zondag 26 oktober 2014

Boekenprojekt: Emma van Jane Austen

Ik heb onlangs geschreven wat een vreselijke vrouw ik Emma Bovary vind. Een andere Emma vond ik veel leuker, nl Emma Woodhouse uit het boek Emma van Jane Austen. Is Emma Bovary altijd op zoek naar dingen die ze niet kan bereiken, rijkdom, hartstocht, Emma Woodhouse heeft in ieder geval de rijkdom al. Ze woont met haar overgevoelige, beetje zeurderige vader, waar ze overigens heel lief en zorgzaam voor is, in een groot huis. In Emma's tijd wordt van vrouwen alleen verwacht te trouwen.

Jane Austen verstaat, tot in perfectie, de kunst om met dit thema te spelen.

Toch begint dit boek ermee dat Emma er niet aan denkt te trouwen. Zij bezit zelf genoeg geld en is daardoor onafhankelijk. Nee, ze heeft iets totaal anders in haar hoofd. Ze wil andere vrouwen gelukkig maken door ze aan een echtgenoot te helpen. Haar oog valt op Harriet Smith. Harriet heeft geen ouders en heeft ook geen idee wie haar ouders zijn. Zij komt in een rijke wereld terecht en zuigt alles als een spons in. En dat bevalt Emma. Zij zal de lerares van dit meisje worden en een goede partner voor haar zoeken. Haar oog valt op de dominee. Volgens Emma loopt alles op rollertjes en raken de dominee en Harriet verliefd. De leukste scene uit het boek vind ik is wanneer Emma en de dominee terugkomen van een feest en samen in een rijtuigje zitten. Buiten raast een sneeuwstorm. Tot grote verbazing en schrik van Emma verklaart de dominee plotseling haar zijn liefde en vraagt haar zijn vrouw te worden. Hoe kan dit allemaal zo verkeerd gaan? Hoe kan hij denken dat ze hem wil, hij wil toch Harriet? En zijn verbazing wanneer Emma zegt, maar je houdt toch van Harriet, en hij laat merken dat hij er niet over denkt met Harriet trouwen, die is hem veels te min.


Emma schaamt zich en neemt zich voor zich nooit meer ergens mee te bemoeien. Haar leven kabbelt  verder. Er komt een jongeman zijn vader opzoeken die leven in het dorp brengt. Na een tijdje verdenkt Emma hem ervan dat hij een oogje op haar heeft. Er komt een meisje wonen bij buren in het dorp, die geen geld heeft en gouvernante zal moeten worden, maar hier helemaal geen zin in heeft. En dan is daar nog buurman Mr. Knightley  die rijker is dan de vader van Emma en vaak bij hen thuis is. Hij is verstandig, Emma vindt het leuk om met hem te bekvechten. Vaak zijn ze het oneens.  Wat er allemaal gaat gebeuren met deze mensen verraad ik niet. Lees het zelf maar, het is echt een heel leuk boek.

 

Wij, vier vriendinnen en IK HEB EEN OPDRACHT

 We hebben elkaar begin jaren 80 op het werk leren kennen
en  lief en leed met elkaar meegemaakt
Ik zet de foto er zo op, omdat niet ieder van ons iets met internet heeft
En....ik vind het zo ook nog eens leuk
 
 Gisteren zijn we met elkaar op stap geweest
Dat doen we zo'n 2 keer per jaar
Twee van ons werken nog
We hebben alle leuke nieuwe winkeltjes in de stad bezocht
En dronken thee met gebak bij een nieuwe patisserie
 
We hadden een plan vooraf
Maar spontaan kwamen we dit nieuwe breiwinkeltje tegen
natuurlijk bracht ons dit op herinneringen aan ons breien in de jaren 80
 
Hier de taart die we aten
 


Ik had witte chocoladetaart met vijgen, mmmmmmmmmm, heerlijk
 
1 van ons heeft als liefhebberij het maken van keramiek
Tot onze verrassing nam ze ons mee naar een winkeltje waar haar werk wordt verkocht
 

En EERGISTEREN
kregen wij bezoek van Niels, Janneke en hun moeder PetraIK HEB EEN OPDRACHT

Ik ga een portret maken van Janneke en haar viool
Er komen ook wat verrassing in voor
maar die verklap ik nog niet

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015