donderdag 24 november 2016

Mijn biografie project 2016. Alma Mahler Wervel.


Voor mijn biografieën project las ik een biografie over Alma Mahler. Alma werd in Oostenrijk geboren. Zij was een schoonheid en is vooral bekend geworden omdat zij de echtgenote was van de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel.  Daarnaast had zij verhoudingen waarvan die met de schilders Kokoschka, Klimt de bekendste zijn. Alma had een enorme aantrekkingskracht op mannen. Als jong meisje had zij een verhouding met haar pianoleraar. Via hem leerde ze de lichamelijke liefde kennen, zonder zoals het boek zegt "" haar maagdelijkheid te verliezen"".

Zij hoopte dat Mahler haar composities zou waarderen. Maar het tegenovergestelde gebeurde. Hij eiste van haar absolute gehoorzaamheid en absolute aanbidding van haar kant voor hem. Zij mag niet meer componeren. Zij beloofde het. Tijdens hun huwelijk zouden de zaken echter veranderen. Gropius werd verliefd op haar en Alma twijfelde wat zij moest doen. Mahler veranderde toen in zeer afhankelijk van Alma. Hij beloofde haar alles, wanneer zij maar bij hem wilde blijven. Alma bleef tot aan zijn dood bij hem. Maar zij had wel verhoudingen.


Na het lezen van het boek vraag ik me steeds af waarom zoveel mannen zo verliefd op haar werden en zo in haar ban raakten en vooral ook de vraag waarom had Alma dit zo nodig had? 

Wat het laatste betref vraag ik me af dat Alma deze mannen nodig had omdat zijzelf niet de kans kreeg om scheppend werk te doen. Zij speelde blijkbaar prachtig piano en heeft enkele composities op haar naam staan. Maar echt als kunstenaar werken lag niet binnen haar mogelijkheden. Kwam zij te weinig voor haar autonomie op en was zij te afhankelijk van luxe en het gemak van de stand waar zij toe behoorde? In dezelfde tijd waarin Alma leefde, leefde ook Lily Braun. Ik las haar biografie aan het begin van dit jaar. Lily creëerde wel een autonoom leven als schrijfster en activiste voor  om haar roem te verkrijgen via de kunstzinnige mannen die voor haar vielen? Frans Wervel, haar laatste echtgenoot zette ze onder druk. Hij kon haar krijgen wanneer hij nu echt eindelijk dat boek eens schreef waar hij het steeds over had.
En de mannen. Wat was er nu eigenlijk zo aantrekkelijk aan Alma? In haar jonge jaren was zij een schoonheid. Maar er waren meer mooie vrouwen. Wat was er zo bijzonder aan Alma?
Hier kun je lezen wat er zoal over haar wordt gezegd. liberales.be/boeken/mahler

Hier kun je ook lezen wat in de biografie van Francoise Giroud die ik las niet naar voren komt. Een latere biograaf vergeleek de dagboeken van Alma met de autobiografie die Alma schreef  ( die de basis is voor de biografie van Francoise Giroud) en ontdekte dat Alma haar dagboeken en daarmee haar leven had gekuist. Zij blijkt in haar dagboeken uiterst antisemitisch te zijn geweest.


conserve.nl/ Alma en Kokoschka

alma-mahler.at/ Veel foto's

Biografie project 2016

Alma Mahler - Francoise Giroud
Gertrude Bell- H.V.F. Winstone
Robert Capa
De opzienbarende comeback van Hillary Clinton
Brian Jones -Paul Trynka
 In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos - Bart Slijper.
The true adventures of John Steinbeck- Jackson J. Benson
Grace, a memoir - Grace Coddington 
Het rebelse leven van Lily Braun
Een Leven - Simone Veil
Janis Joplin - Ellis Amburn
You might also like:

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015