maandag 23 augustus 2021

You Tube films die mijn ogen openen.


Ik vertelde al eens eerder dat ik het leuk vind om wandelingen via You Tube te volgen. Het begon met wandelen door New York, vooral de wandelingen van Walking Alice. Zij wandelt echt zoals wij ook zouden wandelen. Ze gaat winkels binnen, loopt een kerk in en een tentoonstelling, ze laat de camera over architectuur gaan en af en toe laat ze iets zien waar een beroemde serie is opgenomen. Maar er zijn ook andere kanalen die leuk zijn mbt New York. 

Ik wandelde zo door Parijs en Florence en toen ineens ontdekte ik wandelingen en autotochtjes door Cairo. Wow, wat fantastisch. Ik kan het op mijn laptop bekijken, maar ook op een groot televisie scherm. De mogelijkheden zijn oneindig. Ik wandelde door Moskou, Japan en door Afrikaanse landen. Ik vind het vooral leuk om aan het eind van een dag te doen. Ik ben dan moe en neem weinig meer in me op. Dan lekker wandelen...... het ontspant me.

Vaak klik ik op HOME en dan zie ik wel wat me aangeboden word. Maar dan ineens gebeurt er iets wat ik niet verwachtte. Teheran, Iran. Echt, staan daar ook wandelingen van op You Tube?  Het blijkt dat er heel veel wandelingen worden aangeboden. Ik heb er nu een aantal van bekeken en ik kan niet anders dan zeggen, mijn kijk op Iran is veranderd. Misschien loop ik gigantisch achter, maar ik dacht dat de vrouwen allemaal in lange zwarte volledig gesloten gewaden lopen, bedekt van top tot teen. Alleen stukje gezicht te zien. Mannen met stokken in de hand houden nauwgezet toezicht. 

Maar wat zie ik? Vrouwen dragen allerlei soorten jassen in allerlei soorten kleuren. De hipste onder de vrouwen hebben vast bij HRM geshopt 😊. Zou die winkel in Teheran zitten? Skinny jeans, oversised mantels, hippe sneakers en een sjaal, achteloos aan een zijde langs de hals op de rug hangend, zodat er een flink stuk haar te zien valt. In het fimpje bovenaan zie ik zeker 6 vrouwen zonder hoofddoek lopen. Niet demonstratief, nee ze lopen ook gewoon met de mannen en vrouwen op deze winkelstraten en markt. Mijn kijk op Iran is hierdoor veranderd.

Maar iets wat ik eigenlijk regelrecht schokkend en erg interessant vind zijn de filmpjes van de Afghaanse Qawi Khan.

Je kunt vertaling in het Engels inschakelen
Hij vertelt het volgende 

Hello Guys! This is Qawi Khan welcome to my channel Whenever people search some thing related Afghanistan in YouTube the first thing come out in search is related to war so I will try to show you the positive side of Afghanistan I hope you will enjoy watching my channel'
Hier al zijn video's youtube/channel//videos

Er is dus iemand in Kandahar die ons "gewone" beelden wil laten zien uit zijn stad

Waarom schokkend? De laatste video's die hij erop gezet heeft zijn van de dagen dat de Taliban de macht greep. Ik begreep uit de media dat er hier en daar wat winkeltjes geopend werden. Wat ik zie, is een aaneenschakeling van winkels en kramen, allemaal open. Het is echt fascinerend om te bekijken hoe het eruit ziet. De winkels, de spullen die er verkocht worden, de mensen, hun kleren, de manier waarop ze met elkaar omgaan.

Sinds de Taliban de macht overnam ben ik alles wat ik maar kan vinden gaan lezen. Het kwam voor mij als een grote schok. Ik had zoveel vragen. Onder tussen weet ik al veel mee. En heb ik veel mensen gevonden waarvan ik de informatie betrouwbaar vind. In Nederland zijn dat:
Beide journalisten die unembedded door Afghanistan trokken. 

Hier nog een Afghaans video kanaal


Dit filmpje is van gisteren. Ik zie weinig vrouwen lopen. De paar die ik op het eerste filmpje zien dragen een boerka. Op dit laatste filmpje zie ik ook vrouwen in andere kleren lopen. Zie 2.28.  en 5.05 en 08.27 en 10.03

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015