woensdag 15 januari 2014

Maar hoe lees je dan?


Op Spijkerbed vond ik een leuke vraag
Maar hoe lees je dan?
Ik ben er over na gaan denken
Hoe lees ik eigenlijk?
 
Ik hou van boeken. Ik hou van hun uiterlijk, van hun geur en van hun inhoud. Ik hou van boekwinkels en bibliotheken. Ik heb veel gelezen al vanaf mijn kinderjaren.
 
De laatste jaren is er iets veranderd. Kon ik vroeger helemaal wegzinken in een boek, nu lees ik  anders. Ik heb moeite om bij de eerste pagina te beginnen en dan geconcentreerd door te lezen. Komt het door internet? Komt het doordat ik nu overal korte berichtjes lees? Bij de soort boeken die ik nu veel lees, biografieën kan dit, hier een stukje, daar een stukje, meestal ook wel. Maar het geeft niet echt een tevreden gevoel. Het lijkt zelfs wel of het ""ïnternet-achtige"" lezen nooit genoeg is en ik zit soms met een katerig gevoel achter de computer. Hetzelfde geldt voor het bekijken van foto's. Ik verzamel foto's op Pinterest en op Tumbl, de meest prachtige foto's. Ik doe dit omdat ik ze ""ooit"" kan gebruiken voor een schilderij. Ik zie al die foto's, maar wil er meer. Ook weer een katerig gevoel. Wat is dit voor vreemds?
 
Eigenlijk mis ik het geconcentreerd lezen. Ik heb me iets voorgenomen. ik wil het komende jaar weer leren om geconcentreerd te lezen. Ik trek er per keer een half uur voor uit. Een kookwekker of  mijn horloge gaat me hierbij helpen.

Ik wil ook meer literatuur gaan lezen. Al heel lang wil ik Anna Karenina lezen. Ik heb het ook al eens meegenomen uit de bibliotheek. Maar haakte vrij snel af. Gisteren haalde ik het opnieuw.


Een dikke pil. Ik ga eens kijken of ik mijn voornemen kan uitvoeren. Ik heb er al 2 x een half uur in gelezen en het begin vind ik leuk. Een beetje moeilijk om de lange Russische namen uit elkaar te houden, maar verder heel leesbaar. ik ben zo benieuw naar het verhaal van Anna Karenina zoals Tolstoi het heeft geschreven.

Dit stukje film heb ik regelmatig bekeken. Wat een mooie beelden.

 
Ik ben van plan hier regelmatig te posten of het me lukt
Kan ik mij eraan houden?
Lukt het om meer geconcentreerd te lezen
Welke "literatuur"'ga  ik eigenlijk lezen?
Een spannende zoektocht......

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015