woensdag 27 juni 2018

Boekenproject 2018, Wolkers, patricia Highsmith, Grégoire Delacourt


De essays van Jan Wolkers
  
Ik las de essays van Jan Wolkers. Een heerlijk boek. Ik heb er echt van genoten. Hij heeft zo'n eigen kijk op gebeurtenissen. Hij maakte ook zulke gekke dingen mee. Bijv. als 18 jarige jongeman zat hij ondergedoken. Hij studeerde aan Ars Aemula. Hij werd steeds vertrouwelijker met zijn leraar. Hij vertelde hem dat hij ondergedoken zat en zijn broer in het verzet. Een paar dagen later kwam de leraar ineens binnen in een WA uniform. Wolkers schrok zich een ongeluk. De leraar heeft er nooit meer over gerept tegen Wolkers en blijkbaar ook nooit iets doorgegeven. 

Wolkers is belezen. Door alle verhalen weeft hij uitspraken van dichters en schrijvers. Wat ik leuk vond. Zo leer ik weer wat.
  • Wee mij, waar vind ik, als het wintert, de bloemen, en waar de zonneschijn, en schaduw van de aarde? Friedrich Holderlin.
  • 'Here Lies One Whose Name Was Writ in Water' poetsgraves/keats

Hij schrijft over Marilyn Monroe, Edgar Allen Poe, Vincent van Gogh, Multatuli, Dylan Thomas, 
Frans Hals, Maarten Toonder, Rome, Texel de dichtkunst en nog veel meer. In de verschillende essays vertelt hij ook over zijn eigen leven. Zijn werk, zijn familie. Het is echt een boek voor mijn verlanglijstje. 

 De Lijst van al mijn Wensen/ Grégoire Delacourt

Ik las over dit boek  in de Flow. Blijkbaar heeft dit boek Frankrijk in de ban gehouden. Het leek me een interessant onderwerp. Wat doe je als je een miljoen euro wint in een loterij? Net als ieder ander denk ik hier natuurlijk ook wel over. En eerlijk gezegd ben ik blij dat het mij nieit overkomt. 

Jocelyne is niet volmaakt. Ze heeft een fournituren winkeltje. Ze begint een weblog over haar winkel en dit weblog wordt al populairder. Ze is jaren getrouwd en haar leven sukkelt door. Ze vindt de ene keer haar man vrij aardig, de andere keer vindt ze hem niet om te pruimen,. en daar heeft ze ook wel redenen toe. Tegelijkertijd best een goed leven, maar...……. het kan zoveel beter.

Maar dan wint zij 1 miljoen. Ze krijgt een  cheque en bewaart die in een schoen. Zij probeert te begrijpen wat ze er nu mee moet. Ze gaat lijsten maken. Lijst met dingen die ze nodig heeft, een lijst met alle kleine dingen die ze wil kopen. Daarna een lijst met uitspattingen, een lijst met dingen die ze zou willen hebben, maar buitensporig lijken, omdat ze die nooit zou kunnen kopen. Maar ze begint zich te realiseren dat ze dit nu wel kan. En dan een laatste lijst, waarvan ze ook dingen uit laat komen.

Maar voordat ze dit doet gebeurt er heel wat. Ze raakt het geld kwijt en dan krijgt ze het weer. Hoe dit allemaal gaat verklap ik nog niet.

Carol - Patricia Highsmith 
Onlangs kocht ik de DVD die gemaakt is naar dit boek. Ik vond het een beetje tegenvallen. Toch haalde ik het boek uit de bibliotheek omdat ik benieuwd was naar het boek.

Net als de vertelster, de negentienjarige Therese Belivet, werkte de schrijfster in de weken voor kerstmis op de speelgoedafdeling van een groot warenhuis in Manhattan, schreef ze in een nawoord uit 1989 dat is opgenomen in de onlangs verschenen heruitgave van de Nederlandse vertaling. Achter de poppentoonbank, om precies te zijn, waar haar oog op een ochtend werd getrokken door een blonde dame in bontjas. Die dame zocht een pop uit, te bezorgen in een naburige staat, de dienstdoende verkoopster Highsmith schreef haar naam en adres op, en dat was normaal gesproken dat geweest. ‘Het was een routinetransactie, ze betaalde en vertrok. Maar ik voelde me raar en zweverig in mijn hoofd, alsof ik zou flauwvallen, en tegelijk was ik in vervoering, alsof ik een visioen had gehad.’Nog diezelfde avond noteerde ze de complete plot van haar latere roman. (‘Het vloeide zomaar uit mijn pen, het begin, het midden en het eind.’) Het verhaal van Therese, een wat verlegen meisje met dromen van een carrière als decorontwerpster dat betoverd raakt door de mysterieuze klant Carol Aird. Hoe een verstuurd kerstkaartje leidt tot een gepassioneerde liefdesaffaire tegen de achtergrond van de vechtscheiding waarin die steenrijke femme fatale verwikkeld blijkt…vpro50-De-getalenteerde-juffr.-Highsmith

In de jaren '50 rustte er een groot taboe op homoseksualiteit. Dit boek wat de schrijfster onder pseudoniem uitgaf werd vrijwel direct een klassieker binnen de gay literature (van de goedkope paperbackeditie werd onder de ronkende slogan ‘The novel of a love society forbids’ binnen de kortste keren een miljoen exemplaren verkocht.BOEKENPROJECT 2018

Essays - Jan Wolkers
Carol - Patricia Highsmith
De Lijst van al mijn Wensen/ Grégoire Delacourt
Ik wil nooit vergeven worden - Ted Hughes
Jij zegt het - Connie Palmen
De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo
Hallo Witte mensen - Anousha Nzume 
De levens van Jan Six - Geert Mak
In Parijs - Olivier van Beemen
De som der Dagen - Isabel Allende
Parijs Retour - Bart van Loo

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015