K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van papier, van verf, van textiel, van tekenen en schilderen, ik hou van dieren, van mode, van de natuur, van geschiedenis, van geografie, van boeken, van tijdschriften, van kunst, van originaliteit, hou ervan om sfeer te maken, van fotograferen, van cultuur, de onze en van andere culturen.

Ik ben aquarelliste, I am a watercolorist.
Ik maak vrij werk en schilder in opdracht.

zondag 31 januari 2016

Week 1 van mij 49 weken project. Iedere week leer ik iets, deze week: "'Hoe maak ik PESTO?""


 
De eerste week van mijn 49 weken project. Een project waarin ik iedere week iets nieuws wil leren. 
 
De eerste week: ""Hoe maak ik PESTO?""
Het was een leerzame week. Ik ontdekte:
 
Alle begin is moeilijk
 Niet teleurgesteld worden wanneer het niet direct lukt
 Wanneer het tegenzit een glimlach tevoorschijn toveren

Ik begon met het lezen van homecooking/pesto-maken-zonder-recept. Ik las over 3 beroemde vrouwelijke koks en legde wat ik vond vast op mijn weblog: Book of Inspiration/49-weken-project-2016 en op pinterest. Ik zocht Ligurie en Genua op Google Earth en kwam helemaal in vakantie sfeer.



 Ik legde het recept wat ik wilde maken vast in mijn kookschrift en ging naar de supermarkt. Ik de supermarkt zag ik dat er nog maar 1 bosje basilicum was. Omdat ik volgens het recept twee handen vol basilicum moest hebben en mij het bosje te weinig leek kocht ik ook nog een plastic bakje met losse basilicum erin. Het recept had me op het hart gedrukt dat ik kleine basilicumblaadjes moest hebben. Wat er in het bakje zat waren echter de grootste bladen basilicum die ik ooit zag.

De volgende dag ging ik aan het werk, maar o, schrik, de basilicum is verlept, zielig, dor, totaal niet meer geschikt. Ik probeer er nog wat redelijk goede blaadjes af te halen, maar dit wordt echt niets. Daarom maar het plastic bakje open gemaakt en de grote bladeren gebruikt.


Het recept:

                                                          2 flinke handen basilicum
  • 90 gram gepelde pistachenootjes
  • 6 of meer eetl goede kwaliteit olijfolie
  • 35 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 20 gram pecorino kaas, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • zeezout
  • 1 eetl. zachte boter 
  •  


  •  De beste resultaten zou ik moeten behalen met een vijzel, had ik gelezen. Nu hebben wij indertijd 2 vijzels met een stamper uit Egypte meegenomen dus probeerde ik het. Het bleek moeilijk, want de  pistachenootjes wilden niet meewerken en bleven hard en stevig. Ik dacht, ach, wat deert het, ik gebruik de keukenmachine. Maar toen? Nog wat olie erbij of niet? In het recept stond dat ik vanzelf zou merken wanneer er meer olie bij zou moeten. Dus nog maar een beetje meer en nog een beetje. En iedere keer draaide de machine. Wat eruit kwam was zalverig. Is dit een woord? De smaak gaat wel, maar de textuur, is dit nu lekker?

    Ik gebruikte een klein deel voor een pizza die ik gemaakt heb. Ik deed het door de tomatensaus en het was lekker.

    Ik dacht, ik zoek nog eens een ander recept en kwam bij AH uit. Ja, AH, dat is andere koek dan het prachtige weblog van Home Cooking.

    Het recept:
     
    30 g Parmezaanse kaas
  •  

  • Deze keer had ik perfecte blaadjes basilicum (Op de foto lijken ze heel groot, vreemd, want ze waren redelijk klein), maar was ik de geraspte kaas vergeten. Ik heb toen maar Hollandse geraspte kaas gebruikt. De tip bij dit recept was om een staafmixer te gebruiken en dat ging goed. Ik kon nu bijtijds ophouden voordat alles moes was. ik deed er echter teveel pijnboompitten in naar mijn smaak. Die viste ik er later voor een deel weer uit. Goede les voor mij, minder pijnboompitten.
     
    Ik vond het al met al heel leuk om te doen
    Om een week in zonnige sferen te verkeren
    Het was leuk iets meer over de achtergrond van pesto te weten te komen
    Eigenlijk zou ik er nog wel een week voor willen gebruiken
    Maar dat kan niet, want de volgende week dient zich aan
    maar wat let me af en toe nog eens verder te experimenteren?
     
    Volgende Week
    In het nieuws hoor ik over de Amerikaanse verkiezingen
    De voorverkiezingen staan voor de deur, Iowa
    Maar waar ligt die staat ook al weer? Wat is het eigenlijk voor staat?
    Volgende week wil ik eens een ezelsbruggetje proberen te ontdekken
    mbt de staten van de V.S
    Hoe kan ik onthouden waar ze liggen
    En wat zijn het voor staten?
    Met zekerheid kan ik alleen Florida, Californië en Washington met Seattle aanwijzen
    Dat is wel een beetje weinig
    Een week is wel een beetje kort
    Maar ik kan het proberen
    Op naar week nr. II

    3 opmerkingen:

    Janny zei

    Zoals je tweede recept doe ik het ook ongeveer, als ik zelf pesto maak. Ik maak ze wel eens in Italie of Frankrijk als we met vakantie zijn en er keukenmateriaal voorhanden is wat ik nodig heb. Dan proef je het verschil echt wel met de Italiaanse of Franse basilicum, veel meer smaak. Ook de Pecorino en olijfolie zijn daar lekkerder.
    De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het hier vaak gewoon koop. Te duur wat ingrediënten betreft om het vaak zelf te maken en de potten zijn ook lekker, als je een goed merk heb.
    Volgend project ga ik goed volgen want daar schort bij mij ook heel wat kennis.
    Succes!
    Janny

    Mapi zei

    Wat is dit een leuk bericht geworden Geri !
    Denk toch niet dat ik het ook eens ga proberen, zie de boel nu al mislukken.

    Fijne week
    Liefs
    Mapi

    Happy Earl Grey zei

    Pesto maken is zo gepiept en het is lekkerder dan kant en klaarkopen. Er kan ook erg weinig aan mislukken. Leuk die foto's erbij. Groetjes El

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails
    Sta even stil
    Draai je niet om
    En kijk ook niet vooruit
    Tel de seconden
    Niet de uren
    Adem in en uit


    Liselore Gerritsen

    Lente

    Lente

    Verjaardagskaart

    Verjaardagskaart

    Boekenproject 2014

    Boekenproject 2014

    Gebakjes

    Gebakjes

    Boekenproject 2015

    Boekenproject 2015

    SPRING/LENTE

    SPRING/LENTE

    Kindje

    Kindje

    .

    .