevangen wordt genomen. 

Huck krijgt op een gegeven moment gewetensbezwaren. Mag hij eigenlijk een weggelopen slaaf wel bevrijden? Moet hij hem eigenlijk niet aangeven zoals hem altijd verteld is?

Maar dan verschijnt Tom Sawyer op het toneel. Samen besluiten zij dat ze Jim gaan helpen te bevrijden. Tom wil alles doen volgens de boeken die hij las en dat is nogal langdradig en onlogisch. Maar uiteindelijk wordt Jim dan toch bevrijdt en kan hij verder ontsnappen naar een deel van de USA waar hij vrij man kan worden. 

Adventures of Huckleberry Finn, first published in America in January 1885, has always been in trouble. According to Ernest Hemingway, it was the "one book" from which "all modern American literature" came, and contemporary critics and scholars have treated it as one of the greatest American works of art. Of all MT's novels, it was also the one that sold best at its initial appearance. On the other hand, it was condemned by many reviewers in MT's time as coarse and by many commentators in our time as racist. In 1885 it was banished from the shelves of the Concord Public Library, an act that attracted a lot of publicity and discussion in the press. It is still frequently in the news, as various schools and school systems across the country either ban it from or restore it to their classrooms. The texts and illustrations below attempt to capture both the novel's achievement and some aspects of its controversiality. twain.lib.virginia.edu

Dat het boek in onze tijd door sommige mensen als racistisch wordt gezien komt denk ik omdat Jim een raar gebroken taaltje spreekt en altijd onderdanig en vriendelijk is. Terwijl Huck degene is die snel denkt en altijd oplossingen weet te verzinnen. In de tijd van Mark Twain was het boek roldoorbrekend omdat een wit jongetje een zwarte man hielp zijn vrijheid te bereiken. Het taalgebruik van Jim werd als vernieuwend gezien. Nooit eerder was een dergelijk volks taalgebruik in de USA in een boek weergegeven.










.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015