donderdag 27 januari 2022

Overpeinzingen---- Ik maak een nieuw label aan, het Nieuwe Normaal.


Hebben jullie wel eens het gevoel dat je niet bij de tijd hoort waarin je leeft? Komt het nu omdat ik ouder wordt? Ik hoop toch echt van niet. 

Momenteel weer zo'n periode. Inderdaad, de regering herhaalde wat de media ons al eerder vertelde, heel veel weer open. Maar nog wel restricties. Dan komt het moment van stomme verbazing, echt, hoe kan dit nu? 

Ik dacht de volgende morgen, hoi, blije berichten op de radio. Wat blijkt, alleen maar gekanker. De cultuursector die zo geraakt werd door de sluiting heeft een krachtige lobby en kreeg het voor elkaar dat ze open zouden kunnen tot 22.00 uur, ipv het voorstel om tot 20.00 open te zijn. Nu hoor ik is veel te vroeg, je kunt dan dit niet, en je kunt dat niet.............. Vanmorgen hoor ik op de radio dat blijkbaar alleen Dolf Jansen een geïmproviseerd programma had, want de rest was er nog niet klaar voor? 

Tot overmaat van ramp hoor ik dat het Sociaal en Cultureel Planbureau en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving met een advies komt. Ik luister het aan, een boel woorden. Vooral langetermijnvisie. Een prachtig woord, lekker lang. Maar niemand heeft concrete voorbeelden, wel kritiek. Terug kijken naar hoe het ging en in de toekomst niet meer zou moeten. Ja, zo kan ik het ook. Maar ik heb zo'n behoefte aan ideeën, aan voorstellen, hoe gaan we dat dan doen? Waarschijnlijk is de simpele waarheid, niemand weet het nog. Het is nieuw. We moeten het anders gaan doen. Maar hoe? Dan is het gemakkelijk om te zeggen dat de regering met creatieve ideeën moet komen.

Paar Ideeën:

  • Ophouden met elkaar napraten dat kinderen zo'n achterstand hebben opgelopen

Beseffen hoe goed de leraren het hebben gedaan door vanuit het niets met afstandsonderwijs te komen

Mocht er een nieuwe, kwaadaardige variant komen, dan gaan de scholen weer dicht

In de tussentijd krijgt elke school een ventilatiesysteem en er komt een halfjaarlijkse controle op

In de tussentijd kijken welke kinderen geen laptop oid hadden. En zorgen we ervoor dat ze er komen

  •                              Het aantal IC bedden worden verhoogd
                             We gaan een flink aantal nieuwe IC verpleegkundigen opleiden

We gaan actief jonge mensen daarvoor werven

We gaan uitzoeken welke asielzoekers in de zorg werkten, bij geschiktheid krijgen ze een spoedcursus Nederlands ook met medische terminologie en een opleiding tot IC verpleegkundige

  •                   We gaan het digitaal vergaderen ook in "normale" tijden voortzetten
  • We gaan er als land naar streven om alle landen bij elkaar te krijgen. Doel, inzicht krijgen hoe pandemieën ontstaan en afspraken hoe dit te voorkomen. Ook wanneer dit betekent dat er een totaal andere houding moet ontstaan tov de vleesindustrie. En het houden van dieren op markten voor consumptie.
  • Alles waar te groot en te veel voorstaat gaan we verkleinen. 
  • einde van de grote festivals, laat men in die industrie zich bekwamen in kleinere mogelijkheden.
  • Een andere aanpak van toerisme.  

--------------------------------------------------------------------------------------

Om nu even terug te komen op het begin van dit stukje. Ik zou me beter bij deze tijd voelen passen wanneer er een toekomstvisie komt waarin we anders met zaken om zullen gaan. Waar de huizenmarkt een creatieve oplossing kent. Bijvoorbeeld moderne, leuke, wooncomplexen voor ouderen. Nog leuker wooncomplexen voor ouderen waar ook jongeren wonen. Ik kan zo een heel doortimmerd plan aanleveren. Ik heb nooit begrepen waarom oud worden in je eigen huis zo'n fijn toekomst beeld is. Ik heb een oude buurvrouw gehad, ze kreeg nooit bezoek, daar zat ze dan. Wanneer je goed ter been bent is alles leuk, maar wanneer je ouder wordt? Ik denk terug aan het moment dat mijn moeder me huilend belde en zei: het gaat niet mee, Geri, mijn ouders in Den Haag, ik 200 km van hen vandaan. 

Toekomstvisie

Een toekomstvisie waarin geen vogelgriep meer voorkomt. Waarin we op een andere manier naar auto's en openbaar vervoer kijken. Waarin de NS niet zegt: Reizigers hebben geen recht op een zitplaats, ze hebben recht op vervoer, dus zeur niet als je moet staan. Op een andere manier naar toerisme kijken. Waar niet alles in plastic is verpakt. Waar niemand z'n rotzooi laat slingeren in de buitenruimte. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En van mij mag het ook een tijd zijn waarin de basisvoorwaarden van afstand houden, handen wassen etc, blijven bestaan.

Omdat ik me momenteel zo buiten de tijd voel staan waarin ik leef en ik toch echt niet ga denken dat ik het niet meer bij kan benen, ga ik het eens anders aanpakken. Ik ga niet meer naar iedere idioot op de radio en andere media luisteren die zichzelf opniniemaker noemt, het gebler en gez..k wat ik de hele dag hoor. Ik vond het altijd heel leuk om naar radio NPO I te luisteren. Ik draai nu steeds de knop om. Om mezelf niet helemaal akelig te maken ga ik op zoek naar ander nieuws. Ik ga natuurlijk wel de grote lijnen van het "normale" nieuws volgen. Maar ik wil weten wat er verder gebeurt en waar ik niks over hoor.

Vorig jaar had ik dit idee al en deed er verder niets mee. Ik ga het nu opnieuw proberen. Een nieuw project voor 2022. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal al wel op het gebied van "ALLES ANDERS", en vooral niet het oude normaal. 

Ik ga proberen bij ieder blog onderaan iets van ander nieuws te plaatsen. Ik geef het een label Nieuw normaal, dan kan ik alles weer gemakkelijk terugvinden. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015